Řezník Jan Sváček radí, jak poznáte dobrou šunku | Recepty.Blesk.cz

Řezník Jan Sváček radí, jak poznáte dobrou šunku

Foto: shutterstock.com
23.11.2015 / 06:00

Co říká slavný český uzenář a řezník Jan Sváček na to, že uzeniny jsou stejně škodlivé  jako cigarety? Prozradil nám nejen jak se pozná kvalitní šunka, ale také svůj oblíbený recept na tatarák.


Video se připravuje ...
Jak poznat kvalitní šunku vám poradí řezník a uzenář Jan Sváček • 


Světová zdravotnická organizace tvrdí, že uzeniny jsou stejně nebezpečné jako cigarety. Není to nesmysl?

Pravdu asi mají. Záleží ovšem na tom, jak kvalitní uzeniny konzumujeme. Z jakého masa se vyrábějí a jak jsou zpracované. Důležité je i z jakého chovu zvířata jsou. Pokud lidé nakupují z masových chovů, může to být opravdu problém, ale pokud se kráva nebo prase volně pase a maso je citlivě zpracované, tak nevěřím tomu, že je to škodlivé.

 

Jak lze poznat kvalitní maso a uzeniny?

To je právě ten problém. Většina výrobců jede na cenu a výrobky jsou podle toho upravené a vy to těžko poznáte. Ani když je salám dražší, tak nemusí být v pořádku. V zahraničí je zárukou kvality, když nakoupíte u malých farmářů. V Čechách to úplně pravda není. Na chuti to už vůbec nepoznáte. Já ano, ale člověk, který je vlastně zvyklý na spoustu chemie, která ve výrobcích je, tak nemá šanci. Jediné řešení je mít svého řezníka, kterému budete věřit.

 

Párky se zkaramelizovanou cibulí

Párky se zkaramelizovanou cibulí

Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento recept zní, u nás se stal absolutním vítězem!celý článek

 

Jak má vypadat kvalitní šunka?

Mělo by na ní být na první pohled vidět, že se jedná o svalovinu. Musí mít viditelnou strukturu a nesmí to být gumová hmota. Měli byste tak poznat, že kýta je kýta, že pečeně je pečeně, a to nejen na pohled, ale i podle chuti. Ze šunky také nesmí téct voda a měla by mít přirozenou barvu.

 

Jaký je váš oblíbený recept na tatarák?

Nejlepší, který jsem kdy jedl, je vlastně docela jednoduchý. Těžké je to jen v tom, že musí být z opravdu hodně dobrého hovězího masa. V Toskánsku mají hovězí plemeno, kterému se říká Firentina. Maso z tohoto plemene stačí namlít nebo nastrouhat, přidat olivový olej, mořskou sůl a pepř. To je naprosto skvostné jídlo. Ale základ je právě v tom mase.

 

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz