Jak připravit nejlepší palačinky? Vyvarujte se těchto chyb! | Recepty.Blesk.cz

Jak připravit nejlepší palačinky? Vyvarujte se těchto chyb!

  • Aby byly palačinky nádherné vláčné a zároveň nadýchané, je třeba vyhnout se častým chybám při jejich přípravě.
    Aby byly palačinky nádherné vláčné a zároveň nadýchané, je třeba vyhnout se častým chybám při jejich přípravě.
    Foto: Shutterstock.com
    19listopadu   2015  /  06:00

    Milujeme je všichni. Ať už ty připravené klasicky nasladko, posypané cukrem a skořicí, potřené džemem, nutellou či tvarohem, nebo ty ve slané verzi, naplněné třeba špenátem a sýrem. Pokud si ale myslíte, že připravit je není žádná věda, mýlíte se. Aby byly nádherně vláčné a zároveň nadýchané, je třeba vyhnout se častým chybám při jejich přípravě.

  • Na kvalitě surovin záleží

    Foto: Shutterstock.com

    Pokud chcete, aby byly vaše palačinky dokonalé, používejte pro jejich přípravu zásadně čerstvé suroviny. Místo obyčejného trvanlivého mléka kupte to "čerstvé" v plastové láhvi, které je chuťově lepší. I vajíčka by měla být co nejčerstvější. A nešetřete ani na mouce. Pamatujte si, že nekvalitní suroviny změní chuť i strukturu palačinek.

    Test cereálií: Většina z nich se pro děti vůbec nehodí, obsahují moc cukrů i tuků

    Test cereálií: Většina z nich se pro děti vůbec nehodí, obsahují moc cukrů i tuků

    Nechali byste děti, aby si k snídani jen tak mezi řečí daly skoro tři nebo taky pět šest kostek cukru? Asi těžko. Ale pokud si po ránu dopřávají oblíbené…celý článek


  • Není mouka jako mouka

    Foto: Shutterstock

    Na pravé francouzské palačinky, které jsou tenounké a lehké, použijte vždy mouku hladkou. Ta má vysoký obsah lepku, díky nemuž jsou pak nádherně pružné a netrhají se. Můžete je proto lehce aranžovat. Snadno je svinete do ruliček nebo zabalíte jako šátečky. Jako základ silnějších palačinek zase lépe poslouží polohrubá mouka. Potřebují sice víc času na propečení a nebudou tak křehké a průsvitné, ale zato se dají krásně přeložit napůl a náplň vám z nich nebude všude vytékat.

  • Vezměte si na pomoc odměrku

    Foto: shutterstock.com

    Říkáte si, že těsto na palačinky přece zvládnete jen tak "od oka"? Tohle si ale může dovolit jen opravdu zkušená hospodyňka. Nebuďte proto líní a použijte při přípravě těsta kuchyňskou váhu nebo odměrku. Zabere vám to sice o pár minut víc, ale konečný výsledek bude mnohem lepší.

  • Nepodceňujte výběr pánve

    Foto: Shutterstock

    Nejlepší samozřejmě je, pokud si pořídíte pánev určenou přímo na palačinky. Pokud ale takovou nemáte, vyberte ze svých zásob tu s největším průměrem, ideálně alespoň 28 centimetrů, a co nejnižším okrajem. Samozřejmostí by pak měl být teflonový nebo keramický povrch.

  • Pozor na správnou teplotu

    Foto: Shutterstock.com

    Palačinky jsou velmi citlivé, takže vám může trvat nějakou dobu, než najdete tu správnou teplotu. Nejdůležitější je pánvičku dobře zahřát. Že je připravená, poznáte podle toho, že se z ní lehce kouří. Když se vám ale první palačinka nepovede, nevěšte hlavu. To se často stává i profesionálním kuchařům.

  • Nepřehánějte to s olejem

    Foto: shutterstock.com

    Nikdy na pánvičku nelijte větší množství oleje. Ten nanášejte pouze v tenké vrstvě a použijte na to mašlovačku, sprej nebo pánev vytřete papírovou utěrkou namočenou v oleji. Použít můžete i sádlo. Záplava tuku způsobí, že se palačinky na některých stranách spálí a jinde zůstanou syrové, takže je nikdy neusmažíte rovnoměrně.

  • Buďte trpěliví

    Foto: Shutterstock.com

    Zapamatujte si, že když palačinku obrátíte příliš brzy nebo ji otočíte víckrát, než jednou, můžete si být téměř jistí, že ji potrháte, připálíte nebo naopak nedopečete. Naučte se proto palačinkám "naslouchat". Počkejte, než se na horní straně palačinky začnou tvořit bublinky. Teprve v moment, kdy popraskají, je na čase palačinku obrátit. A to jen jednou!

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz