Pečení s vůní másla: Postup krok za krokem, jak si připravit croissanty! | Recepty.Blesk.cz

Pečení s vůní másla: Postup krok za krokem, jak si připravit croissanty!

  • Domácími croissanty okouzlíte nejednu návštěvu!
    Domácími croissanty okouzlíte nejednu návštěvu!
    Foto: Michal Protivanský
    18listopadu   2015  /  06:00

    Kavárna, kterou se line vůně čerstvé kávy a křupavých croissantů. Nemusíte se hned kvůli tomu vydat na cesty, můžete si tuto atmosféru připravit i doma. A teď, s nadcházejícím adventem tak přichystat fantastické občerstvení pro návštěvy. Určitě ocení rozmanitost chutí, když se jim na talířku objeví francouzské pečivo namísto českých perníčků a lineckého cukroví.

  • Jak na croissanty

    Foto: Michal Protivanský Těsto se připravuje ze dvou částí, máslové a kynutého těsta. 

     

    Máslová část: 

    • 250 g másla


    Kynuté těsto: 

    • 500 g hladké mouky
    • 50 g cukr krupice
    • špetka soli
    • 20 g droždí
    • 5 žloutků
    • 250 g másla


    Postup:

    Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na třicet minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího, než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem. 

     

    Vyválíme do plátu 30 až 40 cm a složíme na třetiny. Necháme 20 minut v lednici odpočinout. Znovu vyválíme do plátu 30 až 40 cm a složíme na třetiny. Necháme opět 20 minut v lednici odpočinout. Opět vyválíme a nyní složíme na třetiny. Poté necháme přes noc v lednici nakynout. Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl 15 až 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180 °C cca 10 až 12 minut.

    Video se připravuje ...
    Michal Nikodem z kuchařského studia Ola Kala ukazuje, jak správně připravit těsto na croissanty. • 
  • Višňová náplň

    Foto: Michal Protivanský Croissanty nemusíme připravovat pouze máslové nebo s marmeládou. Vyzkoušejte i netradiční náplně! 

    Budete potřebovat: 

    • 200 g višní (mražených)
    • 2 lžičky škrobu
    • 1 lžička perníkového koření
    • 100 g tuhého tvarohu
    • cukr a rum dle chuti

    Postup:

    Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.

  • Slané náplně

    Foto: Michal Protivanský Jestli přímo neholdujeme sladkému, do croissantů můžeme dát třeba sýr. Skvělé je smíchat plátek pravého ementálu s hruškou a vlašskými ořechy. Na těsto položíme sýr, na něj hrušku, oříšky a zamotáme. Samozřejmě fantazii se meze nekladou a můžeme do pečiva zamíchat cokoliv si budeme přát! 
  • Nemusíte se bát

    Foto: Michal Protivanský Mnoho lidí má z pečení croissantů strach kvůli jeho poměrně složitému technologickému postupu. Cukrářka Hana Konečná z restaurace Coda v hotelu Aria vám poradí, na co si dát pozor. Nemusíte se tak bát toho, že se vám nepovede třeba tvar. Alespoň bude vaše pečivo originálnější! 
    Video se připravuje ...
    Cukrářka Hana Konečná z hotelu Aria říká, že na tvaru nezáleží. • 

/
Autor: Marie Šilhová

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz