Drůbeží pečínky: Martina můžete oslavit i bez husy, zkuste kuře á la kachna! | Recepty.Blesk.cz

Drůbeží pečínky: Martina můžete oslavit i bez husy, zkuste kuře á la kachna!

  • Svatomartinské hody nemusí být pouze o huse. Vyzkoušejte i jinou drůbež!
    Svatomartinské hody nemusí být pouze o huse. Vyzkoušejte i jinou drůbež!
    Foto: Profimedia.cz
    14listopadu   2015  /  06:00

    Svatomartinské hody jsou sice spojeny s husou, ale to neznamená, že musí ostatní drůbež přijít nazmar! Co takhle vyzkoušet třeba kachnu na pomerančích nebo slepici s kaštany?

  • Slepice s kaštany

    Slepice s kaštany
    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 4 PORCE):

    • 1 uvařenou slepici
    • 4 jablka
    • 750 g jedlých kaštanů
    • 100 g másla
    • 3 snítky šalvěje
    • 3 snítky tymiánu
    • sůl

    POSTUP:

    Kaštany nařízněte a pečte je při 180 °C 10 minut. Pak je oloupejte a dejte na 25 minut do vroucí vody. Třetinu dejte stranou, zbytek pokrájejte na kostičky. Dvě jablka také nakrájejte na kostky. Jablka a kaštany smíchejte s pokrájenými bylinkami, dobře osolte a dejte do dutiny slepice. Nohy svažte, otvor můžete zašít. Dvě lžíce másla dejte do pekáče, zbytek nacpěte slepici pod kůži. Až se máslo v pekáči zahřeje, opečte na něm slepici z obou stran. Přidejte jablka a zbylé kaštany, podlijte trochou vody a pečte asi hodinu při 180 °C. 

  • Husa s jablky a cibulí

    Svatomartinské hody nemusí být pouze o huse. Vyzkoušejte i jinou drůbež!
    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 6 osob):

    • 1 husu
    • 3 cibule
    • 3 jablka
    • sůl a drcený kmín
    • 2 lžičky sádla

    POSTUP:

    Husu pečlivě oberte, vyberte z ní droby, omyjte ji pod tekoucí studenou vodou, osolte a okmínujte zvenku i zevnitř. Cibuli i jablka oloupejte, nakrájejte na větší kousky, promíchejte a nádivkou husu naplňte. Vidličkou propíchejte kůži, aby při pečení mohl vytékat tuk. Dejte pozor, abyste nepíchla až do masa! Husu přeložte do pekáče, přidejte 2 lžičky sádla, přiklopte poklicí nebo přikryjte alobalem a dejte péct do trouby na 180 až 200 °C na 2 hodiny. Během pečení přelévejte výpekem a propichujte opatrně vidličkou, aby vytékal tuk. Po dvou hodinách odklopte nebo odstraňte alobal a dopečte dokřupava (trvá to asi hodinu).

    Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

    Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

    Ještě předtím, než se budeme těšit ze sněhové nadílky, je tu svátek všech gurmánů a jedlíků! Svatomartinské hody! Pečená husa, domácí lokše, zelí s…celý článek

  • Pečeň á la bažant

    ....
    BUDETE POTŘEBOVAT

    • 1 slepici
    • 1 velkou cibuli
    • 1 menší cibuli
    • 1 stroužek česneku
    • 12 kuliček nového koření
    • 12 kuliček pepře
    • 4 bobkové listy
    • 4 kuličky jalovce 
    • 100 g uzeného špeku (anglické slaniny) 
    • 1 lžíci másla
    • 1 mrkev
    • 1 petržel
    • 1 malý celer
    • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
    • 2 snítky čerstvého tymiánu
    • kmín

    POSTUP:

     

    Rozmrazenou slepici očistěte, omyjte a vložte do hrnce. Zalijte 2 litry studené vody, přidejte očištěnou a omytou mrkev, celer, petržel, česnek, neoloupanou, ale omytou malou cibulku, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření a sůl. Vše přiveďte k varu a na mírném plameni vařte zakryté poklicí přibližně 45 minut. Pak slepici vyjměte z polévky, naporcujte ji a jednotlivé porce prošpikujte slaninou nebo špekem. Vývar si schovejte třeba na polévku. Na dno pekáče rozložte na kolečka nakrájenou velkou cibuli a na ni skládejte jednotlivé kousky slepice. Přidejte zbylé koření (kuličky jalovce rozmáčkněte), maso posypejte kmínem, rozmarýnem a tymiánem, podle potřeby osolte, mírně podlijte vodou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení přelévejte maso výpekem a pomalu ho pečte, až je měkké, asi 1 hodinu. Těsně před dopečením potřete kůrčičku máslem a dejte slepici ještě dopéct. Servírujte ji třeba s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

  • Kuře s tymiánem

    ...
    BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY):

    • 1 celé kuře
    • 6 stroužků česneku
    • 1 lžíci másla
    • vývar
    • 4 snítky tymiánu
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl, pepř

    POSTUP:

     

    Kuře osolte a opepřete. Stroužky česneku prolisujte a smíchejte s olejem. Kuře touto směsí důkladně potřete (i zevnitř), dejte ho do pekáčku a podlijte vývarem. Pečte asi hodinku, pak přidejte tymián a kuře dopečte.

  • Kuře á la kachna

    Kuře a la kachna
    BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY):

    • 1 celé kuře, ideálně větší
    • cibule
    • sůl, pepř
    • kmín
    • jablka
    • černé pivo

     

    POSTUP:

    Kuře osolte a opepřete, posypte kmínem. Cibuli nakrájejte na kolečka, stejně tak jablka a vložte dovnitř kuřete. Část cibule rozložte pod kuře. Dáme péci. Při pečení podlejváme šťávou a pivem.

  • Kachna na pomerančích

    Kachna na pomerančích
    BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY):

    • 1 celou kachnu
    • 1 jablko
    • 2 pomeranče
    • 2 lžíce medu
    • 120 ml pomerančové šťávy
    • 1/2 kostky drůbežího bujonu
    • sůl, pepř a mletý kmín
    • olej

     

    POSTUP:

    Kachnu omyjte, vložte do pekáče, který jste vymazala olejem, osolte, pokmínujte a potřete medem. Oloupejte jablko a pomeranče, naporcujte. Ovoce dejte do břišního otvoru kachny i kolem ní do pekáče. Přelejte pomerančovou šťávou a podlejte bujonem. Pečte při 180 °C asi dvě hodiny, první hodinu přikryté poklicí nebo alobalem. V případě potřeby podlijte bujonem a přelévejte výpekem. Pak pečínku naporcujte a na talířích přelejte šťávou. Podávejte s červeným zelím a karlovarským knedlíkem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »