Valašské frgále i posvícenské koláčky. Připravte sladké na svatomartinskou hostinu! | Recepty.Blesk.cz

Valašské frgále i posvícenské koláčky. Připravte sladké na svatomartinskou hostinu!

  • Posvícenské stoleté
    Posvícenské stoleté
    Foto: Martina Hühnerová
    15listopadu   2015  /  06:00

    Jsou ozdobou každé sváteční tabule, tradičně se pekly při výjimečných příležitostech. Velikostí i přípravou se liší region od regionu, jedno ale mají společné: nadýchané těsto a nejrůznější náplně, které si omotají nejeden jazýček. 

  • Berounské oboustranné

    Berounské oboustranné
    Tradiční koláče, kterým přišel na chuť i prezident Masaryk na Velké výstavě v Berouně v roce 1925. Recept byl dlouho tajný, dnes je běžně ochutnáte na berounských trzích.

     

    Budete potřebovat (na asi 120 malých koláčků):

    Na těsto:

    • 500 g hladké mouky
    • 100 g cukru krupice
    • 42 g droždí
    • 250 ml mléka
    • 3 žloutky
    • špetku soli
    • 1 vanilkový cukr
    • kůru z 1 citronu
    • 1 vejce na potření
    • 100 g sádla
    • 80 g rozinek na ozdobu


    Na makovou náplň:

    • 200 g mletého máku
    • 200 ml mléka
    • špetku mleté skořice
    • 1 lžičku vanilkového cukru
    • 1 lžičku medu


    Na tvarohovou náplň:

    • 400 g tvarohu (ne z vaničky)
    • 50 g cukru
    • 1 vejce


    Postup:

    Do mísy rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci cukru a mouky, asi 50 ml vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbylý cukr včetně vanilkového, špetku soli, větší část mléka a mouky a vše propracujte. Nechte asi 15 minut odpočinout. Pak zapracujte rozpuštěné vlažné máslo, citronovou kůru, zbytek mouky a mléka. Těsto znovu propracujte a nechte ho asi 45 minut kynout. Rozdělte ho na stejně velké kousky a ty roztlačte na kolečka o průměru asi 4 cm. Jejich spodní část potřete rozpuštěným vlažným sádlem a namočte je do makové náplně. Vyskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem a nechte asi 15 až 20 minut dokynout . V koláčcích pak vytlačte důlek, naplňte je tvarohovou náplní, ozdobte rozinkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 10 až 15 minut.

    Tip: Tvaroh můžete zaměnit za makovou nebo povidlovou náplň.


    Doba přípravy: 50 minut

    Doba kynutí: 65 minut

    Doba pečení: 15 minut

  • Vázané z nekynutého těsta

    Vázané z nekynutého těsta
    Rychlé koláčky, na kterých ani nepoznáte, že těsto nekynulo.


    Budete potřebovat (na 32 koláčů):


    Na těsto:

    • 500 g polohrubé mouky
    • 80 g droždí
    • 2 lžíce cukru krupice
    • 200 ml mléka
    • 2 žloutky
    • 250 g tuku (másla nebo hery)
    • 1 vejce na potření


    Na náplň:

    • 500 g tvarohu
    • 1 vejce
    • 2 lžíce pudinkového prášku
    • 160 g cukru


    Na drobenku:

    • 80 g másla
    • 80 g cukru krupice
    • 100 g polohrubé mouky

     

    Postup:

    Nejprve si připravte náplň smícháním všech uvedených surovin. Pak do mísy prosijte mouku, udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte cukr a trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. K mouce přilijte zbylé mléko, žloutky, sůl a tuk nastrouhaný nahrubo. Vypracujte vláčné těsto. Z něj ihned vyválejte asi 1 cm vysoký plát. Nakrájejte ho na čtverce, poklaďte náplní a protilehlé okraje uprostřed spojte. Případně z rohu nakrojte a spojte do větrníku. Potřete rozšlehaným vejcem. Střed můžete zdůraznit trochou povidel nebo marmelády a koláče posypat drobenkou. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.


    Doba přípravy: 40 minut

    Doba pečení: 15 minut

  • Moravské dvojctihodné

    Moravské dvojctihodné
    Jsou oblíbené hlavně pro svoji dvojí náplň. Ta vnitřní jim dodává vláčnost, vrchní zase pikantnost. Dokládají bohatost úrodné Moravy a um zdejších hospodyněk.


    Budete potřebovat (na asi 60 malých koláčů):


    Na těsto:

    • 500 g hladké mouky
    • 30 g droždí
    • 80 g cukru krupice
    • 250 ml mléka
    • 3 žloutky
    • 1 vanilkový cukr
    • 100 g sádla
    • špetku soli
    • kůru z jednoho citronu
    • 1 vejce na potření


    Na vnitřní náplň:

    • 250 g tvarohu
    • 50 g cukru
    • 1 žloutek
    • 1 vanilkový cukr


    Na vrchní náplň:

    • 250 g meruňkového džemu nebo povidel
    • 100 g perníku
    • 2 lžičky meruňkovice


    Na drobenku:

    • 1 hrnek hrubé mouky
    • ½ hrnku cukru krupice
    • 4 lžíce másla


    Postup:

    Do mísy prosijte mouku, vytvořte v ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte lžíci cukru a trochu vlažného mléka a v teple nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, změklé sádlo, zbytek cukru, mléka, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vypracujte hladké a vláčné těsto a nechte ho v teple kynout asi hodinu. Na vále z něj vyválejte plát o tloušťce asi 1 cm. Z něj vykrájejte kolečka o průměru 6 cm, poklaďte je tvarohovou náplní a stiskem bochánek uzavřete. Švem ho položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10 minut kynout. Pak v každém koláčku vytvořte důlek a naplňte ho džemem. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a náplň posypejte drobenkou. Koláče pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 až 15 minut.


    Doba přípravy: 30 minut

    Doba kynutí: 70 minut

    Doba pečení: 10 až 15 minut

  • Posvícenské stoleté

    Posvícenské stoleté
    Posvícení, masopust, svatomartinské hody a další svátky se bez nich neobejdou. Naplňte je čímkoli, co vám chutná, a pěkně nazdobte.


    Budete potřebovat (na asi 160 malých koláčků):

    • 400 ml mléka
    • 250 g cukru moučka
    • 42 g droždí
    • 500 g polohrubé mouky
    • 500 g hladké mouky
    • 1 lžičku soli
    • 30 g jemně strouhaných mandlí
    • 1 lžičku strouhané citronové kůry
    • špetku muškátového oříšku
    • 1 vanilkový cukr
    • 150 g másla
    • 100 g sádla
    • 1 vejce
    • 3 žloutky
    • 1 až 2 vejce na potření
    • vyloupané mandle, rozinky namočené v rumu, vlašské ořechy na ozdobení
    • cukr moučku na posypání


    Na tvarohovou náplň:

    • 250 g tvarohu
    • 1 žloutek
    • 100 g cukru krupice
    • 1 lžíci rumu
    • Na makovou náplň:
    • 200 g máku
    • 150 ml mléka
    • 100 g cukru
    • ½ lžičky mleté skořice
    • 40 ml rumu
    • Na ořechovou náplň:
    • 200 g mletých ořechů
    • 100 g cukru
    • 150 ml mléka
    • Na povidlovou náplň:
    • 200 g povidel
    • 2 lžíce rumu


    Na drobenku:

    • 80 g másla
    • 80 g cukru krupice
    • 140 g polohrubé mouky


    Postup:

    Do 100 ml vlažného mléka vsypejte asi tři lžičky cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku a smíchejte ji s cukrem, vanilkovým cukrem, mandlemi, citronovou kůrou, solí a muškátovým oříškem. Pak vlijte zbylé mléko s rozšlehanými žloutky a vejcem a vlažné rozpuštěné máslo a sádlo. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte těsto. Nechte ho na teplém místě přikryté asi hodinu kynout. Mezitím připravte náplně. Tvarohovou umíchejte ze všech surovin. Mák svařte s mlékem a cukrem a dochuťte rumem a skořicí. Ořechy svařte s mlékem a cukrem. Povidla rozmíchejte s rumem. Z vykynutého těsta oddělujte lžičkou malé kousky, tvořte z nich kuličky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě asi 10 minut dokynout. Pak do koláčků vytlačte důlky, okraje potřete rozšlehaným vejcem a koláčky naplňte zvolenou náplní. Makové ozdobte mandlemi, tvarohové rozinkami, povidlové drobenkou, ořechové půlkou nebo celým ořechem podle velikosti koláčků. Pečte je v troubě vyhřáté na 190 °C asi 10 až 15 minut. Ještě horké koláčky posypejte moučkovým cukrem.


    Doba přípravy: 60 minut

    Doba kynutí: 60 minut

    Doba pečení: 15 minut

  • Chodské

    Chodské koláče
    Jsou zdobené stejně jako chodské truhly. Nápaditě a výpravně. Co koláč, to umělecké dílo. Co vesnice a hospodyňka, to originální vzor.


    Budete potřebovat (na 8 až 10 velkých koláčů):

    • 1 kg polohrubé mouky
    • 200 g cukru moučka
    • 60 g droždí
    • 250 g másla
    • ½ lžičky soli
    • 6 žloutků
    • 400 ml mléka
    • oloupané mandle a rozinky na zdobení
    • 1 vejce na potření
    •  


    Na tvarohovou náplň:

    • 1,5 kg měkkého tvarohu
    • 3 vejce
    • 240 g cukru moučka
    • 5 lžic rumu


    Na makovou náplň:

    • 200 g mletého máku
    • 250 ml mléka
    • 80 g cukru krupice
    • 50 g strouhaného perníku
    • ½ lžičky mleté skořice


    Na povidlovou náplň:

    • 400 g povidel
    • 2 lžíce rumu
    • ½ lžičky mletého badyánu


    Postup:

    Z trochy mouky, cukru, rozdrobeného droždí a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Mouku prosijte do mísy, přidejte všechny sypké přísady a promíchejte.Ve zbylém mléce rozkvedlejte žloutky. Kvásek, mléko a rozpuštěné máslo vmíchejte do mouky a vypracujte vláčné lesklé těsto. Poprašte ho moukou a nechte v teple alespoň hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Mezitím připravte náplně. Tvaroh umíchejte se všemi přísadami. Mák svařte s mlékem a cukrem, zahustěte ho perníkem a okořeňte skořicí. Povidla rozmíchejte s rumem a okořeňte badyánem. Vykynuté těsto rozdělte na 6 až 7 dílů a z každého na připravených pečicích papírech vymačkejte rukama kolo s vyššími okraji. Ty potřete rozšlehaným vejcem. Vnitřek koláčů potřete tvarohovou náplní a ozdobte zdobicím sáčkem naplněným povidly či mákem. Nebo kombinujte pruhy, kola či výseče z tvarohu, máku a povidel. Mezi mákem a povidly by měl být vždy tvaroh. Zdobte rozinkami a mandlemi a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 až 17 minut, dokud okraje nezezlátnou. Aby byly koláče dlouho vláčné a jemné, můžete je po upečení potřít a polít kysanou smetanou smíchanou s trochou cukru a rumu.


    Doba přípravy: 50 minut

    Doba kynutí: 60 minut

    Doba pečení: 17 minut

  • Babiččiny drobenkové bochánky

    Drobenkové bochánky
    Zejména tvarohové zůstávají dlouho vláčné a na povrchu krásně křupavé díky opražené drobence.


    Budete potřebovat (na asi 50 bochánků):

    • 500 g polohrubé mouky
    • 2 hrsti cukru krupice
    • 42 g droždí
    • 1 šálek vlažného mléka
    • 1 vejce
    • 1 žloutek
    • ½ kostky Hery
    • 3 lžíce oleje
    • kůru z jednoho citronu
    • ½ lžičky soli
    • 2 vejce na obalení


    Na náplň:

    • 400 g tvarohu
    • 1 vejce
    • 150 g cukru
    • 2 hrsti rozinek

     


    Na drobenku:

    • 100 g hrubé mouky
    • 100 g cukru krupice
    • 80 g másla

     

    Do prosáté mouky udělejte důlek, přidejte trochu cukru a rozdrobené droždí. Zalijte trochou vlažného mléka a nechte asi na 10 minut vzejít kvásek. Pak přilijte zbylé mléko, přidejte rozpuštěnou Heru, sůl, citronovou kůru, vejce, žloutek a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte ho asi hodinu kynout. Mezitím připravte tvarohovou náplň smícháním všech surovin. Z mouky, cukru a másla vypracujte drobenku. Po vykynutí rozkrájejte těsto na stejné kousky, v ruce z nich tvarujte placičky a naplňte je tvarohem. Okraje k sobě pevně stiskněte a vytvořte bochánky. Vrchní stranou je omočte v rozšlehaných vejcích a švem postavte na pečicím papírem vyložený plech. Pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.

    Doba přípravy: 40 minut

    Doba kynutí: 60 minut

    Doba pečení: 15 minut

  • Valašské frgále

    Valašské frgále
    Velké koláče s tenkým těstem a spoustou náplně. Zvolte takovou, kterou máte nejraději. Já miluji tu ze sušených hrušek posypanou drcenými ořechy.


    Budete potřebovat (na 4 frgále):


    Na těsto:

    • 500 g polohrubé mouky
    • 2 lžíce cukru krupice
    • 75 g cukru moučka
    • 35 g droždí
    • 250 ml vlažného mléka
    • 125 g másla
    • 2 žloutky
    • kůru z 1 citronu
    • špetku soli
    • vejce na potření


    Na náplň:

    • 400 g sušených hrušek
    • 100 g sušených jablek
    • 150 g cukru krupice
    • 100 g švestkových povidel
    • 100 g strouhaného perníku
    • kousek celé skořice
    • 1 hvězdičku badyánu
    • 4 hřebíčky


    Na posypání:

    120 g podrcených vlašských ořechů


    Na dohotovení:

    • 100 g másla
    • 50 ml rumu


    Postup:

    Do mísy prosijte mouku, udělejte důlek a vsypejte krupicový cukr. Rozdrobte do něj droždí, zalijte trochou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Přidejte všechny ostatní suroviny včetně másla nakrájeného na malé kousky. Vypracujte těsto a nechte ho asi 20 minut kynout. Pak ho prohněťte a nechte opět 20 minut kynout. Proces ještě jednou opakujte. Než těsto vykyne, připravte náplň. Ve vodě uvařte sušené ovoce s kořením. Pak ho sceďte (ale vývar nevylejte) a najemno umelte. Vmíchejte cukr, perník a povidla. Podle potřeby můžete směs zředit ovocným vývarem. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části. Na pečicích papírech z nich rukama vytlačujte koláče, okraje nechte zvednuté. Ty potřete rozšlehaným vejcem a celé koláče náplní. Povrch posypejte ořechy. Koláče pečte v troubě předehřáté na 180 °C 10 až 15 minut, až okraje zezlátnou. Okraje nakonec potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a zbytkem pokropte celé frgály.


    Doba přípravy: 20 minut

    Doba kynutí: 60 minut

    Doba pečení: 15 minut

     

/
Autor: Martina Hühnerová

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »