Valašské frgále i posvícenské koláčky. Připravte sladké na svatomartinskou hostinu! | Recepty.Blesk.cz

Valašské frgále i posvícenské koláčky. Připravte sladké na svatomartinskou hostinu!

  • Posvícenské stoleté
    Posvícenské stoleté
    Foto: Martina Hühnerová
    15listopadu   2015  /  06:00

    Jsou ozdobou každé sváteční tabule, tradičně se pekly při výjimečných příležitostech. Velikostí i přípravou se liší region od regionu, jedno ale mají společné: nadýchané těsto a nejrůznější náplně, které si omotají nejeden jazýček. 

  • Berounské oboustranné

    Foto: Martina Hühnerová Tradiční koláče, kterým přišel na chuť i prezident Masaryk na Velké výstavě v Berouně v roce 1925. Recept byl dlouho tajný, dnes je běžně ochutnáte na berounských trzích.

     

    Budete potřebovat (na asi 120 malých koláčků):

    Na těsto:

    • 500 g hladké mouky
    • 100 g cukru krupice
    • 42 g droždí
    • 250 ml mléka
    • 3 žloutky
    • špetku soli
    • 1 vanilkový cukr
    • kůru z 1 citronu
    • 1 vejce na potření
    • 100 g sádla
    • 80 g rozinek na ozdobu


    Na makovou náplň:

    • 200 g mletého máku
    • 200 ml mléka
    • špetku mleté skořice
    • 1 lžičku vanilkového cukru
    • 1 lžičku medu


    Na tvarohovou náplň:

    • 400 g tvarohu (ne z vaničky)
    • 50 g cukru
    • 1 vejce


    Postup:

    Do mísy rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci cukru a mouky, asi 50 ml vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbylý cukr včetně vanilkového, špetku soli, větší část mléka a mouky a vše propracujte. Nechte asi 15 minut odpočinout. Pak zapracujte rozpuštěné vlažné máslo, citronovou kůru, zbytek mouky a mléka. Těsto znovu propracujte a nechte ho asi 45 minut kynout. Rozdělte ho na stejně velké kousky a ty roztlačte na kolečka o průměru asi 4 cm. Jejich spodní část potřete rozpuštěným vlažným sádlem a namočte je do makové náplně. Vyskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem a nechte asi 15 až 20 minut dokynout . V koláčcích pak vytlačte důlek, naplňte je tvarohovou náplní, ozdobte rozinkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 10 až 15 minut.

    Tip: Tvaroh můžete zaměnit za makovou nebo povidlovou náplň.


    Doba přípravy: 50 minut

    Doba kynutí: 65 minut

    Doba pečení: 15 minut

  • Vázané z nekynutého těsta

    Foto: Martina Hühnerová Rychlé koláčky, na kterých ani nepoznáte, že těsto nekynulo.


    Budete potřebovat (na 32 koláčů):


    Na těsto:

    • 500 g polohrubé mouky
    • 80 g droždí
    • 2 lžíce cukru krupice
    • 200 ml mléka
    • 2 žloutky
    • 250 g tuku (másla nebo hery)
    • 1 vejce na potření


    Na náplň:

    • 500 g tvarohu
    • 1 vejce
    • 2 lžíce pudinkového prášku
    • 160 g cukru


    Na drobenku:

    • 80 g másla
    • 80 g cukru krupice
    • 100 g polohrubé mouky

     

    Postup:

    Nejprve si připravte náplň smícháním všech uvedených surovin. Pak do mísy prosijte mouku, udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte cukr a trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. K mouce přilijte zbylé mléko, žloutky, sůl a tuk nastrouhaný nahrubo. Vypracujte vláčné těsto. Z něj ihned vyválejte asi 1 cm vysoký plát. Nakrájejte ho na čtverce, poklaďte náplní a protilehlé okraje uprostřed spojte. Případně z rohu nakrojte a spojte do větrníku. Potřete rozšlehaným vejcem. Střed můžete zdůraznit trochou povidel nebo marmelády a koláče posypat drobenkou. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.


    Doba přípravy: 40 minut

    Doba pečení: 15 minut

  • Moravské dvojctihodné

    Foto: Martina Hühnerová Jsou oblíbené hlavně pro svoji dvojí náplň. Ta vnitřní jim dodává vláčnost, vrchní zase pikantnost. Dokládají bohatost úrodné Moravy a um zdejších hospodyněk.


    Budete potřebovat (na asi 60 malých koláčů):


    Na těsto:

    • 500 g hladké mouky
    • 30 g droždí
    • 80 g cukru krupice
    • 250 ml mléka
    • 3 žloutky
    • 1 vanilkový cukr
    • 100 g sádla
    • špetku soli
    • kůru z jednoho citronu
    • 1 vejce na potření


    Na vnitřní náplň:

    • 250 g tvarohu
    • 50 g cukru
    • 1 žloutek
    • 1 vanilkový cukr


    Na vrchní náplň:

    • 250 g meruňkového džemu nebo povidel
    • 100 g perníku
    • 2 lžičky meruňkovice


    Na drobenku:

    • 1 hrnek hrubé mouky
    • ½ hrnku cukru krupice
    • 4 lžíce másla


    Postup:

    Do mísy prosijte mouku, vytvořte v ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte lžíci cukru a trochu vlažného mléka a v teple nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, změklé sádlo, zbytek cukru, mléka, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vypracujte hladké a vláčné těsto a nechte ho v teple kynout asi hodinu. Na vále z něj vyválejte plát o tloušťce asi 1 cm. Z něj vykrájejte kolečka o průměru 6 cm, poklaďte je tvarohovou náplní a stiskem bochánek uzavřete. Švem ho položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10 minut kynout. Pak v každém koláčku vytvořte důlek a naplňte ho džemem. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a náplň posypejte drobenkou. Koláče pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 až 15 minut.


    Doba přípravy: 30 minut

    Doba kynutí: 70 minut

    Doba pečení: 10 až 15 minut

  • Posvícenské stoleté

    Foto: Martina Hühnerová Posvícení, masopust, svatomartinské hody a další svátky se bez nich neobejdou. Naplňte je čímkoli, co vám chutná, a pěkně nazdobte.


    Budete potřebovat (na asi 160 malých koláčků):

    • 400 ml mléka
    • 250 g cukru moučka
    • 42 g droždí
    • 500 g polohrubé mouky
    • 500 g hladké mouky
    • 1 lžičku soli
    • 30 g jemně strouhaných mandlí
    • 1 lžičku strouhané citronové kůry
    • špetku muškátového oříšku
    • 1 vanilkový cukr
    • 150 g másla
    • 100 g sádla
    • 1 vejce
    • 3 žloutky
    • 1 až 2 vejce na potření
    • vyloupané mandle, rozinky namočené v rumu, vlašské ořechy na ozdobení
    • cukr moučku na posypání


    Na tvarohovou náplň:

    • 250 g tvarohu
    • 1 žloutek
    • 100 g cukru krupice
    • 1 lžíci rumu
    • Na makovou náplň:
    • 200 g máku
    • 150 ml mléka
    • 100 g cukru
    • ½ lžičky mleté skořice
    • 40 ml rumu
    • Na ořechovou náplň:
    • 200 g mletých ořechů
    • 100 g cukru
    • 150 ml mléka
    • Na povidlovou náplň:
    • 200 g povidel
    • 2 lžíce rumu


    Na drobenku:

    • 80 g másla
    • 80 g cukru krupice
    • 140 g polohrubé mouky


    Postup:

    Do 100 ml vlažného mléka vsypejte asi tři lžičky cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku a smíchejte ji s cukrem, vanilkovým cukrem, mandlemi, citronovou kůrou, solí a muškátovým oříškem. Pak vlijte zbylé mléko s rozšlehanými žloutky a vejcem a vlažné rozpuštěné máslo a sádlo. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte těsto. Nechte ho na teplém místě přikryté asi hodinu kynout. Mezitím připravte náplně. Tvarohovou umíchejte ze všech surovin. Mák svařte s mlékem a cukrem a dochuťte rumem a skořicí. Ořechy svařte s mlékem a cukrem. Povidla rozmíchejte s rumem. Z vykynutého těsta oddělujte lžičkou malé kousky, tvořte z nich kuličky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě asi 10 minut dokynout. Pak do koláčků vytlačte důlky, okraje potřete rozšlehaným vejcem a koláčky naplňte zvolenou náplní. Makové ozdobte mandlemi, tvarohové rozinkami, povidlové drobenkou, ořechové půlkou nebo celým ořechem podle velikosti koláčků. Pečte je v troubě vyhřáté na 190 °C asi 10 až 15 minut. Ještě horké koláčky posypejte moučkovým cukrem.


    Doba přípravy: 60 minut

    Doba kynutí: 60 minut

    Doba pečení: 15 minut

  • Chodské

    Foto: Martina Hühnerová Jsou zdobené stejně jako chodské truhly. Nápaditě a výpravně. Co koláč, to umělecké dílo. Co vesnice a hospodyňka, to originální vzor.


    Budete potřebovat (na 8 až 10 velkých koláčů):

    • 1 kg polohrubé mouky
    • 200 g cukru moučka
    • 60 g droždí
    • 250 g másla
    • ½ lžičky soli
    • 6 žloutků
    • 400 ml mléka
    • oloupané mandle a rozinky na zdobení
    • 1 vejce na potření
    •  


    Na tvarohovou náplň:

    • 1,5 kg měkkého tvarohu
    • 3 vejce
    • 240 g cukru moučka
    • 5 lžic rumu


    Na makovou náplň:

    • 200 g mletého máku
    • 250 ml mléka
    • 80 g cukru krupice
    • 50 g strouhaného perníku
    • ½ lžičky mleté skořice


    Na povidlovou náplň:

    • 400 g povidel
    • 2 lžíce rumu
    • ½ lžičky mletého badyánu


    Postup:

    Z trochy mouky, cukru, rozdrobeného droždí a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Mouku prosijte do mísy, přidejte všechny sypké přísady a promíchejte.Ve zbylém mléce rozkvedlejte žloutky. Kvásek, mléko a rozpuštěné máslo vmíchejte do mouky a vypracujte vláčné lesklé těsto. Poprašte ho moukou a nechte v teple alespoň hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Mezitím připravte náplně. Tvaroh umíchejte se všemi přísadami. Mák svařte s mlékem a cukrem, zahustěte ho perníkem a okořeňte skořicí. Povidla rozmíchejte s rumem a okořeňte badyánem. Vykynuté těsto rozdělte na 6 až 7 dílů a z každého na připravených pečicích papírech vymačkejte rukama kolo s vyššími okraji. Ty potřete rozšlehaným vejcem. Vnitřek koláčů potřete tvarohovou náplní a ozdobte zdobicím sáčkem naplněným povidly či mákem. Nebo kombinujte pruhy, kola či výseče z tvarohu, máku a povidel. Mezi mákem a povidly by měl být vždy tvaroh. Zdobte rozinkami a mandlemi a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 až 17 minut, dokud okraje nezezlátnou. Aby byly koláče dlouho vláčné a jemné, můžete je po upečení potřít a polít kysanou smetanou smíchanou s trochou cukru a rumu.


    Doba přípravy: 50 minut

    Doba kynutí: 60 minut

    Doba pečení: 17 minut

  • Babiččiny drobenkové bochánky

    Foto: Martina Hühnerová Zejména tvarohové zůstávají dlouho vláčné a na povrchu krásně křupavé díky opražené drobence.


    Budete potřebovat (na asi 50 bochánků):

    • 500 g polohrubé mouky
    • 2 hrsti cukru krupice
    • 42 g droždí
    • 1 šálek vlažného mléka
    • 1 vejce
    • 1 žloutek
    • ½ kostky Hery
    • 3 lžíce oleje
    • kůru z jednoho citronu
    • ½ lžičky soli
    • 2 vejce na obalení


    Na náplň:

    • 400 g tvarohu
    • 1 vejce
    • 150 g cukru
    • 2 hrsti rozinek

     


    Na drobenku:

    • 100 g hrubé mouky
    • 100 g cukru krupice
    • 80 g másla

     

    Do prosáté mouky udělejte důlek, přidejte trochu cukru a rozdrobené droždí. Zalijte trochou vlažného mléka a nechte asi na 10 minut vzejít kvásek. Pak přilijte zbylé mléko, přidejte rozpuštěnou Heru, sůl, citronovou kůru, vejce, žloutek a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte ho asi hodinu kynout. Mezitím připravte tvarohovou náplň smícháním všech surovin. Z mouky, cukru a másla vypracujte drobenku. Po vykynutí rozkrájejte těsto na stejné kousky, v ruce z nich tvarujte placičky a naplňte je tvarohem. Okraje k sobě pevně stiskněte a vytvořte bochánky. Vrchní stranou je omočte v rozšlehaných vejcích a švem postavte na pečicím papírem vyložený plech. Pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.

    Doba přípravy: 40 minut

    Doba kynutí: 60 minut

    Doba pečení: 15 minut

  • Valašské frgále

    Foto: Martina Hühnerová Velké koláče s tenkým těstem a spoustou náplně. Zvolte takovou, kterou máte nejraději. Já miluji tu ze sušených hrušek posypanou drcenými ořechy.


    Budete potřebovat (na 4 frgále):


    Na těsto:

    • 500 g polohrubé mouky
    • 2 lžíce cukru krupice
    • 75 g cukru moučka
    • 35 g droždí
    • 250 ml vlažného mléka
    • 125 g másla
    • 2 žloutky
    • kůru z 1 citronu
    • špetku soli
    • vejce na potření


    Na náplň:

    • 400 g sušených hrušek
    • 100 g sušených jablek
    • 150 g cukru krupice
    • 100 g švestkových povidel
    • 100 g strouhaného perníku
    • kousek celé skořice
    • 1 hvězdičku badyánu
    • 4 hřebíčky


    Na posypání:

    120 g podrcených vlašských ořechů


    Na dohotovení:

    • 100 g másla
    • 50 ml rumu


    Postup:

    Do mísy prosijte mouku, udělejte důlek a vsypejte krupicový cukr. Rozdrobte do něj droždí, zalijte trochou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Přidejte všechny ostatní suroviny včetně másla nakrájeného na malé kousky. Vypracujte těsto a nechte ho asi 20 minut kynout. Pak ho prohněťte a nechte opět 20 minut kynout. Proces ještě jednou opakujte. Než těsto vykyne, připravte náplň. Ve vodě uvařte sušené ovoce s kořením. Pak ho sceďte (ale vývar nevylejte) a najemno umelte. Vmíchejte cukr, perník a povidla. Podle potřeby můžete směs zředit ovocným vývarem. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části. Na pečicích papírech z nich rukama vytlačujte koláče, okraje nechte zvednuté. Ty potřete rozšlehaným vejcem a celé koláče náplní. Povrch posypejte ořechy. Koláče pečte v troubě předehřáté na 180 °C 10 až 15 minut, až okraje zezlátnou. Okraje nakonec potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a zbytkem pokropte celé frgály.


    Doba přípravy: 20 minut

    Doba kynutí: 60 minut

    Doba pečení: 15 minut

     

/
Autor: Martina Hühnerová

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz