Tradiční svatomartinské menu: Od polévky přes husu až po dezert | Recepty.Blesk.cz

Tradiční svatomartinské menu: Od polévky přes husu až po dezert

  • Foto: shutterstock.com
    11listopadu   2015  /  06:00

    Co by to bylo za svátek svatého Martina, kdyby se musel obejít bez dobrého jídla? Kvůli svatomartinskému menu však nemusíte vyrážet daleko. Skvostné pochoutky si můžete připravit i v pohodlí domova. O to víc vám bude chutnat, že je to vaše vlastní práce! A určitě to ocení i vaši nejbližší.

  • Polévka z husích drobů

     
    Budete potřebovat:

        500 g husích drobů
        3 kuličky nového koření
        1 lístek bobkového listu
        5 až 8 kuliček pepře
        2 mrkve
        1 větší plátek celeru
        1 petržel
        1 ks cibule
        sůl

    Postup:

    Droby ponoříme do studené vody tak, aby byly úplně ponořené. Vodu rovnou osolíme a přidáme koření. Dále do polévky dáme jednu oloupanou cibuli v celku a vaříme zvolna doměkka. (Připravte se cca na hodinu vaření.) Ideální je droby vařit co nejdéle, na malém plameni, aby byl výsledný vývar co nejchutnější. Poté droby obereme, maso nakrájíme a vrátíme zpět do vývaru. Přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky a vaříme, dokud vše nezměkne. Kdo chce, může přidat nudličky nebo sypání.

  • Svatomartinská husa


    Budete potřebovat:

        1 husa
        pár menších jablek
        trochu vody
        kmín
        sůl

     

    Postup:

    Husu očistíme, omyjeme a osušíme, zvenku i zevnitř důkladně osolíme a pak dovnitř vložíme omytá jablka a otvor spíchneme jehlami. Husu položíme na pekáč s vyšším okrajem, přilijeme trochu vody, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě při 180 °C doměkka. Během pečení pravidelně poléváme výpekem, případně můžeme odlít z pekáče vypečené sádlo. Až maso změkne, sundáme alobal a dopečeme dozlatova.

  • Červené zelí s jablky


    Budete potřebovat:

        1 kg kysaného červeného zelí
        voda
        250 ml kvalitního červeného vína
        2 kyselejší jablka
        1 velká cibule
        1 lžíce hladké mouky
        trošku krupicového cukru
        kmín
        100 g másla
        sůl

     

    Postup:

    Zelí vsypeme do většího hrnce, zalijeme vínem a za občasného zamíchání vaříme doměkka, podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Zhruba pět minut před koncem vaření přidáme k zelí kousky jablek a podusíme. Ve větším hrnci na másle osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme mouku a vymícháme zlatou jíšku. Do základu přidáme scezené zelí, promícháme a dochutíme cukrem, solí, případně zelným vývarem.

  • Bílé zelí se slaninou


    Budete potřebovat:

        1 kg kysaného zelí
        voda
        2 velké cibule
        1 lžíce másla
        sůl
        1 lžíce hladké mouky
        150 g prorostlé slaniny
        trocha krupicového cukru

    Postup:

    Zelí zalijeme troškou vody a podusíme doměkka. Ve větším hrnci zpěníme na másle cibuli, přidáme nadrobno pokrájenou slaninu a za stálého míchání opečeme dorůžova. Pak vmícháme hladkou mouku a necháme ji zezlátnout. Přidáme scezené uvařené zelí, promícháme a dochutíme solí, cukrem, případně přilijeme trochu vývaru ze zelí. Před podáváním prohřejeme.

  • Bramborové knedlíky


    Budete potřebovat:

        600 g brambor vařených ve slupce den předem
        sůl
        200 g hrubé mouky nebo krupice
        1 vejce
        1 lžička solamylu

     

    Postup:

    Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s dalšími přísadami tak, aby vzniklo tužší těsto. Pokud je hmota řídká, přidáme ještě trošku mouky. Z těsta tvoříme větší kulaté knedlíky, vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme, až vyplavou na hladinu. Pak je opatrně vyndáme a necháme okapat.

  • Chlupaté knedlíky


    Budete potřebovat:

        600 g syrových brambor
        sůl
        trochu hrubé mouky
        1 vejce

     

    Postup:

    Brambory oloupeme, omyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a pak z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Nastrouhané brambory smícháme s vejcem, moukou a solí tak, aby vzniklo tužší těsto. Z něj tvoříme menší ploché knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové.

  • Křehký jablečný koláč


    Budete potřebovat:

        4 vejce
        400 g polohrubé mouky
        200 g másla
        200 g moučkového cukru
        250 ml kysané smetany
        1 balíček prášku do pečiva
        500 g strouhaných jablek
        1 balíček skořicového cukru
        mleté vlašské ořechy na posypání

     

    Postup:

    Cukr se změklým máslem ušlehejte do pěny. Přidejte mouku, vejce a prášek do pečiva. Nakonec do těsta vmíchejte kysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny těsta vyválejte a dejte na plech. Naneste hrubší vrstvu nastrouhaných jablek, posypte skořicovým cukrem, navrch dejte plát ze zbytku těsta a posypte mletými ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »