Jak na domácí nutellu a podobné pomazánky? Zvládne to každý! | Recepty.Blesk.cz

Jak na domácí nutellu a podobné pomazánky? Zvládne to každý!

  • Foto: shutterstock.com
    8listopadu   2015  /  06:00

    Milujete nutellu, která je symbolem pro oříškové pomazánky s kakaem? Pak vězte, že na prvním místě mají tyto pochoutky nejčastěji cukr a hned za ním kontroverzní palmový olej, který nejenže neprospívá tělu, ale ani životnímu prostředí. Přitom připravit si lískooříškovou pomazánku doma je velmi snadné. Nejen že vás vyjde levněji, ale budete také přesně vědět, z čeho je vyrobená.

  • Domácí oříšková pomazánka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 150 g lískových ořechů

    * 350 g nasekané mléčné čokolády

    * 2 polévkové lžíce řepkového oleje

    * 3 polévkové lžíce třtinového cukru

    * 1 polévkovou lžíci kakaa holandského typu

    * pár kapek vanilkového aroma

    * špetku soli

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 175 stupňů. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete v jedné vrstvě lískové oříšky a zhruba 12 minut je pečte v troubě, dokud nezhnědnou a jejich slupka lehce nepopraská. Ještě horké je zabalte do kuchyňské utěrky a třete, abyste z nich oloupali šlupky. Poté nechte vychladnout. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a míchejte, dokud není úplně hladká. Nechte vychladnout.V kuchyňském robotu rozmixujte vychladlé oříšky, dokud se z nich nezačne tvořit pasta. Přidejte olej, cukr, kakao, vanilkové aroma a sůl a pokračujte v mixování, dokud není směs hladká. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte, abyste v pastě neměli zbytky nerozmixovaných oříšků. Pokud máte pocit, že je pomazánka příliš tekutá, nezoufejte. Zhoustne, jakmile zcela vychladne. Směs dejte do vyvařené sklenice a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Takto připravenou pomazánku můžete v lednici skladovat 2 týdny. Ale je velmi pravděpodobné, že ji sníte mnohem dřív.

  • Domácí burákové máslo

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 500 g pražených nesolených arašídů

    * 1 lžičku soli

    * 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje

     

    Postup:

    Odvažte si asi 100 g arašídů a nasekejte je nahrubo. Zbylé oříšky vložte do mixéru a mixujte, dokud se z nich neuvolní olej a nevznikne hladká pasta. Přidejte sůl a slunečnicový olej a pokračujte v mixování. Nakonec do másla vmíchejte nasekané buráky, aby bylo krásně křupavé. Směs naplňte do vyvařených skleniček a uchovávejte v chladu a suchu zhruba 3 týdny.

  • Pomazánka z bílé čokolády

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 200 g sušeného mléka

    * 100 g moučkového cukru

    * 150 g másla

    * 200 g kvalitní bílé čokolády

    * 200 ml smetany ke šlehání (33%)

    * vanilkový lusk

    * 2 kapky mandlového aroma

     

    Postup:

    Do velké mísy dvakrát prosejte moučkový cukr a sušené mléko. Nechte máslo změknout při pokojové teplotě a bílou čokoládu nasekejte na kousky.  Poté ve vodní lázni rozpusťte máslo se smetanou a bílou čokoládou. Míchejte tak dlouho, dokud není směs hladká, a pak ji ještě teplou nalijte do mísy s cukrem a sušeným mlékem. Rychle promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, a pak zhruba minutu šlehejte pomocí ručního mixeru nastaveného na nízký výkon. Přidejte zrníčka z vanilkového lusku a mandlové aroma, nastavte mixér na vysoké otáčky a důkladně šlehejte zhruba 5 minut, dokud není pasta hladká. Pomazánkou naplňte vyvařenou sklenici a skladujte v lednici maximálně 2 týdny.

  • Domácí mandlové máslo

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 300 g mandlí

     

    Postup:

    Mandle nasypte do mixeru a obrňte se trpělivostí. Mixujte je zhruba 20 až 30 minut a s pauzami, abyste větší kousky průběžně stírali ze stran a mandle tak dokonale rozmixovali. Jakmile se z mandlí začne uvolňovat olej, začne směs dostávat krémovou konzistenci. Ještě chvíli ji mixujte, dokud není hladká. Poté jen přemístěte do vyvařené sklenice a skladujte v lednici.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz