Jak na domácí nutellu a podobné pomazánky? Zvládne to každý! | Recepty.Blesk.cz

Jak na domácí nutellu a podobné pomazánky? Zvládne to každý!

  • Foto: shutterstock.com
    8listopadu   2015  /  06:00

    Milujete nutellu, která je symbolem pro oříškové pomazánky s kakaem? Pak vězte, že na prvním místě mají tyto pochoutky nejčastěji cukr a hned za ním kontroverzní palmový olej, který nejenže neprospívá tělu, ale ani životnímu prostředí. Přitom připravit si lískooříškovou pomazánku doma je velmi snadné. Nejen že vás vyjde levněji, ale budete také přesně vědět, z čeho je vyrobená.

  • Domácí oříšková pomazánka


    Budete potřebovat:

    * 150 g lískových ořechů

    * 350 g nasekané mléčné čokolády

    * 2 polévkové lžíce řepkového oleje

    * 3 polévkové lžíce třtinového cukru

    * 1 polévkovou lžíci kakaa holandského typu

    * pár kapek vanilkového aroma

    * špetku soli

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 175 stupňů. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete v jedné vrstvě lískové oříšky a zhruba 12 minut je pečte v troubě, dokud nezhnědnou a jejich slupka lehce nepopraská. Ještě horké je zabalte do kuchyňské utěrky a třete, abyste z nich oloupali šlupky. Poté nechte vychladnout. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a míchejte, dokud není úplně hladká. Nechte vychladnout.V kuchyňském robotu rozmixujte vychladlé oříšky, dokud se z nich nezačne tvořit pasta. Přidejte olej, cukr, kakao, vanilkové aroma a sůl a pokračujte v mixování, dokud není směs hladká. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte, abyste v pastě neměli zbytky nerozmixovaných oříšků. Pokud máte pocit, že je pomazánka příliš tekutá, nezoufejte. Zhoustne, jakmile zcela vychladne. Směs dejte do vyvařené sklenice a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Takto připravenou pomazánku můžete v lednici skladovat 2 týdny. Ale je velmi pravděpodobné, že ji sníte mnohem dřív.

  • Domácí burákové máslo


    Budete potřebovat:

    * 500 g pražených nesolených arašídů

    * 1 lžičku soli

    * 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje

     

    Postup:

    Odvažte si asi 100 g arašídů a nasekejte je nahrubo. Zbylé oříšky vložte do mixéru a mixujte, dokud se z nich neuvolní olej a nevznikne hladká pasta. Přidejte sůl a slunečnicový olej a pokračujte v mixování. Nakonec do másla vmíchejte nasekané buráky, aby bylo krásně křupavé. Směs naplňte do vyvařených skleniček a uchovávejte v chladu a suchu zhruba 3 týdny.

  • Pomazánka z bílé čokolády


    Budete potřebovat:

    * 200 g sušeného mléka

    * 100 g moučkového cukru

    * 150 g másla

    * 200 g kvalitní bílé čokolády

    * 200 ml smetany ke šlehání (33%)

    * vanilkový lusk

    * 2 kapky mandlového aroma

     

    Postup:

    Do velké mísy dvakrát prosejte moučkový cukr a sušené mléko. Nechte máslo změknout při pokojové teplotě a bílou čokoládu nasekejte na kousky.  Poté ve vodní lázni rozpusťte máslo se smetanou a bílou čokoládou. Míchejte tak dlouho, dokud není směs hladká, a pak ji ještě teplou nalijte do mísy s cukrem a sušeným mlékem. Rychle promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, a pak zhruba minutu šlehejte pomocí ručního mixeru nastaveného na nízký výkon. Přidejte zrníčka z vanilkového lusku a mandlové aroma, nastavte mixér na vysoké otáčky a důkladně šlehejte zhruba 5 minut, dokud není pasta hladká. Pomazánkou naplňte vyvařenou sklenici a skladujte v lednici maximálně 2 týdny.

  • Domácí mandlové máslo


    Budete potřebovat:

    * 300 g mandlí

     

    Postup:

    Mandle nasypte do mixeru a obrňte se trpělivostí. Mixujte je zhruba 20 až 30 minut a s pauzami, abyste větší kousky průběžně stírali ze stran a mandle tak dokonale rozmixovali. Jakmile se z mandlí začne uvolňovat olej, začne směs dostávat krémovou konzistenci. Ještě chvíli ji mixujte, dokud není hladká. Poté jen přemístěte do vyvařené sklenice a skladujte v lednici.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »