Jak na domácí nutellu a podobné pomazánky? Zvládne to každý! | Recepty.Blesk.cz

Jak na domácí nutellu a podobné pomazánky? Zvládne to každý!

  • Foto: shutterstock.com
    8listopadu   2015  /  06:00

    Milujete nutellu, která je symbolem pro oříškové pomazánky s kakaem? Pak vězte, že na prvním místě mají tyto pochoutky nejčastěji cukr a hned za ním kontroverzní palmový olej, který nejenže neprospívá tělu, ale ani životnímu prostředí. Přitom připravit si lískooříškovou pomazánku doma je velmi snadné. Nejen že vás vyjde levněji, ale budete také přesně vědět, z čeho je vyrobená.

  • Domácí oříšková pomazánka


    Budete potřebovat:

    * 150 g lískových ořechů

    * 350 g nasekané mléčné čokolády

    * 2 polévkové lžíce řepkového oleje

    * 3 polévkové lžíce třtinového cukru

    * 1 polévkovou lžíci kakaa holandského typu

    * pár kapek vanilkového aroma

    * špetku soli

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 175 stupňů. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete v jedné vrstvě lískové oříšky a zhruba 12 minut je pečte v troubě, dokud nezhnědnou a jejich slupka lehce nepopraská. Ještě horké je zabalte do kuchyňské utěrky a třete, abyste z nich oloupali šlupky. Poté nechte vychladnout. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a míchejte, dokud není úplně hladká. Nechte vychladnout.V kuchyňském robotu rozmixujte vychladlé oříšky, dokud se z nich nezačne tvořit pasta. Přidejte olej, cukr, kakao, vanilkové aroma a sůl a pokračujte v mixování, dokud není směs hladká. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte, abyste v pastě neměli zbytky nerozmixovaných oříšků. Pokud máte pocit, že je pomazánka příliš tekutá, nezoufejte. Zhoustne, jakmile zcela vychladne. Směs dejte do vyvařené sklenice a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Takto připravenou pomazánku můžete v lednici skladovat 2 týdny. Ale je velmi pravděpodobné, že ji sníte mnohem dřív.

  • Domácí burákové máslo


    Budete potřebovat:

    * 500 g pražených nesolených arašídů

    * 1 lžičku soli

    * 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje

     

    Postup:

    Odvažte si asi 100 g arašídů a nasekejte je nahrubo. Zbylé oříšky vložte do mixéru a mixujte, dokud se z nich neuvolní olej a nevznikne hladká pasta. Přidejte sůl a slunečnicový olej a pokračujte v mixování. Nakonec do másla vmíchejte nasekané buráky, aby bylo krásně křupavé. Směs naplňte do vyvařených skleniček a uchovávejte v chladu a suchu zhruba 3 týdny.

  • Pomazánka z bílé čokolády


    Budete potřebovat:

    * 200 g sušeného mléka

    * 100 g moučkového cukru

    * 150 g másla

    * 200 g kvalitní bílé čokolády

    * 200 ml smetany ke šlehání (33%)

    * vanilkový lusk

    * 2 kapky mandlového aroma

     

    Postup:

    Do velké mísy dvakrát prosejte moučkový cukr a sušené mléko. Nechte máslo změknout při pokojové teplotě a bílou čokoládu nasekejte na kousky.  Poté ve vodní lázni rozpusťte máslo se smetanou a bílou čokoládou. Míchejte tak dlouho, dokud není směs hladká, a pak ji ještě teplou nalijte do mísy s cukrem a sušeným mlékem. Rychle promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, a pak zhruba minutu šlehejte pomocí ručního mixeru nastaveného na nízký výkon. Přidejte zrníčka z vanilkového lusku a mandlové aroma, nastavte mixér na vysoké otáčky a důkladně šlehejte zhruba 5 minut, dokud není pasta hladká. Pomazánkou naplňte vyvařenou sklenici a skladujte v lednici maximálně 2 týdny.

  • Domácí mandlové máslo


    Budete potřebovat:

    * 300 g mandlí

     

    Postup:

    Mandle nasypte do mixeru a obrňte se trpělivostí. Mixujte je zhruba 20 až 30 minut a s pauzami, abyste větší kousky průběžně stírali ze stran a mandle tak dokonale rozmixovali. Jakmile se z mandlí začne uvolňovat olej, začne směs dostávat krémovou konzistenci. Ještě chvíli ji mixujte, dokud není hladká. Poté jen přemístěte do vyvařené sklenice a skladujte v lednici.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »