Neodolatelná zvěřina: Vyzkoušejte jelení guláš nebo zajíce na medu | Recepty.Blesk.cz

Neodolatelná zvěřina: Vyzkoušejte jelení guláš nebo zajíce na medu

  • Foto: shutterstock.com
    7listopadu   2015  /  06:00

    Pokud si chcete královsky pochutnat, nezapomeňte na podzim aspoň jednou na divočinu. Vyzrálé jelení, srnčí nebo daňčí maso, to je vskutku gurmánský zážitek.

  • Srnčí filety s brusinkami


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba vaření: 25 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g brambor
    * 200 g mrkve
    * 125 g lesního medu
    * 3 lžíce ostré hořčice
    * 1 lžičku nastrouhané kůry z pomeranče
    * 1 lžíci malinového octa
    * 20 g sušených brusinek
    * 8 zrnek jalovce
    * 4 srnčí filety
    * 4 lžíce oleje
    * snítky čerstvého tymiánu
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Brambory a mrkev oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Pak zeleninu slejte a rozmačkejte na pyré. Podle chuti osolte a opepřete. V misce smíchejte med, hořčici, pomerančovou kůru, ocet, trochu soli a pepře. Pak ještě do medu vmíchejte brusinky. Jalovec mírně rozdrťte, potřete jím filety, osolte je a opepřete bílým pepřem. Pak je na oleji zprudka opečte, z každé strany asi 4 minuty. Maso vyjměte z pánve a nechte 5 minut odpočinout. Podávejte s ochuceným medem a pyré.

  • Jelení guláš


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba vaření: 90 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg jeleního masa na guláš
    * 2 lžíce oleje
    * sůl, pepř
    * 2 cibule
    * 2 lžíce hladké mouky
    * 250 ml červeného vína
    * 125 ml jablečné šťávy
    * 5 zrnek jalovce
    * 2 kuličky pepře
    * 2 bobkové listy
    * 1 lžíci barevného pepře
    * 100 g zelených i modrých bobulí hroznového vína
    * 2 menší jablka

     

    Postup:

    Maso nakrájejte na kostky a opečte ho na rozpáleném oleji. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou cibuli. Pak vše zaprašte moukou a ještě krátce opečte. Podlejte vínem, jablečnou šťávou a litrem vody. Přidejte koření a guláš vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 90 minut. Jablka nakrájejte, zbavte jádřinců a spolu s rozpůlenými bobulemi vína přidejte do guláše asi 15 minut před dohotovením. Nakonec ještě podle chuti osolte a opepřete. Jelení guláš podávejte s pečivem.

  • Zajíc na medu


    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 50 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g cibule
    * 350 g mrkve
    * 2 paličky česneku
    * 4 zaječí stehna
    * 2 zaječí hřbety
    * sůl, pepř
    * 5 lžic olivového oleje
    * 50 g másla
    * 125 g medu
    * 300 ml bílého vína
    * 200 ml kuřecího vývaru
    * 3 bobkové listy
    * 2 citrony

     

    Postup:

    Cibule nakrájejte na čtvrtky, mrkev na větší kusy, stroužky česneku nechte vcelku. Stehna osolte, opepřete a opečte zprudka na oleji. Pak je vyjměte, do pekáče přidejte máslo a na něm opečte cibuli a mrkev. Přidejte med, víno, vývar, vše promíchejte, osolte a opepřete. Maso vraťte zpět a pečte ho asi 50 minut při teplotě 220 °C. V polovině pečení přidejte zaječí hřbety, měsíčky citronu, bobkový list a stroužky česneku. V průběhu pečení přelévejte maso výpekem.

  • Divoké karbanátky


    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 20 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1/2 hlávky červeného zelí
    * 4 lžíce balzamikového octa
    * 9 lžic olivového oleje
    * 3 lžíce ořechového oleje
    * 50 g vlašských ořechů
    * 3 lžíce nakládaných brusinek
    * 100 ml horkého mléka
    * 1 starší housku
    * 2 cibule
    * 1 stroužek česneku
    * 400 g mletého masa ze zvěřiny (jelení nebo srnčí kýta)
    * 1 lžičku majoránky
    * 1 lžíci nasekané petrželky
    * 1 vejce
    * 2 zrnka nadrceného jalovce
    * 1 lžíci másla
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Zelí nakrouhejte a na 30 vteřin ponořte do vroucí vody. Pak ho slijte, nechte okapat a dobře vyždímejte. V míse ušlehejte ocet, sůl, pepř, 3 lžíce oleje a všechen ořechový olej. Nálev smíchejte se zelím, přidejte brusinky a vše nechte uležet. Housku nakrájejte na kostičky a namočte do horkého mléka. Cibuli nasekejte a spolu s prolisovaným česnekem ji opečte na oleji. Maso vložte do velké mísy, přidejte opečenou cibuli, vyždímanou housku, majoránku, petrželku, jalovec a vše podle potřeby ještě osolte a opepřete. Ze směsi vytvarujte karbanátky a na oleji je opečte dozlatova. Podávejte se zelným salátem.

  • Srnčí špízy s meruňkovým dipem


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba uležení: 4 hodiny
    Doba pečení: 20 minut

     

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 stroužek česneku
    * 2 lžičky nakládaného zeleného pepře
    * 2 lžíce oleje
    * 2 lžíce šťávy z citronu
    * 800 g srnčí kýty
    * 125 g meruněk
    * 200 ml pomerančové šťávy
    * 2 lžičky medu
    * 1 lžíci oleje
    * sůl, pepř
    * kousek zázvoru
    * nakládané brusinky

     

    Postup:

    Česnek prolisujte, zelený pepř nasekejte a vše smíchejte s olejem a šťávou z citronu. Z masa odstraňte blány a tuk a nakrájejte ho na kostky, promíchejte s marinádou a nechte uležet asi 4 hodiny. Meruňky nakrájejte a na půl hodiny je namočte do pomerančové šťávy. Přidejte nastrouhaný zázvor, med a vše rozmixujte. Vzniklý dip přiveďte v rendlíku k varu. Krátce povařte a podle chuti osolte a opepřete. Maso napíchněte na jehly a opečte ho na pánvi na oleji ze všech stran. Špízy podávejte s dipem, do kterého přidejte hromádku brusinkového kompotu.

  • Daňčí ragú


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba vaření: 90 minut

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 1 kg daňčího masa
    * 2 cibule
    * 2 lžíce oleje
    * 2 lžíce rajčatového protlaku
    * 1 stroužek česneku
    * 3 zrnka jalovce
    * 1 bobkový list
    * 1 snítku rozmarýnu
    * 300 g nakládaných lišek
    * 250 g žampionů
    * 150 ml smetany
    * 125 ml červeného vína

     

    Postup:

    Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kousky. Na pánvi opečte na oleji cibuli, přidejte maso a opékejte ho, dokud se nezatáhne. Vše pak přeložte do velkého hrnce. K výpeku přidejte rajčatový protlak, zalijte 500 ml vody, přiveďte k varu a přemístěte k masu. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, jalovec, bobkový list, rozmarýn a nechte ragú pod pokličkou probublávat asi hodinu. Mezitím osušte nakládané lišky, žampiony přepulte a na pánvi je krátce opečte. Pak houby přidejte k masu a vše vařte ještě půl hodiny. Nakonec přilejte smetanu, ve které rozmíchejte trochu mouky a červené víno.  Vařte ještě 2 minuty, pak ragú osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s knedlíkem.

/
Autor: Erika Pilátová

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »