Neodolatelná zvěřina: Vyzkoušejte jelení guláš nebo zajíce na medu | Recepty.Blesk.cz

Neodolatelná zvěřina: Vyzkoušejte jelení guláš nebo zajíce na medu

  • Foto: shutterstock.com
    7listopadu   2015  /  06:00

    Pokud si chcete královsky pochutnat, nezapomeňte na podzim aspoň jednou na divočinu. Vyzrálé jelení, srnčí nebo daňčí maso, to je vskutku gurmánský zážitek.

  • Srnčí filety s brusinkami


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba vaření: 25 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g brambor
    * 200 g mrkve
    * 125 g lesního medu
    * 3 lžíce ostré hořčice
    * 1 lžičku nastrouhané kůry z pomeranče
    * 1 lžíci malinového octa
    * 20 g sušených brusinek
    * 8 zrnek jalovce
    * 4 srnčí filety
    * 4 lžíce oleje
    * snítky čerstvého tymiánu
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Brambory a mrkev oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Pak zeleninu slejte a rozmačkejte na pyré. Podle chuti osolte a opepřete. V misce smíchejte med, hořčici, pomerančovou kůru, ocet, trochu soli a pepře. Pak ještě do medu vmíchejte brusinky. Jalovec mírně rozdrťte, potřete jím filety, osolte je a opepřete bílým pepřem. Pak je na oleji zprudka opečte, z každé strany asi 4 minuty. Maso vyjměte z pánve a nechte 5 minut odpočinout. Podávejte s ochuceným medem a pyré.

  • Jelení guláš


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba vaření: 90 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg jeleního masa na guláš
    * 2 lžíce oleje
    * sůl, pepř
    * 2 cibule
    * 2 lžíce hladké mouky
    * 250 ml červeného vína
    * 125 ml jablečné šťávy
    * 5 zrnek jalovce
    * 2 kuličky pepře
    * 2 bobkové listy
    * 1 lžíci barevného pepře
    * 100 g zelených i modrých bobulí hroznového vína
    * 2 menší jablka

     

    Postup:

    Maso nakrájejte na kostky a opečte ho na rozpáleném oleji. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou cibuli. Pak vše zaprašte moukou a ještě krátce opečte. Podlejte vínem, jablečnou šťávou a litrem vody. Přidejte koření a guláš vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 90 minut. Jablka nakrájejte, zbavte jádřinců a spolu s rozpůlenými bobulemi vína přidejte do guláše asi 15 minut před dohotovením. Nakonec ještě podle chuti osolte a opepřete. Jelení guláš podávejte s pečivem.

  • Zajíc na medu


    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 50 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g cibule
    * 350 g mrkve
    * 2 paličky česneku
    * 4 zaječí stehna
    * 2 zaječí hřbety
    * sůl, pepř
    * 5 lžic olivového oleje
    * 50 g másla
    * 125 g medu
    * 300 ml bílého vína
    * 200 ml kuřecího vývaru
    * 3 bobkové listy
    * 2 citrony

     

    Postup:

    Cibule nakrájejte na čtvrtky, mrkev na větší kusy, stroužky česneku nechte vcelku. Stehna osolte, opepřete a opečte zprudka na oleji. Pak je vyjměte, do pekáče přidejte máslo a na něm opečte cibuli a mrkev. Přidejte med, víno, vývar, vše promíchejte, osolte a opepřete. Maso vraťte zpět a pečte ho asi 50 minut při teplotě 220 °C. V polovině pečení přidejte zaječí hřbety, měsíčky citronu, bobkový list a stroužky česneku. V průběhu pečení přelévejte maso výpekem.

  • Divoké karbanátky


    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 20 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1/2 hlávky červeného zelí
    * 4 lžíce balzamikového octa
    * 9 lžic olivového oleje
    * 3 lžíce ořechového oleje
    * 50 g vlašských ořechů
    * 3 lžíce nakládaných brusinek
    * 100 ml horkého mléka
    * 1 starší housku
    * 2 cibule
    * 1 stroužek česneku
    * 400 g mletého masa ze zvěřiny (jelení nebo srnčí kýta)
    * 1 lžičku majoránky
    * 1 lžíci nasekané petrželky
    * 1 vejce
    * 2 zrnka nadrceného jalovce
    * 1 lžíci másla
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Zelí nakrouhejte a na 30 vteřin ponořte do vroucí vody. Pak ho slijte, nechte okapat a dobře vyždímejte. V míse ušlehejte ocet, sůl, pepř, 3 lžíce oleje a všechen ořechový olej. Nálev smíchejte se zelím, přidejte brusinky a vše nechte uležet. Housku nakrájejte na kostičky a namočte do horkého mléka. Cibuli nasekejte a spolu s prolisovaným česnekem ji opečte na oleji. Maso vložte do velké mísy, přidejte opečenou cibuli, vyždímanou housku, majoránku, petrželku, jalovec a vše podle potřeby ještě osolte a opepřete. Ze směsi vytvarujte karbanátky a na oleji je opečte dozlatova. Podávejte se zelným salátem.

  • Srnčí špízy s meruňkovým dipem


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba uležení: 4 hodiny
    Doba pečení: 20 minut

     

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 stroužek česneku
    * 2 lžičky nakládaného zeleného pepře
    * 2 lžíce oleje
    * 2 lžíce šťávy z citronu
    * 800 g srnčí kýty
    * 125 g meruněk
    * 200 ml pomerančové šťávy
    * 2 lžičky medu
    * 1 lžíci oleje
    * sůl, pepř
    * kousek zázvoru
    * nakládané brusinky

     

    Postup:

    Česnek prolisujte, zelený pepř nasekejte a vše smíchejte s olejem a šťávou z citronu. Z masa odstraňte blány a tuk a nakrájejte ho na kostky, promíchejte s marinádou a nechte uležet asi 4 hodiny. Meruňky nakrájejte a na půl hodiny je namočte do pomerančové šťávy. Přidejte nastrouhaný zázvor, med a vše rozmixujte. Vzniklý dip přiveďte v rendlíku k varu. Krátce povařte a podle chuti osolte a opepřete. Maso napíchněte na jehly a opečte ho na pánvi na oleji ze všech stran. Špízy podávejte s dipem, do kterého přidejte hromádku brusinkového kompotu.

  • Daňčí ragú


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba vaření: 90 minut

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 1 kg daňčího masa
    * 2 cibule
    * 2 lžíce oleje
    * 2 lžíce rajčatového protlaku
    * 1 stroužek česneku
    * 3 zrnka jalovce
    * 1 bobkový list
    * 1 snítku rozmarýnu
    * 300 g nakládaných lišek
    * 250 g žampionů
    * 150 ml smetany
    * 125 ml červeného vína

     

    Postup:

    Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kousky. Na pánvi opečte na oleji cibuli, přidejte maso a opékejte ho, dokud se nezatáhne. Vše pak přeložte do velkého hrnce. K výpeku přidejte rajčatový protlak, zalijte 500 ml vody, přiveďte k varu a přemístěte k masu. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, jalovec, bobkový list, rozmarýn a nechte ragú pod pokličkou probublávat asi hodinu. Mezitím osušte nakládané lišky, žampiony přepulte a na pánvi je krátce opečte. Pak houby přidejte k masu a vše vařte ještě půl hodiny. Nakonec přilejte smetanu, ve které rozmíchejte trochu mouky a červené víno.  Vařte ještě 2 minuty, pak ragú osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s knedlíkem.

/
Autor: Erika Pilátová

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »