Neodolatelná zvěřina: Vyzkoušejte jelení guláš nebo zajíce na medu | Recepty.Blesk.cz

Neodolatelná zvěřina: Vyzkoušejte jelení guláš nebo zajíce na medu

  • Foto: shutterstock.com
    7listopadu   2015  /  06:00

    Pokud si chcete královsky pochutnat, nezapomeňte na podzim aspoň jednou na divočinu. Vyzrálé jelení, srnčí nebo daňčí maso, to je vskutku gurmánský zážitek.

  • Srnčí filety s brusinkami

    Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 40 minut
    Doba vaření: 25 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g brambor
    * 200 g mrkve
    * 125 g lesního medu
    * 3 lžíce ostré hořčice
    * 1 lžičku nastrouhané kůry z pomeranče
    * 1 lžíci malinového octa
    * 20 g sušených brusinek
    * 8 zrnek jalovce
    * 4 srnčí filety
    * 4 lžíce oleje
    * snítky čerstvého tymiánu
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Brambory a mrkev oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Pak zeleninu slejte a rozmačkejte na pyré. Podle chuti osolte a opepřete. V misce smíchejte med, hořčici, pomerančovou kůru, ocet, trochu soli a pepře. Pak ještě do medu vmíchejte brusinky. Jalovec mírně rozdrťte, potřete jím filety, osolte je a opepřete bílým pepřem. Pak je na oleji zprudka opečte, z každé strany asi 4 minuty. Maso vyjměte z pánve a nechte 5 minut odpočinout. Podávejte s ochuceným medem a pyré.

  • Jelení guláš

    Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 40 minut
    Doba vaření: 90 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg jeleního masa na guláš
    * 2 lžíce oleje
    * sůl, pepř
    * 2 cibule
    * 2 lžíce hladké mouky
    * 250 ml červeného vína
    * 125 ml jablečné šťávy
    * 5 zrnek jalovce
    * 2 kuličky pepře
    * 2 bobkové listy
    * 1 lžíci barevného pepře
    * 100 g zelených i modrých bobulí hroznového vína
    * 2 menší jablka

     

    Postup:

    Maso nakrájejte na kostky a opečte ho na rozpáleném oleji. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou cibuli. Pak vše zaprašte moukou a ještě krátce opečte. Podlejte vínem, jablečnou šťávou a litrem vody. Přidejte koření a guláš vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 90 minut. Jablka nakrájejte, zbavte jádřinců a spolu s rozpůlenými bobulemi vína přidejte do guláše asi 15 minut před dohotovením. Nakonec ještě podle chuti osolte a opepřete. Jelení guláš podávejte s pečivem. Vynikající zvěřinový guláš navíc můžete připavit bez práce v pomalém hrnci. Podívejte se, co to pomalý hrnec je a jak v něm vařit.

  • Zajíc na medu

    Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 50 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g cibule
    * 350 g mrkve
    * 2 paličky česneku
    * 4 zaječí stehna
    * 2 zaječí hřbety
    * sůl, pepř
    * 5 lžic olivového oleje
    * 50 g másla
    * 125 g medu
    * 300 ml bílého vína
    * 200 ml kuřecího vývaru
    * 3 bobkové listy
    * 2 citrony

     

    Postup:

    Cibule nakrájejte na čtvrtky, mrkev na větší kusy, stroužky česneku nechte vcelku. Stehna osolte, opepřete a opečte zprudka na oleji. Pak je vyjměte, do pekáče přidejte máslo a na něm opečte cibuli a mrkev. Přidejte med, víno, vývar, vše promíchejte, osolte a opepřete. Maso vraťte zpět a pečte ho asi 50 minut při teplotě 220 °C. V polovině pečení přidejte zaječí hřbety, měsíčky citronu, bobkový list a stroužky česneku. V průběhu pečení přelévejte maso výpekem.

  • Divoké karbanátky

    Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 20 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1/2 hlávky červeného zelí
    * 4 lžíce balzamikového octa
    * 9 lžic olivového oleje
    * 3 lžíce ořechového oleje
    * 50 g vlašských ořechů
    * 3 lžíce nakládaných brusinek
    * 100 ml horkého mléka
    * 1 starší housku
    * 2 cibule
    * 1 stroužek česneku
    * 400 g mletého masa ze zvěřiny (jelení nebo srnčí kýta)
    * 1 lžičku majoránky
    * 1 lžíci nasekané petrželky
    * 1 vejce
    * 2 zrnka nadrceného jalovce
    * 1 lžíci másla
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Zelí nakrouhejte a na 30 vteřin ponořte do vroucí vody. Pak ho slijte, nechte okapat a dobře vyždímejte. V míse ušlehejte ocet, sůl, pepř, 3 lžíce oleje a všechen ořechový olej. Nálev smíchejte se zelím, přidejte brusinky a vše nechte uležet. Housku nakrájejte na kostičky a namočte do horkého mléka. Cibuli nasekejte a spolu s prolisovaným česnekem ji opečte na oleji. Maso vložte do velké mísy, přidejte opečenou cibuli, vyždímanou housku, majoránku, petrželku, jalovec a vše podle potřeby ještě osolte a opepřete. Ze směsi vytvarujte karbanátky a na oleji je opečte dozlatova. Podávejte se zelným salátem.

  • Srnčí špízy s meruňkovým dipem

    Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 40 minut
    Doba uležení: 4 hodiny
    Doba pečení: 20 minut

     

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 stroužek česneku
    * 2 lžičky nakládaného zeleného pepře
    * 2 lžíce oleje
    * 2 lžíce šťávy z citronu
    * 800 g srnčí kýty
    * 125 g meruněk
    * 200 ml pomerančové šťávy
    * 2 lžičky medu
    * 1 lžíci oleje
    * sůl, pepř
    * kousek zázvoru
    * nakládané brusinky

     

    Postup:

    Česnek prolisujte, zelený pepř nasekejte a vše smíchejte s olejem a šťávou z citronu. Z masa odstraňte blány a tuk a nakrájejte ho na kostky, promíchejte s marinádou a nechte uležet asi 4 hodiny. Meruňky nakrájejte a na půl hodiny je namočte do pomerančové šťávy. Přidejte nastrouhaný zázvor, med a vše rozmixujte. Vzniklý dip přiveďte v rendlíku k varu. Krátce povařte a podle chuti osolte a opepřete. Maso napíchněte na jehly a opečte ho na pánvi na oleji ze všech stran. Špízy podávejte s dipem, do kterého přidejte hromádku brusinkového kompotu.

  • Daňčí ragú

    Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 40 minut
    Doba vaření: 90 minut

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 1 kg daňčího masa
    * 2 cibule
    * 2 lžíce oleje
    * 2 lžíce rajčatového protlaku
    * 1 stroužek česneku
    * 3 zrnka jalovce
    * 1 bobkový list
    * 1 snítku rozmarýnu
    * 300 g nakládaných lišek
    * 250 g žampionů
    * 150 ml smetany
    * 125 ml červeného vína

     

    Postup:

    Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kousky. Na pánvi opečte na oleji cibuli, přidejte maso a opékejte ho, dokud se nezatáhne. Vše pak přeložte do velkého hrnce. K výpeku přidejte rajčatový protlak, zalijte 500 ml vody, přiveďte k varu a přemístěte k masu. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, jalovec, bobkový list, rozmarýn a nechte ragú pod pokličkou probublávat asi hodinu. Mezitím osušte nakládané lišky, žampiony přepulte a na pánvi je krátce opečte. Pak houby přidejte k masu a vše vařte ještě půl hodiny. Nakonec přilejte smetanu, ve které rozmíchejte trochu mouky a červené víno.  Vařte ještě 2 minuty, pak ragú osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s knedlíkem.

/
Autor: Erika Pilátová

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz