Nejlepší hruškové a jablečné recepty: Slané, sladké či povidla | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší hruškové a jablečné recepty: Slané, sladké či povidla

  • Foto: shutterstock.com
    1listopadu   2015  /  06:00

    Právě teď voní a chutnají nejlépe! Uvařte nebo upečte podzimní menu z jablek a hrušek, případně si připravte zásoby na zimu v podobě výtečných hruškových povidel.

  • Salát s hruškami a rukolou

    Salát s hruškami a rukolou
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 200 g rukoly
    * 2 hrušky
    * 150 g sýra s modrou plísní
    * 2 lžíce vlašských ořechů
    * 8 plátků italské slaniny
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 1 lžíci balsamika
    * 1 lžičku citronové šťávy
    * 1/2 lžičky cukru
    * sůl

    Postup:

    Salát propláchněte a dejte do velké mísy. Plátky slaniny dejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě opečte dokřupava. Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky, sýr nakrájejte na kostky nebo také na plátky. V míse smíchejte salát, hrušky, ořechy a slaninu. Přidejte olivový olej, sůl, cukr, citronovou šťávu a opatrně promíchejte. Hotový salát rozdělte na talíře a zakapejte balsamikem.

     

    Doba přípravy: 20 minut

  • Srnčí kýta s jablky

    Srnčí kýta s jablky
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg srnčí kýty bez kosti
    * 1 lžičku koření na zvěřinu
    * 1 snítku rozmarýnu
    * 300 g kořenové zeleniny
    * 2 lžíce oleje
    * 1 lžičku rajčatového protlaku
    * 250 ml červeného vína
    * 3 bobkové listy
    * 400 ml vývaru
    * 2 jablka
    * 2 lžíce citronové šťávy
    * 1 chilli papričku
    * 40 g vlašských ořechů
    * 1 lžičku škrobové moučky
    * 20 g másla
    * 5 lžic javorového sirupu nebo medu

     

    Postup:

    Maso opláchněte a osušte. Potom ho důkladně osolte a posypejte kořením na zvěřinu a nasekaným rozmarýnem. Maso svažte kuchyňským provázkem a na oleji zprudka opečte. Vyjměte ho z pánve a ve výpeku orestujte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte protlak, víno a povařte. Opět vložte maso, přidejte bobkový list a podlejte vývarem. Takto připravené maso vložte na 90 minut do trouby.

     

    Jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. Chilli papričku a ořechy nasekejte. Upečené maso vyjměte z pekáče, zabalte do alobalu a nechte odpočinout. Výpek přeceďte, převařte a zahustěte škrobovou moučkou. Na másle opečte plátky jablek, ořechy a chilli. Přidejte javorový sirup a nechte projít varem. Maso podávejte s omáčkou s jablky a bramborovými noky.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 90 minut

  • Hrušková povidla


    Budete potřebovat(na 12 skleniček):

    * 3 kg hrušek
    * 500 g želírovacího cukru
    * 1 svitek skořice
    * šťávu z 1 citronu

     

    Postup:

    Hrušky oloupejte, nakrájejte a zbavte jádřinců. Dejte je do velkého hrnce a promíchejte se šťávou z citronu. Přidejte svitek skořice a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud hmota nezhoustne. Pak přidejte cukr a nechte ještě chvíli probublávat. Vyjměte skořici, směs rozdělte do skleniček, pevně je zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

  • Kuřecí prsa na kari s hruškami

    Kuřecí prsa na kari s hruškami
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 kuřecí prsní řízky
    * 100 g mandlových lupínků
    * 1 jablko
    * 2 lžíce másla
    * bílý pepř, sůl
    * brusinkový džem
    * 1/2 lžičky kari koření

     

    Postup:

    Maso opláchněte a jemně naklepejte. Osolte, opepřete a potřete kari kořením. Na pánvi nechte rozpustit máslo a maso na něm z obou stran opečte. Vyjměte z pánve, dejte na talíř a udržujte v teple. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Poté opečte z obou stran ve výpeku. V jiné pánvi nasucho opražte mandle. Maso rozdělte na talíře, na každé dejte kousek jablka, malý kopeček džemu, posypejte mandlemi a přelejte vypečenou šťávou. Podávejte s rýží.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 20 minut

  • Žemlovka z toustového chleba

    Žemlovka z toastového chleba
    Budete potřebovat (na 1 vyšší kulatou formu):

    * 400 g toustového chleba
    * 100 g másla
    * 6 žloutků
    * 130 g moučkového cukru
    * 2 balíčky vanilkového cukru
    * kůru z 1 limety
    * špetku soli
    * 400 ml mléka
    * 800 g jablek
    * 2 balíčky skořicového cukru
    * 50 g rozinek
    * 50 ml rumu
    * tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy
    * máslo na přelití
    * moučkový cukr na posypání

     

    Postup:

    Rozinky namočte v rumu. Jablka očistěte a nastrouhejte nahrubo. Mléko ohřejte, nechte v něm rozpustit máslo a přidejte rozšlehané žloutky a cukr. Přidejte ještě kůru z limety a špetku soli. Polovinu toustového chleba namočte v ochuceném mléce a dejte do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy.

     

    Pak naneste jablka, pokapejte je máslem a posypejte vanilkovým a skořicovým cukrem. Přidejte rozinky s rumem a navrch dejte druhou polovinu toustového chleba namočeného v mléce. Povrch žemlovky zalejte zbytkem mléka. Zakryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po 25 minutách odkryjte a dopečte dozlatova.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 35 minut

  • Obrácený hruškový koláč

    Obrácený hruškový koláč
    Budete potřebovat (na 1 plech):

    * 4 vejce
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 180 g moučkového cukru
    * 1 lžičku mletého zázvoru
    * 1 lžíci kakaa
    * 100 ml mléka
    * 100 ml oleje
    * 200 g hladké mouky
    * 1 prášek do pečiva

     

    Na náplň:

    * 1 kg hrušek
    * 50 g másla
    * 6 lžic hnědého cukru
    * 1 balíček skořicového cukru

     

    Postup:

    Hluboký plech vyložte pečicím papírem, vymažte máslem a vysypejte hnědým cukrem. Hrušky oloupejte, očistěte, nakrájejte na plátky a poskládejte na cukr. Posypejte skořicovým cukrem. Vejce rozdělte a ve větší míse ušlehejte žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do pěny zapracujte mléko a olej. Přidejte mouku s práškem do pečiva, kakao a zázvor. Nakonec vmíchejte do těsta tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně nalejte na hrušky a dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

     

    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 35 minut

  • Jablečný chlebíček s rumem

    Jablečný chlebíček s rumem
    Budete potřebovat (na 1 chlebíčkovou formu):

    * 200 g jablek
    * 50 ml citronové šťávy
    * 150 g moučkového cukru
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 150 g másla
    * 50 ml rumu
    * 3 vejce
    * 300 g polohrubé mouky
    * 70 g nastrouhané čokolády
    * kůru z poloviny citronu
    * špetku soli
    * 2 lžičky prášku do pečiva

     

    Postup:

    Jablka opláchněte, zbavte jádřinců a nakrájejte na slabé plátky. Pokapejte citronovou šťávou. Žloutky utřete s cukrem a tukem do pěny. Přidejte vanilkový cukr, rum a špetku soli. Postupně zapracujte mouku s práškem do pečiva, čokoládu a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte opatrně sníh z bílků a jablka. Těsto vlejte do formy vyložené pečicím papírem. Navrch dejte ještě plátky jablek. Po upečení nechte vychladnout na mřížce a posypejte moučkovým cukrem.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 55 minut

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »