Velký knedlíkový manuál: Jak na klasické, karlovarské i hrníčkové | Recepty.Blesk.cz

Velký knedlíkový manuál: Jak na klasické, karlovarské i hrníčkové

  • Foto: isifa.cz
    24října   2015  /  06:00

    Nikde na světě nenajdete tolik receptů na knedlíky jako v Čechách. Aby se povedly, měly by mít suroviny, které na ně používáte, pokojovou teplotu. A všechny je hned po vyndání z vodní nebo parní lázně propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Pro dokonalý vzhled je ještě horké potřete několika kapkami oleje.

  • Kynuté knedlíky

    Kynuté těsto je doménou české kuchyně. Musí se dobře vypracovat a hlavně pěkně vykynout, což vyžaduje trochu víc času. Na obojím záleží, jinak totiž nebudou nadýchané a lehké jako peříčko.

     

    Budete potřebovat (na 2 menší nebo 1 velký knedlík):

    Foto: profimedia.cz * 300 g hrubé mouky
    * 15 g droždí
    * 1 lžičku cukru
    * 100 ml mléka
    * ½ lžičky soli

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba kynutí: 75 minut
    Doba vaření: 20 minut

     

    Postup:

    Do mísy prosijte mouku, udělejte v ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte cukr a zalijte trochou vlažného mléka. Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi na 15 minut vzejít kvásek.

     

    Pak do mouky vyklepněte vejce. Za stálého míchání přilévejte vlažné mléko a na závěr přidejte sůl. Promíchejte. Těsto by nemělo být řídké, ale ani příliš hutné. Můžete ho dát na 15 minut do hnětače, ale pokud ho zpracováváte ručně, počítejte alespoň s 20 až 25 minutami. Správně vypracované je, když se nelepí na stěny mísy.

     

    Hotové těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Pak z něj vytvořte dva menší knedlíky. Počítejte s tím, že se jejich objem zvětší. Nechte je na válu odpočinout ještě asi 15 minut. Mezitím přiveďte k varu vodu a mírně ji osolte. Knedlíky vařte 20 minut, po 10 minutách je obraťte. Uvařené ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily.

  • Rychlé houskové knedlíky

      Foto: profimedia.cz Bez pečiva (housek nebo rohlíků) se neobejdete. Někdo přizve k výrobě i droždí, pak je příprava skoro stejná jako u kynutých. Kdo se spokojí s práškem do pečiva, nemusí čekat, až těsto vykyne.

     

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):

    * 500 g polohrubé mouky
    * ½ lžičky soli
    * 1 prášek do pečiva
    * 3 starší housky nebo rohlíky
    * 2 vejce
    * 200 ml mléka

     

    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 24 minut

     

    Postup:

    Mouku prosijte do mísy a vmíchejte do ní prášek do pečiva a sůl. Rohlíky nebo housky pokrájejte na kostičky a vmíchejte je do mouky. Vejce rozmíchejte s mlékem a za stálého míchání přilévejte do směsi mouky a žemlí. Dobře promíchejte a na pomoučeném vále propracujte rukama. Podle potřeby přidejte mléko nebo trochu mouky. Těsto musí být pružné, ale kompaktní. Nemělo by se lepit.

     

    Rozdělte ho na poloviny a rukama vytvarujte dva válečky o průměru asi 8 cm. Nechte je 15 minut odpočinout. Mezitím přiveďte k varu vodu. V mírně osolené vařící vodě vařte knedlíky 24 minut, po 12 minutách obraťte. Uvařené je hned propíchejte vidličkou.

  • Karlovarské knedlíky

      Foto: profimedia.cz Svou texturou jsou předurčené k jemnějším masům, jako je pečené nebo zadělávané drůbeží, telecí a jehněčí, i k méně výrazným omáčkám, které nepřebijí jejich delikátní chuť.

     

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):

    * 3 vejce
    * 150 g másla
    * 100 g polohrubé mouky
    * 200 ml mléka
    * svazek petrželky
    * ½ lžičky soli
    * 4 housky

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 30 minut

     

    Postup:

    Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Ve větší míse utřete polovinu změklého másla se žloutky a postupně přidávejte mouku a mléko. Vymíchejte těstíčko, osolte. Petrželku omyjte, osušte, otrhejte lístky a najemno ji pokrájejte. Vsypejte do těstíčka a promíchejte. Housky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte zbylé máslo, housky na něm opečte a nechte vychladnout.

     

    Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh. Vychladlé žemlové kostičky vmíchejte do těstíčka a nakonec opatrně také sníh z bílků. Hmotu vyklopte na vál a jemně z ní vytvarujte dva knedlíky. Vařte je v páře asi 30 minut.

     

    Tradičně se vařily v ubrousku. Pokud zvolíte tuto metodu, připravte si dvě utěrky, namočené ve studené vodě a dobře vyždímané. Potřete je máslem a těsto na ně rozdělte. Vytvarujte knedlík, utěrku zabalte a na obou koncích zavažte potravinářským provázkem. Zavěste ji na vařečku, která přesahuje okraje hrnce, a ponořte do osolené vroucí vody tak, aby se knedlík nedotýkal dna, ale byl celý ponořený. Vařte asi 30 minut. Po vyjmutí z lázně ho opatrně propíchejte vidličkou.

  • Bramborové knedlíky

    Opravdu kypré je získáte, když použijete dětskou krupičku. Nejsou náročné na přípravu, takže je skoro škoda kupovat polotovary. Domácí jsou zkrátka o několik tříd výše. A skvěle jim sekunduje osmažená cibulka.

     

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):

    Foto: profimedia.cz * 1 kg brambor
    * 500 g dětské krupičky
    * 1 lžičku soli
    * 1 vejce

     

    Doba přípravy: 50 minut
    Doba vaření: 22 minut

     

    Postup:

    Den předem uvařte brambory ve slupce. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte. Pokud máte ráda knedlíky se strukturou, použijte hrubší struhadlo nebo můžete nastrouhat půlku na hrubém struhadle a půlku na jemném. Do bramborové hmoty vyklepněte vejce, přidejte sůl a nakonec vsypejte krupičku. Můžete je zadělat v míse nebo zpracovat přímo na vále.

     

    Těsto dobře propracujte, ale moc neotálejte, protože při dlouhém čekání rádo řídne. Vypracujte z něj dvě šišky. Při válení trochu přitlačte, aby se vám uvnitř nevytvořila vzduchová bublina. Knedlíky vložte do vařící osolené vody a vařte je asi 22 minut. Po vyndání je nezapomeňte propíchnout, aby vám „nespadly“.

  • Božské hrníčkové

    Jemné, nadýchané s krásně kulatým tvarem na řezu. A snadné jako facka!

     

    Budete potřebovat (na 4 hrníčky):

    Foto: isifa.cz * 2 housky

    * 2 vejce

    * 1 hrnek mléka

    * 1 hrnek hrubé mouky

    * 1/2 lžičky soli

    * máslo na vymazání hrníčků

     

    Postup:

    Vejce rozklepněte a žloutky opatrně oddělte od bílků. Ve velké míse rozšlehejte žloutky a vmíchejte k nim mléko a sůl. Housky nakrájejte na kostičky a vsypejte je do směsi. Pořádně promíchejte.

     

    Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Hrnky vymažte máslem a těsto do nich rozdělte. Mělo by sahat asi do 3/4 hrnku. Hrnky vložte do mikrovlnné trouby. Máte-li obyčejnou s výkonem do 700W, stačí asi 8 až 9 minut.

     

    Hrnečky vyndejte z mikrovlnky, knedlíky propíchněte špejlí, nechte je chvíli zchladnout a teprve pak opatrně vyklopte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz