Velký knedlíkový manuál: Jak na klasické, karlovarské i hrníčkové | Recepty.Blesk.cz

Velký knedlíkový manuál: Jak na klasické, karlovarské i hrníčkové

  • Foto: isifa.cz
    24října   2015  /  06:00

    Nikde na světě nenajdete tolik receptů na knedlíky jako v Čechách. Aby se povedly, měly by mít suroviny, které na ně používáte, pokojovou teplotu. A všechny je hned po vyndání z vodní nebo parní lázně propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Pro dokonalý vzhled je ještě horké potřete několika kapkami oleje.

  • Kynuté knedlíky

    Kynuté těsto je doménou české kuchyně. Musí se dobře vypracovat a hlavně pěkně vykynout, což vyžaduje trochu víc času. Na obojím záleží, jinak totiž nebudou nadýchané a lehké jako peříčko.

     

    Budete potřebovat (na 2 menší nebo 1 velký knedlík):


    * 300 g hrubé mouky
    * 15 g droždí
    * 1 lžičku cukru
    * 100 ml mléka
    * ½ lžičky soli

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba kynutí: 75 minut
    Doba vaření: 20 minut

     

    Postup:

    Do mísy prosijte mouku, udělejte v ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte cukr a zalijte trochou vlažného mléka. Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi na 15 minut vzejít kvásek.

     

    Pak do mouky vyklepněte vejce. Za stálého míchání přilévejte vlažné mléko a na závěr přidejte sůl. Promíchejte. Těsto by nemělo být řídké, ale ani příliš hutné. Můžete ho dát na 15 minut do hnětače, ale pokud ho zpracováváte ručně, počítejte alespoň s 20 až 25 minutami. Správně vypracované je, když se nelepí na stěny mísy.

     

    Hotové těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Pak z něj vytvořte dva menší knedlíky. Počítejte s tím, že se jejich objem zvětší. Nechte je na válu odpočinout ještě asi 15 minut. Mezitím přiveďte k varu vodu a mírně ji osolte. Knedlíky vařte 20 minut, po 10 minutách je obraťte. Uvařené ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily.

  • Rychlé houskové knedlíky

     
    Bez pečiva (housek nebo rohlíků) se neobejdete. Někdo přizve k výrobě i droždí, pak je příprava skoro stejná jako u kynutých. Kdo se spokojí s práškem do pečiva, nemusí čekat, až těsto vykyne.

     

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):

    * 500 g polohrubé mouky
    * ½ lžičky soli
    * 1 prášek do pečiva
    * 3 starší housky nebo rohlíky
    * 2 vejce
    * 200 ml mléka

     

    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 24 minut

     

    Postup:

    Mouku prosijte do mísy a vmíchejte do ní prášek do pečiva a sůl. Rohlíky nebo housky pokrájejte na kostičky a vmíchejte je do mouky. Vejce rozmíchejte s mlékem a za stálého míchání přilévejte do směsi mouky a žemlí. Dobře promíchejte a na pomoučeném vále propracujte rukama. Podle potřeby přidejte mléko nebo trochu mouky. Těsto musí být pružné, ale kompaktní. Nemělo by se lepit.

     

    Rozdělte ho na poloviny a rukama vytvarujte dva válečky o průměru asi 8 cm. Nechte je 15 minut odpočinout. Mezitím přiveďte k varu vodu. V mírně osolené vařící vodě vařte knedlíky 24 minut, po 12 minutách obraťte. Uvařené je hned propíchejte vidličkou.

  • Karlovarské knedlíky

     
    Svou texturou jsou předurčené k jemnějším masům, jako je pečené nebo zadělávané drůbeží, telecí a jehněčí, i k méně výrazným omáčkám, které nepřebijí jejich delikátní chuť.

     

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):

    * 3 vejce
    * 150 g másla
    * 100 g polohrubé mouky
    * 200 ml mléka
    * svazek petrželky
    * ½ lžičky soli
    * 4 housky

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 30 minut

     

    Postup:

    Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Ve větší míse utřete polovinu změklého másla se žloutky a postupně přidávejte mouku a mléko. Vymíchejte těstíčko, osolte. Petrželku omyjte, osušte, otrhejte lístky a najemno ji pokrájejte. Vsypejte do těstíčka a promíchejte. Housky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte zbylé máslo, housky na něm opečte a nechte vychladnout.

     

    Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh. Vychladlé žemlové kostičky vmíchejte do těstíčka a nakonec opatrně také sníh z bílků. Hmotu vyklopte na vál a jemně z ní vytvarujte dva knedlíky. Vařte je v páře asi 30 minut.

     

    Tradičně se vařily v ubrousku. Pokud zvolíte tuto metodu, připravte si dvě utěrky, namočené ve studené vodě a dobře vyždímané. Potřete je máslem a těsto na ně rozdělte. Vytvarujte knedlík, utěrku zabalte a na obou koncích zavažte potravinářským provázkem. Zavěste ji na vařečku, která přesahuje okraje hrnce, a ponořte do osolené vroucí vody tak, aby se knedlík nedotýkal dna, ale byl celý ponořený. Vařte asi 30 minut. Po vyjmutí z lázně ho opatrně propíchejte vidličkou.

  • Bramborové knedlíky

    Opravdu kypré je získáte, když použijete dětskou krupičku. Nejsou náročné na přípravu, takže je skoro škoda kupovat polotovary. Domácí jsou zkrátka o několik tříd výše. A skvěle jim sekunduje osmažená cibulka.

     

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):


    * 1 kg brambor
    * 500 g dětské krupičky
    * 1 lžičku soli
    * 1 vejce

     

    Doba přípravy: 50 minut
    Doba vaření: 22 minut

     

    Postup:

    Den předem uvařte brambory ve slupce. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte. Pokud máte ráda knedlíky se strukturou, použijte hrubší struhadlo nebo můžete nastrouhat půlku na hrubém struhadle a půlku na jemném. Do bramborové hmoty vyklepněte vejce, přidejte sůl a nakonec vsypejte krupičku. Můžete je zadělat v míse nebo zpracovat přímo na vále.

     

    Těsto dobře propracujte, ale moc neotálejte, protože při dlouhém čekání rádo řídne. Vypracujte z něj dvě šišky. Při válení trochu přitlačte, aby se vám uvnitř nevytvořila vzduchová bublina. Knedlíky vložte do vařící osolené vody a vařte je asi 22 minut. Po vyndání je nezapomeňte propíchnout, aby vám „nespadly“.

  • Božské hrníčkové

    Jemné, nadýchané s krásně kulatým tvarem na řezu. A snadné jako facka!

     

    Budete potřebovat (na 4 hrníčky):


    * 2 housky

    * 2 vejce

    * 1 hrnek mléka

    * 1 hrnek hrubé mouky

    * 1/2 lžičky soli

    * máslo na vymazání hrníčků

     

    Postup:

    Vejce rozklepněte a žloutky opatrně oddělte od bílků. Ve velké míse rozšlehejte žloutky a vmíchejte k nim mléko a sůl. Housky nakrájejte na kostičky a vsypejte je do směsi. Pořádně promíchejte.

     

    Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Hrnky vymažte máslem a těsto do nich rozdělte. Mělo by sahat asi do 3/4 hrnku. Hrnky vložte do mikrovlnné trouby. Máte-li obyčejnou s výkonem do 700W, stačí asi 8 až 9 minut.

     

    Hrnečky vyndejte z mikrovlnky, knedlíky propíchněte špejlí, nechte je chvíli zchladnout a teprve pak opatrně vyklopte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Smělé plány Maláčové: Rovné důchody, minimální…

Na ministerstvu práce a sociálních věcí si Jana Maláčová (ČSSD) přestěhovala své věci jen o patro…

celý článek »

České celebrity

Strach o vážně nemocného Postráneckého:…

Nespustí ho z očí a nemocného manžela Václava Postráneckého (74) hlídá na každém kroku. Helena Postránecká…

celý článek »

Události

Zbídačená Mia v zookoutku málem zemřela.…

Zookoutek hrůzy ze Studence na Třebíčsku nadzvedl na jaře ze židlí širokou veřejnost. Podle očitého…

celý článek »

První liga

Jágr naskočí v přípravě: o bolesti, motivaci,…

Z hlasu je cítit nachlazení. Ale i odhodlání. Jaromír Jágr se sice necítí nejlíp, v nadsázce říká,…

celý článek »