Průvodce světem dýní: Jak vypadají, na co se hodí a jak je skladovat | Recepty.Blesk.cz

Průvodce světem dýní: Jak vypadají, na co se hodí a jak je skladovat

  • Doba dýní je tu! Vyznáte se ale v jednotlivých druzích?
    Doba dýní je tu! Vyznáte se ale v jednotlivých druzích?
    Foto: profimedia.cz
    20října   2015  /  06:00

    Pokud hledáte za záplavou dýní v obchodech jen snahu obchodníků prosadit Halloween, jste na omylu. Dýně je nejen dekorativní, ale především zdravá a skvělá pro kuchyňskou úpravu. Do jídelního lístku ji zařazuje i čím dál tím víc restaurací. A právě teď přichází čas jejich sklizně a skladování. Víte ale vlastně, jak se která jmenuje a na co je vhodná?

  • Velkoplodá dýně Goliáš

    Doba dýní je tu! Vyznáte se ale v jednotlivých druzích?

    Správně skladované plody vydrží měsíce. Dejte ale pozor na to, jak s nimi nakládáte. I když působí robustně, potřebují "něžné" zacházení. Dbejte na to, aby se navzájem nedotýkaly. Jsou opravdu velmi citlivé na oťuky, takže je s nimi potřeba nakládat stejně opatrně jako například s hruškami.

     

    Dýně uložte na místo, kde nemrzne. Teplota na zrání by se měla pohybovat od 10 do 18 °C, ale zvládnou i pokojovou teplotu do 20 °C. Plody se dají třeba zavěsit do tašek. V nouzi největší je dejte jednoduše do kouta místnosti a podložte slámou nebo kartony. Jediným nebezpečím je vysoká vlhkost, při které by mohly začít plesnivět. Ideální vlhkost se pohybuje mezi 50 až 75 procenty.

  • Jak je uložit

    Máslová dýně

    Tuhle dýni rozpoznáte snadno, má hruškovitý tvar, čistou světle béžovou barvu a na svou velikost je poměrně těžká. Řadí se mezi nejekonomičtější druhy, protože většinu z plodu tvoří dužnina, ne semena. Je poddruhem muškátové dýně. Je mírně nasládlá, jemně aromatická a voní i chutná lehce po másle. Má světle žlutooranžovou tvrdou a matnou slupku a sytě žlutou až oranžovou dužinu. Že je zralá, poznáte podle zdřevnatělé stopky.


    Tato dýně je vhodná do polévek, jako příloha k drůbeži, zvláště ke kuřecímu masu, do těstovinových i míchaných zeleninových salátů, vynikající je grilovaná nebo pečená. Také z ní můžeme připravovat sladké dezerty, kompotovat ji, vařit z ní marmeládu nebo ji nakládat do octa jako okurky. Máslová dýně je ze všech dýní nejsladší a nejsnáze stravitelná, i proto je vhodná jako jedna z prvních zelenin pro miminka. Před přípravou ji oloupejte, podélně ji rozkrojte a lžící vydlabejte jaderník i se semínky.

  • Máslová dýně


    Dýně hokkaidó

    Pochází z Nové Anglie, jméno má ale z Japonska, kde je velmi oblíbená. Koupit ji můžete nejen na farmářských trzích, ale už i v každém supermarketu. Ne nadarmo se jí přezdívá dýně labužníků. Má jemnou sladkou oříškovou chuť a díky slabé slupce není třeba ji před úpravou loupat. Existuje několik odrůd. U nás je nejznámější červené Hokkaidó, přezdívané také kaštanová dýně. Má v kuchyni rozmanité využití.

    Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. Před použitím je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, krásně totiž změkne. Pozor ale – nesmí se převařit. Hokkaidó je chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokkaidó velice vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

    720p 480p 360p 240p
    Šéfkuchař vás naučí, jak rychle očistit dýni a co z ní připravit • 

    Koupit ji můžete nejen na farmářských trzích, ale i v každém supermarketu. Ne nadarmo se jí přezdívá dýně labužníků. Má jemnou sladkou oříškovou chuť a díky slabé slupce není třeba ji před úpravou loupat. Existuje několik odrůd. U nás je nejznámější červené Hokkaido, přezdívané také kaštanová dýně, která má v kuchyni rozmanité využití.



    Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd.. Je chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček. Využití je opravdu rozmanité a je jen na Vaší chuti a fantazii, v jaké podobě bude dýně Hokkaido součástí Vašeho jídelníčku.



    Před použitím je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, neboť krásně změkne, pozor ale, nesmí se převařit. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokkaido velice vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas/275411/velky-pruvodce-dynemi-na-co-se-ktera-hodi-a-jak-vlastne-vypadaji.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=cop
  • Hokkaidó

    Špagetová dýně

    Poněkud neobvyklý název dostala tato z Japonska pocházející tykev podle charakteristické dužiny, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna. Plody jsou dlouhé 20 až 30 cm a mají vejčitě oválný tvar a dorůstají asi do 3 kg. Na povrchu může hýřit různými barvami, od okrové až po oranžovou či "zeleně žíhanou". Slupka je tuhá a pevná, tepelnou úpravou se nerozpadá.


    Dužnina je jemná, nitkovitá, po uvaření se jednotlivá vlákna ještě více oddělí jedno od druhého a jsou potom výraznější. Tyto tykve se vaří nebo pečou v celku, doporučovaná doba se proto pohybuje od 20 do 50 minut (v závislosti na velikosti dýně a způsobu vaření).


    Podávat ji můžete stejně jako pravé špagety s rajskou omáčkou a posypanou sýrem. Těstoviny totiž skvěle nahradí. Výhodou ve srovnání s klasickými "nudlemi" je její nízká kalorická hodnota. Navíc je lehčí a stravitelnější. Dužinu ale můžete i různě zapékat se sýry, vajíčkem, kořením.

  • Špagetová dýně

    Doba dýní je tu! Vyznáte se ale v jednotlivých druzích?

    Tahle dýně s výrazným žebrováním má sytě oranžovou, kvalitní a hutnou dužninu. Má výrazné aroma, jemnou, lahodnou chuť. Hodí se k zapékání, na polévky, do orientálních pokrmů a dušených zeleninových směsí, ale i do kompotů. Tenhle druh je ale výborný i za syrova.

/
Autor: lena, toma

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Jenovéfa Boková přestala tajit lásku k Robinsonovi!…

Sotva vyhrál v reality show Robinsonův ostrov, dotáhla ho jeho nová přítelkyně zase do »pralesa«.…

celý článek »

Krimi

Matka nechala dítě v rozpáleném autě na…

Další případ dítěte zavřeného v autě se stal na Slovensku ve městě Svit. Máma nechala svého potomka…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Kdo je násilník, který přepadl Kvitovou?…

Dlouho to nevypadalo dobře. Od doby, kdy Petru Kvitovou přepadl a vážně pořezal v jejím prostějovském…

celý článek »