Recepty na oblíbená jídla Kate a Williama: Hodujte jako královský pár! | Recepty.Blesk.cz

Recepty na oblíbená jídla Kate a Williama: Hodujte jako královský pár!

  • Foto: profimedia.cz
    19října   2015  /  06:00

    Vévodkyně Kate je velmi známá tím, že si potrpí na zdravé potraviny v bio kvalitě, zatímco princ William si rád dopřeje i poněkud "zemitější" pokrmy. Oba ale nedají dopustit na britskou kuchyni, která za posledních pár let zaznamenala obrovský vzestup. Chcete jíst jako Kate a William? Připravte si jedny z jejich nejoblíbenějších klasických jídel – od snídaně až po dezert.

  • Ovocné müsli s ořechy

    Své ráno vévodkyně Catherine začíná většinou kaší z bio ovesných vloček, celozrnným opečeným toustem, čajem a občas také müsli z nepražených bio ovesných vloček, čerstvého ovoce a oříšků.

     

    Na 1 porci budete potřebovat: Foto: shutterstock.com

    100 ml bílého jogurtu (3,5 % tuku)
    50 g borůvek
    polovina jablka nakrájeného na kostičky
    polovina banánu nakrájeného na kostičky
    50 g nepražených bio ovesných vloček
    10 g sekaných lískových oříšků
    kávovou lžičku medu nebo javorového sirupu

     

    Postup:

    Všechny suroviny promíchejte a ihned podávejte.

  • Rajčatový salát Gazpacho



    Královský pár se v jednom rozhovoru přiznal, že přímo miluje dát si k večeři studenou polévku gazpacho. Vzhledem k tomu, že Kate je aktivní podporovatelkou lokálních farmářů a bio potravin, oblíbila si i tento recept na zeleninový salát inspirovaný ingrediencemi, které naleznete právě v polévce gazpacho.

     

    Na 6 porcí budete potřebovat: Foto: shutterstock.com

    1 kg rajčat různých barev nakrájených na měsíčky
    1 žlutá paprika nakrájená na kostičky
    1 červená paprika nakrájená na kostičky
    2 jarní cibulky nakrájené na kolečka
    hrst najemno nasekané petrželky

    NA ZÁLIVKU

    2 plátky toustového chleba bez kůrky
    1 najemno nastrouhaná salátová okurka
    2 najemno nasekané jarní cibulky
    1 rozdrcený stroužek česneku
    polévkovou lžíci panenského olivového oleje
    lžíci červeného vinného octa
    sůl, pepř
    pár kapek tabasca

     

    Postup:

    Všechnu zeleninu promíchejte ve velké salátové míse. Toustový chléb opečte a nakrájejte na kostičky. V mixéru rozmixujte zbývající suroviny na zálivku, ochuťte solí, pepřem a tabascem, přidejte k zelenině a promíchejte. Rozdělte do menších misek a ozdobte krutony z opečeného chleba.

  • Grilovaný losos s BBQ glazurou

    Jako každý britský pár i Kate s Williamem milují grilování. Jeden z blízkých přátel vévodkyně dokonce prozradil, že Kate je doslova závislá na fazolích, salátech, lososovi a grilování. Proč tedy tyto chutě nezkombinovat? Vyzkoušejte lehkého lososa s typickou kouřovou vůní díky přípravě na grilu.

     

    Na 4 porce budete potřebovat: Foto: shutterstock.com

    4 filety lososa bez kůže
    lžíci chilli omáčky
    lžičku koření na ryby
    lžíci třtinového cukru
    lžíci panenského olivového oleje
    lžíci citronové šťávy
    půl lžičky rozdrceného čerstvého zázvoru
    špetku mletého kmínu
    sůl, pepř

     

    Postup:

    Filety z lososa po obou stranách okořeňte kořením na ryby. V misce smíchejte cukr, olivový olej, chilli omáčku, zázvor, kmín, citronovou šťávu, špetku soli a pepř a dobře promíchejte. Filet dejte na rozpálený gril a opékejte jej zhruba 6 až 10 minut podle tloušťky filetu a toho, jak propečený filet chcete. Během opékání a otáčení potírejte chilli omáčkou, aby se na povrchu vytvořila lesklá glazura. Podávejte se salátem z čerstvé zeleniny nebo tradičním salátem coleslaw.

  • Tradiční ryba s hranolky

    Zřejmě není britského občana, který by nezbožňoval národní jídlo, kterým je v těstíčku nebo ve strouhance smažená bílá ryba s hranolky. Také princ William je věrný této klasice, kterou byste si měli dopřát pokaždé, když britské ostrovy navštívíte. V tomto receptu je ale kalorické smažení v těstíčku nahrazeno pečením a křupavou strouhankou z kukuřičných lupínků.

     

    Na 4 porce budete potřebovat: Foto: shutterstock.com

    1,5 kg oloupaných brambor nakrájených na širší hranolky
    4 lžíce slunečnicového oleje
    1 lžičku mleté papriky
    špetku chilli
    1 lžičku mletého česneku
    sůl, pepř
    velkou hrst kukuřičných lupínků
    50 g hladké mouky
    2 vejce
    4 filety bílé ryby (treska, štika apod.) bez kůže

     

    Postup:

    Brambory opláchněte od přebytečného škrobu a osušte v utěrce. Poté dejte do mísy nebo pevného igelitového pytlíku olej a polovinu koření, vsypte brambory a promíchejte nebo protřepejte, aby se důkladně obalily v oleji a koření. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě rozehřáté na 220 °C zhruba 30 až 35 minut, dokud nejsou zlatavé. Při pečení zhruba každých 10 minut promíchejte, aby se hranolky opekly ze všech stran.

     

    Mezitím v robotu nebo ručně rozdrťte kukuřičné lupínky na středně hrubou strouhanku a smíchejte ji se zbylou polovinou koření. Rybu obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance z kukuřičných lupínků. Takto obalené filety položte na pečicí papír a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 20 minut. Zhruba v polovině pečení rybu otočte, aby byla z obou stran křupavá.

  • Pastýřský koláč

    Darren McGrady, dvorní kuchař královny Alžběty II. a lady Diany, se vždy pyšnil tím, že právě jeho pastýřský koláč se stal nejoblíbenějším pokrmem malého prince Williama. Další z tradičních britských pokrmů je ideální na chladné zimní a podzimní večery, kdy se chcete jen zabalit do deky a koukat na romantické komedie.

     

    Na 4 - 5 porcí budete potřebovat: Foto: shutterstock.com

    700 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
    2 najemno nakrájené cibule
    230 g mrkve nakrájené na kostičky
    2 prolisované stroužky česneku
    1 lžíci hladké mouky
    1 hrnek hovězího vývaru
    200 g krájených rajčat z konzervy
    1 lžíci worcesterské omáčky
    750 až 1000 g brambor
    2 lžíce másla
    3 lžíce mléka
    sůl a pepř

     

    Postup:

    Maso za častého míchání opékejte nasucho v pánvi se silným dnem, až začne hnědnout. Přidejte cibuli, mrkev a česnek a zvolna opékejte asi 10 minut. Vmíchejte mouku, ba zahřívejte 1 až 2 minuty. Postupně zapracujte vývar a rajčata a přiveďte k varu.Přidejte worcesterskou omáčku, sůl a pepř a za občasného míchání zvolna duste pod pokličkou asi 25 minut. Poté přendejte do zapékací mísy.

     

    Brambory nakrájejte na kostky, uvařte doměkka a rozmačkejte na kaši. Vmíchejte máslo, sůl, pepř a mléko. Kaší přikryjte celý povrch masové směsi a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut dozlatova. Ihned podávejte.

  • Ovesné sušenky

    Tentýž kuchař – Darren McGrady pekl pro královské prince Williama i Harryho "zázračné" sušenky, které zklidňují dásně a tlumí bolest zubů. Ty stejné sušenky pak také Kate nechala péct pro malého George, když ho trápily první zoubky, a kromě toho si na nich William pochutnával i v dospělosti. Jsou totiž delikátní.

     

    Zhruba na 20 sušenek budete potřebovat: Foto: shutterstock.com

    1 hrnek (250 ml) mouky
    1 hrnek cukru krystal
    1 hrnek slazeného strouhaného kokosu
    2 hrnky ovesných vloček
    10 polévkových lžic másla
    2 polévkové lžíce sirupu (může být kukuřičný)
    1 lžičku jedlé sody
    3 polévkové lžíce vařící vody

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Smíchejte mouku, cukr, kokos a vločky v misce. Poté na pánvi rozehřejte máslo a sirup. Jedlou sodu rozpusťte ve 3 polévkových lžicích vařící vody. Nakonec všechny ingredience smíchejte dohromady.

     

    Z těsta vytvořte koule a na plechu je rozmáčkněte na placičky. Nechte mezi nimi místo, aby se nespekly k sobě. Pečte 10 až 15 minut, dokud neztuhnou a nezezlátnou. Poté je nechte vychladnout.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz