Kouzlo lískových oříšků: Zkombinujte je s čokoládou do hříšně dobrých dezertů | Recepty.Blesk.cz

Kouzlo lískových oříšků: Zkombinujte je s čokoládou do hříšně dobrých dezertů

  • Foto: shutterstock.com
    18října   2015  /  06:00

    Jsou skvělé jen tak na zobání, ale v lahodné lískooříškové pomazánce se proměňují doslova v manu nebeskou. Jen si dejte pozor, abyste ji nesnědli jen tak lžičkou ještě před pečením. Určitě by vám chyběla.

  • Slepované pusinky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na cca 25 kousků):

    3 bílky
    165 g cukru
    1 lžičku kakaa
    100 g lískooříškové pomazánky
    50 g čokolády
    50 g másla

     

    Postup:

    Bílky i máslo nechte odstát dostatečně dlouho při pokojové teplotě. Pak bílky vyšlehejte v naprosto suché a odmaštěné míse. Jakmile začne vznikat sníh, postupně přidávejte cukr. Nakonec vsypejte kakao. Sníh dejte do cukrářského sáčku a krouživým pohybem nanášejte na plech stejně velké pusinky. Sušte je při 120 °C asi 45 minut. Mezitím připravte krém: rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do lískooříškové pomazánky a po částech přidávejte máslo. Krém vyšlehejte za použití nízkých otáček. Suché a vychladlé pusinky jím pak slepujte k sobě.

     

    Tip: Do krému můžete přidat i nasekané oříšky, pár kapek mandlového likéru nebo rumu.

  • Čokoládová Pavlova

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na dort o průměru 18 cm):

    4 bílky
    1 hrnek krupicového cukru
    3 zarovnané lžičky škrobu
    1 lžičku octa
    3 lžičky kakaa
    200 g lískooříškové pomazánky
    300 g čokolády na vaření
    100 ml smetany na šlehání
    100 g lískových oříšků

     

    Postup:

    Sníh vyšlehejte dotuha z bílků za postupného přidávání cukru. Pak zlehka do sněhu zapracujte ocet, prosátý škrob a kakao. Na plech vyložený pečicím papírem naneste těstem 3 kola (cca 18 cm v průměru). Povrch neuhlazujte, ale naopak ho hezky nadzdvihávejte lžičkou, aby tvořil špičky. Troubu rozehřátou na 150 °C těsně před pečením stáhněte na 120 °C a korpusy sušte 45 minut. Nechte je dokonale vysušit ve vypnuté troubě, ideálně přes noc. Smetanu přiveďte k varu a přelijte jí nalámanou čokoládu. Pak do ní vmíchejte pomazánku. Konzistenci upravte podle libosti. Před podáváním polijte jeden korpus trochou omáčky, položte na něj druhý korpus a pokračujte. Navrch dortu nasypejte posekané lískové ořechy.

     

    Tip: Dezert Pavlova, který se jmenuje podle ruské baletky, kompletujte až těsně před podáváním, aby se nerozmáčelo pusinkové těsto.

  • Toust s překvapením

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 2 porce):

    8 plátků toastového chleba
    4 vrchovaté lžíce lískooříškové pomazánky
    ½ hrnku mléka
    2 vejce

    2 banány
    ½ lžičky skořice
    moučkový cukr na posypání
    máslo na smažení

     

    Postup:

    Toustové chleby poprašte skořicí, namažte je pomazánkou a přiklopte vždy dva k sobě. V hlubokém talíři rozšlehejte mléko s vejcem. Spojené tousty protáhněte vaječnou směsí a pak je smažte na másle z obou stran. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.

     

    Tip: Pečivo namočené v mléce a vejci a pak smažené se jmenuje pain perdu neboli ztracený chléb. Možná jste ale taky slyšela název chudí rytíři. Každopádně do chleba s lískooříškovou pomazánkou klidně schovejte i kolečka banánu.

  • Muffin s oříšky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kousků):

     

    NA MUFFINY:
    225 g hladké mouky
    50 g kakaa
    3 zarovnané lžičky kypřicího prášku
    špetku soli
    120 g hnědého cukru
    2 velká vejce
    250 ml smetany ke šlehání
    90 g másla

    NA KRÉM:
    300 ml mléka
    1 oříškový pudinkový prášek
    3 lžíce cukru
    100 g másla
    150 g lískooříškové pomazánky
    50 g mletých lískových oříšků
    50 g nasekaných lískových oříšků

     

    Postup:

    Ve větší míse smíchejte mouku, kakao, prášek, sůl a cukr. Uprostřed udělejte důlek. Do něj přimíchejte vejce rozšlehaná se smetanou a máslem. Hotové těsto vlijte do formy s otvory vyloženými papírovými košíčky a pečte při 180 °C asi 25 minut. Na krém uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku pudink. Až vychladne, po kouskách do něj všlehejte pomazánku, máslo a mleté oříšky. Nechte ho ztuhnout v lednici. Pak krém nanášejte pomocí cukrářského sáčku a hvězdicové střičky na muffiny a ozdobte je sekanými oříšky.

     

    Tip: Pokud chcete mít v muffinech opravdu hodně krému, můžete do nich vydlabat díru a krémem ji naplnit. Ozdobené muffiny pak uchovávejte v lednici.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz