Zamilujte se do zelí: Polévky, závitky i dokonalé saláty za pár korun | Recepty.Blesk.cz

Zamilujte se do zelí: Polévky, závitky i dokonalé saláty za pár korun

  • Foto: shutterstock.com
    17října   2015  /  06:00

    Vitaminu C je v něm víc než v pomerančích a přitom je směšně levné. Navíc ho seženete po celý rok. Zelí je zkrátka držák, a pokud už vás nenapadá, co nového z něj vykouzlit, zkuste naše recepty.

  • Závitky v rajské omáčce


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    1 menší hlávku zelí
    500 g mletého masa (mix)
    1 lžíci oleje
    1 cibuli
    1 lžíci hladké mouky
    1 větší protlak
    2  konzervy rajčat po 400 g
    100 g rýže
    oregano, pepř, sůl, bobkový list, nové koření

     

    Postup:

    Zelné listy spařte horkou vodou a vyřízněte jim tuhé košťály. V míse smíchejte maso, nevařenou rýži, nadrobno nasekanou cibuli a utřený česnek, sůl, pepř a oregano. Masovou hmotu dejte vždy na silnější stranu listu, přehněte boky dovnitř a zarolujte směrem ke špičce. Na oleji opečte přímo v pekáči závitky, poprašte je moukou a zalijte protlakem smíchaným s rajčaty, přidejte celý pepř, nové koření a bobkový list a podle chuti osolte. Pečte při 160 °C zakryté. Občas zkontrolujte, zda se šťáva nevsákla, a podle potřeby ji dolijte vodou nebo vývarem (při použití vývaru ovšem uberte hned od začátku sůl).

  • Bramborové šišky se zelím


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    500 g brambor typu C
    cca 250 g hladké mouky
    2 menší vejce
    2 lžíce sádla
    1 cibuli
    200 g uzeného
    500 g kysaného zelí
    kmín, sůl, pepř

     

    Postup:

    Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Pak je oloupejte, nastrouhejte najemno a vmíchejte vejce a sůl. Postupně přidávejte mouku, nemusíte zpracovat celou dávku. Na pomoučené ploše dlaní vyválejte šišky. Vařte je asi 10 minut v osolené vodě a pak nechte okapat. V hrnci osmahněte na sádle na kostičky nakrájené uzené a na plátky nakrájenou cibuli, vhoďte šišky, a až zezlátnou, přidejte vymačkané a pokrájené zelí. Vsypejte trochu kmínu a dochuťte solí a pepřem.

  • Zelná polévka s kuřetem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    2 lžíce másla
    1 velkou cibuli
    250 g bílého zelí
    2 kuřecí horní stehna
    3 mrkve
    1 petržel
    2 řapíky celeru
    3 rajčata
    3 brambory
    1 lžíci protlaku
    1 litr zeleninového vývaru
    1 citron
    bobkový list, saturejku, petržel, tymián, sůl, pepř

     

    Postup:

    Na másle osmahněte cibuli pokrájenou na plátky. Maso vykostěte, pokrájejte na nudličky a vhoďte k cibuli. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, pokrájený celer a na proužky nakrájené zelí, osminky rajčat a na kostky nakrájené brambory. Doplňte koření, vmíchejte protlak, zalijte vývarem a podle chuti dosolte. Vařte asi 30 minut.

     

  • Koláčky s klobásou


    Budete potřebovat (na 6 koláčků à 8 cm):

     

    NA TĚSTO:
    250 g hladké mouky
    125 g másla
    ¼ lžičky soli
    1 vejce

    NA NÁPLŇ:
    100 g červeného zelí
    150 g grilovací klobásy
    1 červenou cibuli
    2 vejce
    200 g zakysané smetany
    muškátový oříšek, sladkou papriku, sůl

     

    Postup:

    Na těsto smíchejte změklé máslo, 2 lžíce studené vody, žloutek a mouku se solí. Pak ho zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny v lednici. Vyválejte 6 placek, vložte je do formiček a okraje odřízněte. Zakryjte je pečicím papírem a 10 minut pečte zatížené suchými fazolemi při 180 °C, pak fazole i papír odstraňte, dno potřete bílkem a pečte dalších 5 minut. Klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi, kterou pak můžete dát i do trouby spolu s cibulí a zelím nakrájeným na proužky. Jakmile zelí povolí a cibule zesklovatí, vsypejte směs do korpusů. Smetanu rozšlehejte s vejcem, solí a kořením a vše vlijte k ostatním surovinám do pánve. Zapékejte při 180 °C asi 20 minut.

  • Coleslaw s makrelou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    ½ hlávky bílého zelí
    2 mrkve
    1 cibuli
    kousek celeru
    200 g uzené makrely
    100 – 150 g majonézy
    šťávu z ½ citronu
    1 lžičku hrubozrnné hořčice
    sůl, pepř, čerstvý kopr

     

    Postup:

    Zelí nakrouhejte najemno a mrkev na tenké proužky stejně jako cibuli a celer. Makrelu zbavte kůže a kostí a natrhejte ji  na kousky. Majonézu smíchejte s hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem a posekaným koprem. Vše promíchejte a můžete podávat.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »