Zamilujte se do zelí: Polévky, závitky i dokonalé saláty za pár korun | Recepty.Blesk.cz

Zamilujte se do zelí: Polévky, závitky i dokonalé saláty za pár korun

  • Foto: shutterstock.com
    17října   2015  /  06:00

    Vitaminu C je v něm víc než v pomerančích a přitom je směšně levné. Navíc ho seženete po celý rok. Zelí je zkrátka držák, a pokud už vás nenapadá, co nového z něj vykouzlit, zkuste naše recepty.

  • Závitky v rajské omáčce

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    1 menší hlávku zelí
    500 g mletého masa (mix)
    1 lžíci oleje
    1 cibuli
    1 lžíci hladké mouky
    1 větší protlak
    2  konzervy rajčat po 400 g
    100 g rýže
    oregano, pepř, sůl, bobkový list, nové koření

     

    Postup:

    Zelné listy spařte horkou vodou a vyřízněte jim tuhé košťály. V míse smíchejte maso, nevařenou rýži, nadrobno nasekanou cibuli a utřený česnek, sůl, pepř a oregano. Masovou hmotu dejte vždy na silnější stranu listu, přehněte boky dovnitř a zarolujte směrem ke špičce. Na oleji opečte přímo v pekáči závitky, poprašte je moukou a zalijte protlakem smíchaným s rajčaty, přidejte celý pepř, nové koření a bobkový list a podle chuti osolte. Pečte při 160 °C zakryté. Občas zkontrolujte, zda se šťáva nevsákla, a podle potřeby ji dolijte vodou nebo vývarem (při použití vývaru ovšem uberte hned od začátku sůl).

  • Bramborové šišky se zelím

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    500 g brambor typu C
    cca 250 g hladké mouky
    2 menší vejce
    2 lžíce sádla
    1 cibuli
    200 g uzeného
    500 g kysaného zelí
    kmín, sůl, pepř

     

    Postup:

    Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Pak je oloupejte, nastrouhejte najemno a vmíchejte vejce a sůl. Postupně přidávejte mouku, nemusíte zpracovat celou dávku. Na pomoučené ploše dlaní vyválejte šišky. Vařte je asi 10 minut v osolené vodě a pak nechte okapat. V hrnci osmahněte na sádle na kostičky nakrájené uzené a na plátky nakrájenou cibuli, vhoďte šišky, a až zezlátnou, přidejte vymačkané a pokrájené zelí. Vsypejte trochu kmínu a dochuťte solí a pepřem.

  • Zelná polévka s kuřetem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    2 lžíce másla
    1 velkou cibuli
    250 g bílého zelí
    2 kuřecí horní stehna
    3 mrkve
    1 petržel
    2 řapíky celeru
    3 rajčata
    3 brambory
    1 lžíci protlaku
    1 litr zeleninového vývaru
    1 citron
    bobkový list, saturejku, petržel, tymián, sůl, pepř

     

    Postup:

    Na másle osmahněte cibuli pokrájenou na plátky. Maso vykostěte, pokrájejte na nudličky a vhoďte k cibuli. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, pokrájený celer a na proužky nakrájené zelí, osminky rajčat a na kostky nakrájené brambory. Doplňte koření, vmíchejte protlak, zalijte vývarem a podle chuti dosolte. Vařte asi 30 minut.

     

  • Koláčky s klobásou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 koláčků à 8 cm):

     

    NA TĚSTO:
    250 g hladké mouky
    125 g másla
    ¼ lžičky soli
    1 vejce

    NA NÁPLŇ:
    100 g červeného zelí
    150 g grilovací klobásy
    1 červenou cibuli
    2 vejce
    200 g zakysané smetany
    muškátový oříšek, sladkou papriku, sůl

     

    Postup:

    Na těsto smíchejte změklé máslo, 2 lžíce studené vody, žloutek a mouku se solí. Pak ho zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny v lednici. Vyválejte 6 placek, vložte je do formiček a okraje odřízněte. Zakryjte je pečicím papírem a 10 minut pečte zatížené suchými fazolemi při 180 °C, pak fazole i papír odstraňte, dno potřete bílkem a pečte dalších 5 minut. Klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi, kterou pak můžete dát i do trouby spolu s cibulí a zelím nakrájeným na proužky. Jakmile zelí povolí a cibule zesklovatí, vsypejte směs do korpusů. Smetanu rozšlehejte s vejcem, solí a kořením a vše vlijte k ostatním surovinám do pánve. Zapékejte při 180 °C asi 20 minut.

  • Coleslaw s makrelou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    ½ hlávky bílého zelí
    2 mrkve
    1 cibuli
    kousek celeru
    200 g uzené makrely
    100 – 150 g majonézy
    šťávu z ½ citronu
    1 lžičku hrubozrnné hořčice
    sůl, pepř, čerstvý kopr

     

    Postup:

    Zelí nakrouhejte najemno a mrkev na tenké proužky stejně jako cibuli a celer. Makrelu zbavte kůže a kostí a natrhejte ji  na kousky. Majonézu smíchejte s hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem a posekaným koprem. Vše promíchejte a můžete podávat.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz