Zamilujte se do zelí: Polévky, závitky i dokonalé saláty za pár korun | Recepty.Blesk.cz

Zamilujte se do zelí: Polévky, závitky i dokonalé saláty za pár korun

  • Foto: shutterstock.com
    17října   2015  /  06:00

    Vitaminu C je v něm víc než v pomerančích a přitom je směšně levné. Navíc ho seženete po celý rok. Zelí je zkrátka držák, a pokud už vás nenapadá, co nového z něj vykouzlit, zkuste naše recepty.

  • Závitky v rajské omáčce


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    1 menší hlávku zelí
    500 g mletého masa (mix)
    1 lžíci oleje
    1 cibuli
    1 lžíci hladké mouky
    1 větší protlak
    2  konzervy rajčat po 400 g
    100 g rýže
    oregano, pepř, sůl, bobkový list, nové koření

     

    Postup:

    Zelné listy spařte horkou vodou a vyřízněte jim tuhé košťály. V míse smíchejte maso, nevařenou rýži, nadrobno nasekanou cibuli a utřený česnek, sůl, pepř a oregano. Masovou hmotu dejte vždy na silnější stranu listu, přehněte boky dovnitř a zarolujte směrem ke špičce. Na oleji opečte přímo v pekáči závitky, poprašte je moukou a zalijte protlakem smíchaným s rajčaty, přidejte celý pepř, nové koření a bobkový list a podle chuti osolte. Pečte při 160 °C zakryté. Občas zkontrolujte, zda se šťáva nevsákla, a podle potřeby ji dolijte vodou nebo vývarem (při použití vývaru ovšem uberte hned od začátku sůl).

  • Bramborové šišky se zelím


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    500 g brambor typu C
    cca 250 g hladké mouky
    2 menší vejce
    2 lžíce sádla
    1 cibuli
    200 g uzeného
    500 g kysaného zelí
    kmín, sůl, pepř

     

    Postup:

    Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Pak je oloupejte, nastrouhejte najemno a vmíchejte vejce a sůl. Postupně přidávejte mouku, nemusíte zpracovat celou dávku. Na pomoučené ploše dlaní vyválejte šišky. Vařte je asi 10 minut v osolené vodě a pak nechte okapat. V hrnci osmahněte na sádle na kostičky nakrájené uzené a na plátky nakrájenou cibuli, vhoďte šišky, a až zezlátnou, přidejte vymačkané a pokrájené zelí. Vsypejte trochu kmínu a dochuťte solí a pepřem.

  • Zelná polévka s kuřetem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    2 lžíce másla
    1 velkou cibuli
    250 g bílého zelí
    2 kuřecí horní stehna
    3 mrkve
    1 petržel
    2 řapíky celeru
    3 rajčata
    3 brambory
    1 lžíci protlaku
    1 litr zeleninového vývaru
    1 citron
    bobkový list, saturejku, petržel, tymián, sůl, pepř

     

    Postup:

    Na másle osmahněte cibuli pokrájenou na plátky. Maso vykostěte, pokrájejte na nudličky a vhoďte k cibuli. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, pokrájený celer a na proužky nakrájené zelí, osminky rajčat a na kostky nakrájené brambory. Doplňte koření, vmíchejte protlak, zalijte vývarem a podle chuti dosolte. Vařte asi 30 minut.

     

  • Koláčky s klobásou


    Budete potřebovat (na 6 koláčků à 8 cm):

     

    NA TĚSTO:
    250 g hladké mouky
    125 g másla
    ¼ lžičky soli
    1 vejce

    NA NÁPLŇ:
    100 g červeného zelí
    150 g grilovací klobásy
    1 červenou cibuli
    2 vejce
    200 g zakysané smetany
    muškátový oříšek, sladkou papriku, sůl

     

    Postup:

    Na těsto smíchejte změklé máslo, 2 lžíce studené vody, žloutek a mouku se solí. Pak ho zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny v lednici. Vyválejte 6 placek, vložte je do formiček a okraje odřízněte. Zakryjte je pečicím papírem a 10 minut pečte zatížené suchými fazolemi při 180 °C, pak fazole i papír odstraňte, dno potřete bílkem a pečte dalších 5 minut. Klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi, kterou pak můžete dát i do trouby spolu s cibulí a zelím nakrájeným na proužky. Jakmile zelí povolí a cibule zesklovatí, vsypejte směs do korpusů. Smetanu rozšlehejte s vejcem, solí a kořením a vše vlijte k ostatním surovinám do pánve. Zapékejte při 180 °C asi 20 minut.

  • Coleslaw s makrelou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    ½ hlávky bílého zelí
    2 mrkve
    1 cibuli
    kousek celeru
    200 g uzené makrely
    100 – 150 g majonézy
    šťávu z ½ citronu
    1 lžičku hrubozrnné hořčice
    sůl, pepř, čerstvý kopr

     

    Postup:

    Zelí nakrouhejte najemno a mrkev na tenké proužky stejně jako cibuli a celer. Makrelu zbavte kůže a kostí a natrhejte ji  na kousky. Majonézu smíchejte s hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem a posekaným koprem. Vše promíchejte a můžete podávat.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »