6 úžasných receptů na domácí šťávy, vína a likéry. Zpracujte jablka, mrkev i bezinky | Recepty.Blesk.cz

6 úžasných receptů na domácí šťávy, vína a likéry. Zpracujte jablka, mrkev i bezinky

  • ...
    ...
    Foto: Shutterstock.com
    15října   2015  /  06:00

    Barevné šťavnaté podzimní plody lákají k experimentování. Už jste z nich zkusili připravit dětem sladký sirup nebo sobě něco ostřejšího? Pokud ne, je ten nejvyšší čas. Uvidíte, že jejich chuť se s chutí těch kupovaných vůbec nedá srovnávat.

  • Bezovo-šalvějový sirup

    Foto: profimedia.cz Suroviny (na 5 l sirupu):

     

    * 1 kg plodů černého bezu
    * 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květu bezu černého a bylinek
    * 4 l vody
    * 300 g lístků šalvěje lékařské


    Postup:
    Omyté plody černého bezu bez silných stopek nasypeme do velkého hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme vzkypět. Do horké směsi přidáme cukr na přípravu sirupu a mícháme, až se úplně rozpustí. Pak směs odstavíme, přidáme omyté nasekané šalvějové lístky a necháme pod pokličkou odstát 24 hodin. Další den směs znovu přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme zhruba 10 minut. Horký sirup přelijeme přes sítko vyložené gázou a naplníme do lahví.


    Náš tip: Šalvěj lékařská pomáhá při trávení, ulevuje při nadýmání, léčí kašel a zabraňuje nadměrnému pocení.


    Doba přípravy: 60 minut + odležení

  • Jablečný sirup

    Foto: archiv Suroviny (na 2 l sirupu):

     

    * 1,5 l jablečné šťávy (ze 3 kg jablek)
    * 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
    * 1 svitek skořice

     

    Postup:
    Jablečnou šťávu přecedíme přes jemné sítko, v hrnci smícháme s cukrem, přidáme skořici a společně 3 minuty vaříme. Skořici vyndáme a horký sirup slijeme do sterilizovaných lahví. Ředíme v poměru 1 : 6. Otevřenou lahev sirupu skladujeme v ledničce a brzy spotřebujeme.

     

    Doba přípravy: 25 minut

  • Mrkvová šťáva


    Foto: Shutterstock.com Suroviny (na 4 l šťávy):

     

    * 2 kg mrkve
    * 1 kg jablek
    * 3 l vody
    * 500 g Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
    * 4 až 6 g kyseliny citronové

     

    Postup:
    Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější kolečka, nasypeme do hrnce, zalijeme polovinou vody a uvaříme doměkka. V půlce vaření přisypeme k mrkvi pokrájená jablka i se slupkou. Uvařenou směs rozmixujeme a přepasírujeme přes síto. Ovocný protlak zředíme druhou půlkou vody, přisypeme cukr a směs zahřejeme na 80 ºC a mícháme, až se cukr rozpustí. Odstavíme, přidáme kyselinu citronovou, rozdělíme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilizujeme při teplotě 80 ºC zhruba 10 minut.

     

    Doba přípravy: 70 minut

     

    Náš tip: Mrkvovou šťávu skladujeme v tmavé chladné místnosti a ředíme v poměru 1 : 1. Načatou lahev uchováváme v chladničce.

  • Šípkový likér


    Foto: Shutterstock.com Suroviny (na 2 l likéru):

     

    * 600 g pevných zralých šípků
    * 600 g krupicového cukru
    * 2 l vodky

     

    Postup:
    Plody šípků zbavíme zbytků okvětí, omyjeme, osušíme a každý plod propíchneme vidličkou. Šípky nasypeme do velké lahve, přisypeme cukr, promícháme a zalijeme alkoholem a znovu promícháme, až se cukr rozpustí. Lahev zavážeme celofánem a lahev postavíme na okno na slunné místo a necháme 3 týdny louhovat. Pak likér scedíme přes sítko vyložené čistým jemným plátnem a slijeme do menších lahviček. Likér uchováváme v temnu, chladu a suchu.

     

    Doba přípravy: 40 minut + odležení

  • Ostružinové víno


    Foto: profimedia.cz Suroviny (na 4 l vína):

     

    * 1,5 kg pevných zralých ostružin
    * 3 l vody
    * 1,5 kg krupicového cukru
    * 1 hřebíček

     

    Postup:
    Vodu svaříme s cukrem a hřebíčkem, koření vyndáme a tekutinu necháme vychladnout. Ostružiny omyjeme a pak je necháme rozložené na čisté utěrce oschnout. Ovoce nasypeme do velké sklenice, zalijeme cukerným roztokem, sklenici zavážeme celofánem, na několika místech ho propíchneme a sklenici dáme mezi okna na slunné místo a necháme 3 týdny kvasit. Pak víno slijeme přes čisté bílé plátno do lahví a uzavřeme zátkami.

     

    Doba přípravy: 40 minut + kvašení

  • Bezový likér s kávou


    Foto: profimedia.cz Suroviny:

     

    * 1,5 l plodů černého bezu
    * 1 kg krupicového cukru
    * 2 lžíce jemně mleté zrnkové kávy
    * 1,5 l vody
    * kousek celé skořice
    * 2 hřebíčky
    * 500 ml rumu

     

    Postup:
    Bezinky omyjeme, nasypeme do hrnce, přidáme skořici a hřebíček, zalijeme vodou a za stálého míchání 15 minut povaříme. Pak tekutinu přecedíme, ovoce trochu vymačkáme, vmícháme cukr a 4 minuty povaříme, pak vsypeme kávu a necháme vychladnout. Šťávu znovu scedíme, promícháme s rumem a slijeme do tmavých lahví. Uchováváme v chladu a temnu.

     

    Doba přípravy: 60 minut

/
Autor: oli

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz