Podzimní plískanice se blíží a s nimi i rýma, kašel, chřipka... Chcete nad všemožnými neduhy tento rok vyzrát? Vyražte do přírody a natrhejte si kilo šípků!
Celou zimu bez proleženého dne v posteli s nachlazením? Ano, jde to, stačí jen doplňovat vitaminy. Ale místo utrácení svých úspor za pilulky v lékárnách vyrazte na čerstvý vzduch a využijte to, co nabízí příroda – zadarmo. Možná vás to bude stát roztržený rukáv a poškrábané ruce, ale co se týče dobré imunity, budete mít vystaráno!
Na co je vlastně šípek dobrý? Obsahuje vitamin C, má detoxikační účinky, pomáhá tělu v boji proti infekcím, revmatismu, jarním i podzimním únavám, jednoduše blahodárný plod, který by byla hanba nevyužít.
Co budete potřebovat:
- 1 kg čerstvých šípků
- 1 kg cukru
- 1 lžičku kyseliny citronové
Postup:
1. Kilo šípků pořádně omyjte.
2. Umyté šípky je třeba rozdrtit. (Já využila sílu mixéru.)
3. Poté šípky nasypte do hrnce a zalijte tři čtvrtě litrem vody. Vařte 10 minut a občas promíchejte.
4. Pak šípky sceďte přes hrubší látku a tekutinu dejte stranou. (Mně skvěle posloužila utěrka.)
5. Jednou uvařené šípky dejte znovu do hrnce a zalijte dalším tři čtvrtě litrem vody. Opět vařte deset minut.
6. Nakonec šípky sceďte znovu a obě šťávy smíchejte.
7. Přisypte kilo cukru a lžičku kyseliny citronové a vařte ještě deset minut.
8. Sirup je hotový. Nechte ho vychladnout a poté ho přelijte do vámi vybraných lahví.
Jak sirup využít? To už záleží na vaší fantazii. Skvěle osladí a dochutí čaj nebo ho můžete pít jen tak s vodou.
Můj tip: Ráno začínám vlažnou vodou s citronem před snídaní a od teď do ní přilívám i trochu tohoto sirupu. Výsledkem je vitaminy napěchované nápoj, který vás po ránu nakopne a bacily si ani neškrtnou.