Jamie Oliver v nové kuchařce vaří řízek s marmeládou! | Recepty.Blesk.cz

Jamie Oliver v nové kuchařce vaří řízek s marmeládou!

  • Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited
    10října   2015  /  06:00

    Pohoda znamená pro různé lidi spoustu nejrůznějších věcí. Pro slavného britského kuchaře bez čepice Jamieho Olivera je pohoda zcela samozřejmě spojená s jídlem, a tak není divu, že právě dnes vychází v českém překladu jeho nejnovější kuchařka plná báječných receptů a nádherných fotografií – Pohoda v kuchyni. Podívejte se na pár báječných receptů, při kterých se vám budou sbíhat sliny!

  • Super řízek

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited * 50g hladké mouky

    * 2 velká vejce

    * 150 g strouhanky z čerstvého  pečiva

    * 4 telecí nebo vepřové řízky po 110 g

    * 1 šalotka nebo malá cibule

    * 1 velká kyselá okurka

    * 4 snítky hladkolisté petržele

    * 1 lžíce malých kaparů

    * 4 filátka kvalitních ančoviček

    * slunečnicový olej

    * 4 malé hrudky másla

    * džem z černého rybízu nebo ostružin

     

    Bramborový salát:

    * 800 g nových brambor

    * 3 lžíce zakysané smetany

    * 1 lžička anglické hořčice

    * 15 g čerstvé pažitky

     

    Jablkový salát:

    * 2 citrony

    * extra panenský olivový olej

    * 2 pevná jablka

    * 2 hrsti řeřichy potočnice

     

    Postup:

    Na bramborový salát vařte brambory ve vroucí osolené vodě asi 12 až 15 minut nebo dokud nebudou měkké. Sceďte je, nechte vyjít páru a trochu vychladnout. Nahrubo je nakrájejte a dejte do mísy se zakysanou smetanou a hořčicí, pak přidejte nadrobno nakrájenou pažitku (jemné vršky stébel si nechte stranou). Do mísy vymačkejte šťávu z půlky citronu, salát promíchejte, ochutnejte a osolte a opepřete tak, aby byl dokonalý.

     

    Mouku vsypte na velký talíř, vejce prošlehejte ve velké ploché misce a strouhanku nasypte na tác. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte v mouce, vajíčku a strouhance, kterou na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte do ledničky.

     

    Na posypání oloupejte šalotku nebo cibulku a nadrobno ji nakrájejte spolu s okurkou a petrželkou (včetně stonků), kaparami a ančovičkami a vše dobře promíchejte.

     

    Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited Na jablkový salát vymačkejte šťávu z půlky citronu do mísy a přikápněte trochu olivového oleje. Jablka nakrájejte na kolečka, ideálně na mandolinovém struhadle (o jadérka se nestarejte a použijte chránič prstů!), pak je zlehka promíchejte se zálivkou. Na jablka navršte řeřichu, stébélka pažitky a před podáváním salát zlehka promíchejte.

     

    Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje, aby jím byla pánev pokrytá. Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka potřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatý. Až bude zlatý z obou stran a propečený, zlehka ho osušte kuchyňským papírem a podejte vašemu prvním šťastnému hostu spolu s bramborovým a jablkovým salátem, pěkným bobkem džemu posypaným nakrájenými chuťovkami a s dílkem citronu. Pánev vytřete dosucha a na další řízky použijte vždy čerstvý olej a máslo.

  • Neskutečný burger

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited * 800 g mletého hovězího krku

    * olivový olej

    * 1 velkou červenou cibuli

    * 1 střik bílého vinného octa

    * 2 velké kyselé okurky

    * 4 sezamové hamburgerové žemle

    * 4 až 8 plátků anglické slaniny

    * 4 lžičky americké hořčice

    * omáčku Tabasco Chipotle

    * 4 tenké plátky sýra Red Leicester

    * 4 lžičky kečupu

     

    Omáčka do burgerů:

    * 1/4 ledového salátu

    * 2 vrchovaté lžíce majonézy

    * 1 vrchovatá lžíce kečupu

    * 1 lžička omáčky Tabasco Chipotle

    * 1 lžička vorčestru

    * 1 lžička brandy nebo bourbonu (není nutné)

     

    Postup:

    Aby byl váš burger ten nejlepší z nejlepších, poproste řezníka, aby vám umlel 800 g hovězího z krku. Je to kus, který má opravdu výborný poměr tuku a chutného masa. Maso rozdělte na čtyři díly, vlhkýma rukama vytvarujte do kuliček a pak zploštěte na placku asi 12 cm v průměru a o 2 cm větší, než jsou žemle. Položte je na olejem potřený talíř a dejte do ledničky. Pak nakrájejte cibule na tenké plátky a v misce je promíchejte se zbylými přísadami na omáčku a podle chuti osolte a opepřete.

     

    Já nejraději připravuji jenom dva burgery najednou, aby byly opravdu dokonalé, takže si připravte dvě pánve – jednu velkou nepřilnavou na burgery a postavenou na vysoký plamen druhou na středním plameni na slaninu. Do burgerů vklepejte trochu oleje, osolte je a opepřete. Do první pánve vložte dva burgery a přitlačte plochou naběračkou, pak dejte polovinu slaniny do druhé pánve.

     

    Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited Po minutě burgery obraťte, opečenou slaninu potřete půl lžičkou hořčice a pár kapkami Tabasca. Po další minutě obraťte na druhou stranu a opět potřete hořčicí a Tabascem. Smažte ještě další minutu, pak už na každý burger položte plátek slaniny a sýra. Do pánve stříkněte trochu vody a přes burgery přiklopte misku, aby se sýr roztavil – stačí 30 vteřin. V té chvíli opečte na vyškvařeném tuku ze slaniny v druhé pánvi rozkrojené žemle, až budou zlatavé. Postup zopakujte se dvěma zbylými burgery.

     

    Abyste burger sestavili, potřete spodní žemli čtvrtinou omáčky, položte na ni burger se slaninou a sýrem, čtvrtinu cibule a okurek. Horní půlku žemle potřete kečupem a pak opatrně přitiskněte na burger. Jak odpočívá, jeho šťávy se vsáknou do žemle, takže ho hned podávejte a bude skvostný. A jestli chcete ještě lepší prasárničku, zabalte každý burger do pečicího papíru a nechte ho minutku být, minutku, během které se chutě prolnou a burger senzačně zvláční.

  • Lasagne s křupavou kachnou

     

    Budete potřebovat (pro 8-10):

    Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited * 1 celou kachnu (asi 2 kg)

    * olivový olej

    * 4 stroužky česneku

    * 1 svazek čerstvé majoránky

    * 800 g čerstvého nebo mraženého špenátu

    * 1 celý muškátový oříšek na strouhání

    * 1 cibuli

    * 2 mrkve

    * 2 řapíky celeru

    * 200 ml Chianti Classico

    * 800 g konzervovaných loupaných rajčat

    * 2 čerstvé bobkové listy

    * 2 hřebíčky

    * 1/2 dávky královského italského nudlového těsta

    * 40 g parmazánu

     

    Bešamelová omáčka:

    * 100 g másla

    * 100 g hladké mouky

    * 1 l polotučného mléka

    * 75 g čedaru

    * 75 g sýra Fontina nebo Taleggio

     

    Strouhanka:

    * 200 g staršího pečiva

    * 4 snítky čerstvého rozmarýnu

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči potřete celou kachnu olejem, mořskou solí a černým pepřem, pak ji pečte 2 hodiny nebo dokud nebude zlatá a křupavá. Vypečený tuk slijte do sklenice. Kachnu nechte vychladnout, pak stáhněte všechnu kůži a tuk a dejte je do robotu, maso z kostí také oberte a dejte ho do mísy.

     

    Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte 2 stroužky česneku a dejte je s trochou kachního sádla a lístky majoránky do velké nepřilnavé pánve na vysoký plamen. Smažte, až česnek lehce zezlátne, pak vmíchejte špenát a pořádně nastrouhejte muškátový oříšek a smažte 15 minut nebo až bude špenát podušený a neodpaří se z něj všechna tekutina. Nechte vychladnout a mezitím si připravte omáčku.

     

    Oloupejte cibuli a mrkve, očistěte celer a všechno nakrájejte nahrubo. Zeleninu dejte do velkého kastrolu s trochou kachního sádla (zbytek uchovejte v ledničce, je skvělé na pečené brambory) na střední plamen a prolisujte k ní zbylý česnek. Smažte za pravidelného promíchávání asi 20 minut, až začne zelenina karamelizovat. Vlijte Chianti, plamen zvyšte a víno odvařte. Přidejte na vlákna rozdělené kachní maso a rajčata a spolu se 400 ml vody (vypláchněte jí plechovku od rajčat), bobkovými listy a hřebíčkem. Důkladně promíchejte, zlehka vařte asi hodinu, pak osolte a opepřete, aby byla omáčka dokonalá. Mezitím si připravte těsto.

     

    Teď si připravte bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu na středním plameni a vmíchejte k němu mouku, až vznikne kašička. Postupně zašlehávejte mléko a povařte na hustou bílou omáčku, Sejměte z plamene a vmíchejte do ní oba nastrouhané sýry, omáčku osolte a opepřete podle chuti a nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku.

     

    Abyste mohli začít sestavovat lasagne, vyválejte nejdřív těsto do plátů. Dno zapékací formy (25 x 30 cm) pokryjte silnou vrstvou špenátu a zakryjte ji pláty těsta. Do omáčky vmíchejte dostatek nastrouhaného parmazánu a těsto přelijte vrstvou omáčky, pak tenkou vrstvou špenátu, vrstvou bešamelové omáčky a přidejte další vrstvu těstovin.

     

    Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited Postup dvakrát zopakujte, zakončete bešamelovou omáčkou. Důkladně posypte nastrouhaným parmazánem a pak pečte při 180 °C po 40 minut nebo až budou lasagne zlaté a náplň bude probublávat. Před podáváním je nechte 20 minut odpočívat.

     

    Mezitím přidejte ke kůži z kachny do robotu pečivo a lístky rozmarýnu. Rozmixujte na jemné drobty. Osmažte je ve velké nepřilnavé pánvi, až budou zlaté a křupavé, a pak je podávejte k lasagním, aby si je mohl každý posypat podle chuti.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz