Jamie Oliver v nové kuchařce vaří řízek s marmeládou! | Recepty.Blesk.cz

Jamie Oliver v nové kuchařce vaří řízek s marmeládou!

  • Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited
    10října   2015  /  06:00

    Pohoda znamená pro různé lidi spoustu nejrůznějších věcí. Pro slavného britského kuchaře bez čepice Jamieho Olivera je pohoda zcela samozřejmě spojená s jídlem, a tak není divu, že právě dnes vychází v českém překladu jeho nejnovější kuchařka plná báječných receptů a nádherných fotografií – Pohoda v kuchyni. Podívejte se na pár báječných receptů, při kterých se vám budou sbíhat sliny!

  • Super řízek

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 50g hladké mouky

    * 2 velká vejce

    * 150 g strouhanky z čerstvého  pečiva

    * 4 telecí nebo vepřové řízky po 110 g

    * 1 šalotka nebo malá cibule

    * 1 velká kyselá okurka

    * 4 snítky hladkolisté petržele

    * 1 lžíce malých kaparů

    * 4 filátka kvalitních ančoviček

    * slunečnicový olej

    * 4 malé hrudky másla

    * džem z černého rybízu nebo ostružin

     

    Bramborový salát:

    * 800 g nových brambor

    * 3 lžíce zakysané smetany

    * 1 lžička anglické hořčice

    * 15 g čerstvé pažitky

     

    Jablkový salát:

    * 2 citrony

    * extra panenský olivový olej

    * 2 pevná jablka

    * 2 hrsti řeřichy potočnice

     

    Postup:

    Na bramborový salát vařte brambory ve vroucí osolené vodě asi 12 až 15 minut nebo dokud nebudou měkké. Sceďte je, nechte vyjít páru a trochu vychladnout. Nahrubo je nakrájejte a dejte do mísy se zakysanou smetanou a hořčicí, pak přidejte nadrobno nakrájenou pažitku (jemné vršky stébel si nechte stranou). Do mísy vymačkejte šťávu z půlky citronu, salát promíchejte, ochutnejte a osolte a opepřete tak, aby byl dokonalý.

     

    Mouku vsypte na velký talíř, vejce prošlehejte ve velké ploché misce a strouhanku nasypte na tác. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte v mouce, vajíčku a strouhance, kterou na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte do ledničky.

     

    Na posypání oloupejte šalotku nebo cibulku a nadrobno ji nakrájejte spolu s okurkou a petrželkou (včetně stonků), kaparami a ančovičkami a vše dobře promíchejte.

     

    Kuchařka Jamie Oliver Pohoda v kuchyni, kterou vydalo nakladatelství MLD Publishing v roce 2015
    Na jablkový salát vymačkejte šťávu z půlky citronu do mísy a přikápněte trochu olivového oleje. Jablka nakrájejte na kolečka, ideálně na mandolinovém struhadle (o jadérka se nestarejte a použijte chránič prstů!), pak je zlehka promíchejte se zálivkou. Na jablka navršte řeřichu, stébélka pažitky a před podáváním salát zlehka promíchejte.

     

    Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje, aby jím byla pánev pokrytá. Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka potřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatý. Až bude zlatý z obou stran a propečený, zlehka ho osušte kuchyňským papírem a podejte vašemu prvním šťastnému hostu spolu s bramborovým a jablkovým salátem, pěkným bobkem džemu posypaným nakrájenými chuťovkami a s dílkem citronu. Pánev vytřete dosucha a na další řízky použijte vždy čerstvý olej a máslo.

  • Neskutečný burger

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Neskutečný burger Jamieho Olivera
    * 800 g mletého hovězího krku

    * olivový olej

    * 1 velkou červenou cibuli

    * 1 střik bílého vinného octa

    * 2 velké kyselé okurky

    * 4 sezamové hamburgerové žemle

    * 4 až 8 plátků anglické slaniny

    * 4 lžičky americké hořčice

    * omáčku Tabasco Chipotle

    * 4 tenké plátky sýra Red Leicester

    * 4 lžičky kečupu

     

    Omáčka do burgerů:

    * 1/4 ledového salátu

    * 2 vrchovaté lžíce majonézy

    * 1 vrchovatá lžíce kečupu

    * 1 lžička omáčky Tabasco Chipotle

    * 1 lžička vorčestru

    * 1 lžička brandy nebo bourbonu (není nutné)

     

    Postup:

    Aby byl váš burger ten nejlepší z nejlepších, poproste řezníka, aby vám umlel 800 g hovězího z krku. Je to kus, který má opravdu výborný poměr tuku a chutného masa. Maso rozdělte na čtyři díly, vlhkýma rukama vytvarujte do kuliček a pak zploštěte na placku asi 12 cm v průměru a o 2 cm větší, než jsou žemle. Položte je na olejem potřený talíř a dejte do ledničky. Pak nakrájejte cibule na tenké plátky a v misce je promíchejte se zbylými přísadami na omáčku a podle chuti osolte a opepřete.

     

    Já nejraději připravuji jenom dva burgery najednou, aby byly opravdu dokonalé, takže si připravte dvě pánve – jednu velkou nepřilnavou na burgery a postavenou na vysoký plamen druhou na středním plameni na slaninu. Do burgerů vklepejte trochu oleje, osolte je a opepřete. Do první pánve vložte dva burgery a přitlačte plochou naběračkou, pak dejte polovinu slaniny do druhé pánve.

     

    Kuchařka Jamie Oliver Pohoda v kuchyni, kterou vydalo nakladatelství MLD Publishing v roce 2015
    Po minutě burgery obraťte, opečenou slaninu potřete půl lžičkou hořčice a pár kapkami Tabasca. Po další minutě obraťte na druhou stranu a opět potřete hořčicí a Tabascem. Smažte ještě další minutu, pak už na každý burger položte plátek slaniny a sýra. Do pánve stříkněte trochu vody a přes burgery přiklopte misku, aby se sýr roztavil – stačí 30 vteřin. V té chvíli opečte na vyškvařeném tuku ze slaniny v druhé pánvi rozkrojené žemle, až budou zlatavé. Postup zopakujte se dvěma zbylými burgery.

     

    Abyste burger sestavili, potřete spodní žemli čtvrtinou omáčky, položte na ni burger se slaninou a sýrem, čtvrtinu cibule a okurek. Horní půlku žemle potřete kečupem a pak opatrně přitiskněte na burger. Jak odpočívá, jeho šťávy se vsáknou do žemle, takže ho hned podávejte a bude skvostný. A jestli chcete ještě lepší prasárničku, zabalte každý burger do pečicího papíru a nechte ho minutku být, minutku, během které se chutě prolnou a burger senzačně zvláční.

  • Lasagne s křupavou kachnou

     

    Budete potřebovat (pro 8-10):

    Lasagne s křupavou kachnou Jamieho Olivera
    * 1 celou kachnu (asi 2 kg)

    * olivový olej

    * 4 stroužky česneku

    * 1 svazek čerstvé majoránky

    * 800 g čerstvého nebo mraženého špenátu

    * 1 celý muškátový oříšek na strouhání

    * 1 cibuli

    * 2 mrkve

    * 2 řapíky celeru

    * 200 ml Chianti Classico

    * 800 g konzervovaných loupaných rajčat

    * 2 čerstvé bobkové listy

    * 2 hřebíčky

    * 1/2 dávky královského italského nudlového těsta

    * 40 g parmazánu

     

    Bešamelová omáčka:

    * 100 g másla

    * 100 g hladké mouky

    * 1 l polotučného mléka

    * 75 g čedaru

    * 75 g sýra Fontina nebo Taleggio

     

    Strouhanka:

    * 200 g staršího pečiva

    * 4 snítky čerstvého rozmarýnu

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči potřete celou kachnu olejem, mořskou solí a černým pepřem, pak ji pečte 2 hodiny nebo dokud nebude zlatá a křupavá. Vypečený tuk slijte do sklenice. Kachnu nechte vychladnout, pak stáhněte všechnu kůži a tuk a dejte je do robotu, maso z kostí také oberte a dejte ho do mísy.

     

    Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte 2 stroužky česneku a dejte je s trochou kachního sádla a lístky majoránky do velké nepřilnavé pánve na vysoký plamen. Smažte, až česnek lehce zezlátne, pak vmíchejte špenát a pořádně nastrouhejte muškátový oříšek a smažte 15 minut nebo až bude špenát podušený a neodpaří se z něj všechna tekutina. Nechte vychladnout a mezitím si připravte omáčku.

     

    Oloupejte cibuli a mrkve, očistěte celer a všechno nakrájejte nahrubo. Zeleninu dejte do velkého kastrolu s trochou kachního sádla (zbytek uchovejte v ledničce, je skvělé na pečené brambory) na střední plamen a prolisujte k ní zbylý česnek. Smažte za pravidelného promíchávání asi 20 minut, až začne zelenina karamelizovat. Vlijte Chianti, plamen zvyšte a víno odvařte. Přidejte na vlákna rozdělené kachní maso a rajčata a spolu se 400 ml vody (vypláchněte jí plechovku od rajčat), bobkovými listy a hřebíčkem. Důkladně promíchejte, zlehka vařte asi hodinu, pak osolte a opepřete, aby byla omáčka dokonalá. Mezitím si připravte těsto.

     

    Teď si připravte bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu na středním plameni a vmíchejte k němu mouku, až vznikne kašička. Postupně zašlehávejte mléko a povařte na hustou bílou omáčku, Sejměte z plamene a vmíchejte do ní oba nastrouhané sýry, omáčku osolte a opepřete podle chuti a nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku.

     

    Abyste mohli začít sestavovat lasagne, vyválejte nejdřív těsto do plátů. Dno zapékací formy (25 x 30 cm) pokryjte silnou vrstvou špenátu a zakryjte ji pláty těsta. Do omáčky vmíchejte dostatek nastrouhaného parmazánu a těsto přelijte vrstvou omáčky, pak tenkou vrstvou špenátu, vrstvou bešamelové omáčky a přidejte další vrstvu těstovin.

     

    Kuchařka Jamie Oliver Pohoda v kuchyni, kterou vydalo nakladatelství MLD Publishing v roce 2015
    Postup dvakrát zopakujte, zakončete bešamelovou omáčkou. Důkladně posypte nastrouhaným parmazánem a pak pečte při 180 °C po 40 minut nebo až budou lasagne zlaté a náplň bude probublávat. Před podáváním je nechte 20 minut odpočívat.

     

    Mezitím přidejte ke kůži z kachny do robotu pečivo a lístky rozmarýnu. Rozmixujte na jemné drobty. Osmažte je ve velké nepřilnavé pánvi, až budou zlaté a křupavé, a pak je podávejte k lasagním, aby si je mohl každý posypat podle chuti.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »