Klasika české kuchyně: Omáčky, na kterých jsme závislí! | Recepty.Blesk.cz

Klasika české kuchyně: Omáčky, na kterých jsme závislí!

  • Foto: David Háva
    9října   2015  /  06:00

    Nad omáčky není! Řeč je samozřejmě o těch klasických, českých, které tolik milujeme. I když jste třeba přešli na dietnější stravu, jednou za čas si "zahřešte" a vraťte se zpátky do dětství. Vůně poctivé české omáčky vám jej zaručeně připomene.

  • Rajská omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    Rajská omáčka

    * 2 kg hovězího zadního

    * 1 cibuli

    * 2 lžičky cukru

    * 1/2 lžičky skořice

    * 1 svitek skořice

    * 1 kg rajčat

    * 4 stroužky česneku

    * 2 plechovky loupaných rajčat

    * sůl, pepř

    * 3 bobkové listy

    * 4 kuličky nového koření

    * hrst lístků bazalky

    * 2 snítky tymiánu

    * 3 lžíce oleje

     

    Postup:

    V hlubokém pekáči na oleji opečte nasekanou cibuli. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak maso vyjměte, dejte stranou a k výpeku přidejte cukr, ten nechte zkaramelizovat.

     

    Rajčata spařte a vcelku je přidejte do hrnce. Promíchejte s cibulí, přidejte celé stroužky česneku, bylinky a koření. Vraťte zpět maso a do pekáče vyklopte ještě loupaná rajčata z plechovky. Podle potřeby ještě vše podlijte trochou vývaru.

     

    Omáčku s masem nechte v troubě asi 3 hodiny. Pak maso vyjměte, z omáčky odstraňte skořici, bobkové listy a kuličky koření. Rozmixujte ji, propasírujte a podle chuti ještě doslaďte, osolte a opepřete. Podávejte s nakrájeným masem a knedlíkem.

  • Kuře na paprice

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Kuře na paprice

    * 1 celé kuře

    * sůl

    * 2 lžíce sladké mleté papriky

    * 100 g másla

    * 1 l vývaru

    * 1 smetanu

    * 2 lžíce hladké mouky

     

    Postup:

    Kuře naporcujte a na másle ho opečte ze všech stran dorůžova. Pak ho zalijte vývarem, přiklopte a duste asi hodinu. Maso vyjměte, do kastrolu přidejte mletou papriku a omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody. Přiveďte k varu, vmíchejte smetanu a odstavte. Maso mezitím oberte a vraťte do kastrolu. Podávejte s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo noky.

  • Znojemská omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Znojemská omáčka

    * 800 g loupané plece

    * 600 ml vývaru

    * 50 g na špalíčky nakrájeného špeku

    * 1 cibuli

    * 50 g na kostičky nakrájené slaniny

    * sůl, pepř

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 100 g kyselých okurek

     

    Postup:

    Maso důkladně prošpikujte a pak ho osolte a opepřete. Na oleji opečte nakrájenou cibuli, přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne. Podlijte ho částí vývaru, přiklopte a duste ho v troubě asi 2 hodiny.

     

    Pak maso vyjměte a k výpeku dolijte zbytek vývaru. Přiveďte k varu a vmíchejte mouku smíchanou s trochou vody. Po 20 minutách omáčku přeceďte, osolte ji, opepřete a vmíchejte do ní na kousky nakrájené okurky upečené na slanině. Hotovou omáčku podávejte s rýží.

  • Křenová omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Křenová omáčka

    * 800 g hovězí špičky

    * 1 cibuli

    * 1 mrkev

    * 2 bobkové listy

    * 4 kuličky pepře

    * 4 kuličky nového koření

    * 100 g másla

    * 100 g hladké mouky

    * 1 smetanu

    * sůl

    * 5 lžic strouhaného křenu

    * špetku muškátového oříšku

     

    Postup:

    Maso opláchněte a vložte do vroucí vody. Přidejte cibuli, očištěnou mrkev, sůl, koření a vařte, dokud maso není měkké. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji asi litrem vývaru z masa a přiveďte k varu.

     

    Omáčku krátce povařte, pak vmíchejte smetanu, špetku muškátového oříšku a dochuťte ji solí a cukrem. Vmíchejte křen a omáčku ještě prohřejte. Podávejte ji s masem nakrájeným na plátky a houskovými knedlíky.

  • Koprová omáčka s vejcem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Koprová omáčka

    * 1 l hovězího vývaru

    * 4 lžíce másla

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 300 ml smetany

    * 1 svazek čerstvého kopru

    * 2 lžičky cukru

    * 600 g brambor uvařených ve slupce

    * 4 natvrdo uvařená vejce

    * šťávu z 1 citronu

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Postupně přidávejte vývar a míchejte metličkou. Vše přiveďte k varu, přidejte nasekaný kopr a smetanu, krátce vařte a pak stáhněte z ohně. Podle chuti přidejte sůl, pepř, cukr a šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájenými bramborami a vejci.

  • Svíčková na smetaně

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Svíčková na smetaně

    * 1 a 1/2 kg pravé hovězí svíčkové

    * 70 g slaniny nakrájené na špalíčky

    * 200 g másla

    * 2 mrkve

    * 2 petržele

    * kousek celeru

    * 10 kuliček pepře

    * 2 kuličky nového koření

    * 2 bobkové listy

    * 200 ml vývaru

    * sůl, pepř

    * 1 lžíci brusinek

    * 200 ml smetany

    * 1 zakysanou smetanu

    * 1 lžíci hladké mouky

     

    Postup:

    Maso očistěte, osušte a prošpikujte slaninou. Pak ho osolte a opepřete. Zeleninu oškrábejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Maso dejte do pekáče, přidejte zeleninu, koření a vše zalijte vychladlým rozpuštěným máslem. Pekáč nechte v chladu do druhého dne.

     

    Pak vše podlijte vývarem a maso se zeleninou pečte asi 5 hodin v troubě předehřáté na 170 °C. Maso vyjměte, ze zeleniny odstraňte bobkové listy a kuličky koření. Přidejte brusinky a vše rozmixujte.

     

    Smetanu smíchejte s moukou a zašlehejte ji do omáčky. Vmíchejte zakysanou smetanu a omáčku krátce povařte. Podle chuti ji ještě osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem a terčíkem (plátek citronu, brusinky a šlehačka).

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

„Nezaslouží si slitování.“ Soud za 10 minut…

Bagdádský soud během desetiminutového slyšení odsoudil více než čtyřicet žen k trestu smrti. Jednalo…

celý článek »

České celebrity

Slováček slaví 75. narozeniny: Dádě pozvánku…

Podle kalendáře slaví dnes, avšak narozeninový koncert a party má Felix Slováček (75) až příští úterý.…

celý článek »

Královské rodiny

Co prozradily fotky ze svatby? Škrobená…

Princ Harry (33) a jeho novopečená choť Meghan (36) si přáli krásnou veselku, na kterou by mohli…

celý článek »

Krimi

Zpověď Kajínkovy přítelkyně bojující s rakovinou:…

Rok od propuštění Jiřího Kajínka z vězení promluvila jeho partnerka Magda Gubová (65) v exkluzivním…

celý článek »