Klasika české kuchyně: Omáčky, na kterých jsme závislí! | Recepty.Blesk.cz

Klasika české kuchyně: Omáčky, na kterých jsme závislí!

  • Foto: David Háva
    9října   2015  /  06:00

    Nad omáčky není! Řeč je samozřejmě o těch klasických, českých, které tolik milujeme. I když jste třeba přešli na dietnější stravu, jednou za čas si "zahřešte" a vraťte se zpátky do dětství. Vůně poctivé české omáčky vám jej zaručeně připomene.

  • Rajská omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    Rajská omáčka

    * 2 kg hovězího zadního

    * 1 cibuli

    * 2 lžičky cukru

    * 1/2 lžičky skořice

    * 1 svitek skořice

    * 1 kg rajčat

    * 4 stroužky česneku

    * 2 plechovky loupaných rajčat

    * sůl, pepř

    * 3 bobkové listy

    * 4 kuličky nového koření

    * hrst lístků bazalky

    * 2 snítky tymiánu

    * 3 lžíce oleje

     

    Postup:

    V hlubokém pekáči na oleji opečte nasekanou cibuli. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak maso vyjměte, dejte stranou a k výpeku přidejte cukr, ten nechte zkaramelizovat.

     

    Rajčata spařte a vcelku je přidejte do hrnce. Promíchejte s cibulí, přidejte celé stroužky česneku, bylinky a koření. Vraťte zpět maso a do pekáče vyklopte ještě loupaná rajčata z plechovky. Podle potřeby ještě vše podlijte trochou vývaru.

     

    Omáčku s masem nechte v troubě asi 3 hodiny. Pak maso vyjměte, z omáčky odstraňte skořici, bobkové listy a kuličky koření. Rozmixujte ji, propasírujte a podle chuti ještě doslaďte, osolte a opepřete. Podávejte s nakrájeným masem a knedlíkem.

  • Kuře na paprice

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Kuře na paprice

    * 1 celé kuře

    * sůl

    * 2 lžíce sladké mleté papriky

    * 100 g másla

    * 1 l vývaru

    * 1 smetanu

    * 2 lžíce hladké mouky

     

    Postup:

    Kuře naporcujte a na másle ho opečte ze všech stran dorůžova. Pak ho zalijte vývarem, přiklopte a duste asi hodinu. Maso vyjměte, do kastrolu přidejte mletou papriku a omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody. Přiveďte k varu, vmíchejte smetanu a odstavte. Maso mezitím oberte a vraťte do kastrolu. Podávejte s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo noky.

  • Znojemská omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Znojemská omáčka

    * 800 g loupané plece

    * 600 ml vývaru

    * 50 g na špalíčky nakrájeného špeku

    * 1 cibuli

    * 50 g na kostičky nakrájené slaniny

    * sůl, pepř

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 100 g kyselých okurek

     

    Postup:

    Maso důkladně prošpikujte a pak ho osolte a opepřete. Na oleji opečte nakrájenou cibuli, přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne. Podlijte ho částí vývaru, přiklopte a duste ho v troubě asi 2 hodiny.

     

    Pak maso vyjměte a k výpeku dolijte zbytek vývaru. Přiveďte k varu a vmíchejte mouku smíchanou s trochou vody. Po 20 minutách omáčku přeceďte, osolte ji, opepřete a vmíchejte do ní na kousky nakrájené okurky upečené na slanině. Hotovou omáčku podávejte s rýží.

  • Křenová omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Křenová omáčka

    * 800 g hovězí špičky

    * 1 cibuli

    * 1 mrkev

    * 2 bobkové listy

    * 4 kuličky pepře

    * 4 kuličky nového koření

    * 100 g másla

    * 100 g hladké mouky

    * 1 smetanu

    * sůl

    * 5 lžic strouhaného křenu

    * špetku muškátového oříšku

     

    Postup:

    Maso opláchněte a vložte do vroucí vody. Přidejte cibuli, očištěnou mrkev, sůl, koření a vařte, dokud maso není měkké. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji asi litrem vývaru z masa a přiveďte k varu.

     

    Omáčku krátce povařte, pak vmíchejte smetanu, špetku muškátového oříšku a dochuťte ji solí a cukrem. Vmíchejte křen a omáčku ještě prohřejte. Podávejte ji s masem nakrájeným na plátky a houskovými knedlíky.

  • Koprová omáčka s vejcem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Koprová omáčka

    * 1 l hovězího vývaru

    * 4 lžíce másla

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 300 ml smetany

    * 1 svazek čerstvého kopru

    * 2 lžičky cukru

    * 600 g brambor uvařených ve slupce

    * 4 natvrdo uvařená vejce

    * šťávu z 1 citronu

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Postupně přidávejte vývar a míchejte metličkou. Vše přiveďte k varu, přidejte nasekaný kopr a smetanu, krátce vařte a pak stáhněte z ohně. Podle chuti přidejte sůl, pepř, cukr a šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájenými bramborami a vejci.

  • Svíčková na smetaně

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Svíčková na smetaně

    * 1 a 1/2 kg pravé hovězí svíčkové

    * 70 g slaniny nakrájené na špalíčky

    * 200 g másla

    * 2 mrkve

    * 2 petržele

    * kousek celeru

    * 10 kuliček pepře

    * 2 kuličky nového koření

    * 2 bobkové listy

    * 200 ml vývaru

    * sůl, pepř

    * 1 lžíci brusinek

    * 200 ml smetany

    * 1 zakysanou smetanu

    * 1 lžíci hladké mouky

     

    Postup:

    Maso očistěte, osušte a prošpikujte slaninou. Pak ho osolte a opepřete. Zeleninu oškrábejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Maso dejte do pekáče, přidejte zeleninu, koření a vše zalijte vychladlým rozpuštěným máslem. Pekáč nechte v chladu do druhého dne.

     

    Pak vše podlijte vývarem a maso se zeleninou pečte asi 5 hodin v troubě předehřáté na 170 °C. Maso vyjměte, ze zeleniny odstraňte bobkové listy a kuličky koření. Přidejte brusinky a vše rozmixujte.

     

    Smetanu smíchejte s moukou a zašlehejte ji do omáčky. Vmíchejte zakysanou smetanu a omáčku krátce povařte. Podle chuti ji ještě osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem a terčíkem (plátek citronu, brusinky a šlehačka).

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »