Hurá na bramboráky! Rychlá, levná a skvělá večeře 5krát jinak | Recepty.Blesk.cz

Hurá na bramboráky! Rychlá, levná a skvělá večeře 5krát jinak

  • Foto: Shutterstock.com
    7října   2015  /  06:00

    Podzim je ideální doba na to, abyste si k večeři udělali bramborák. Křupavou pochoutku, která je uvnitř nádherně vláčná a jejíž největší výhodou je, že je za chvíli na stole a vyjde vás na pár korun. Na své si přijdete, ať jste vegetariáni nebo masožrouti. Vyzkoušejte jednu z těchto lahodných variant.

  • Bramborák se sýrem a šunkou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 600 g brambor

    * 2 vejce

    * 2 stroužky česneku

    * 4 ks jarní cibulky

    * 200 g čerstvého sýra

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 150 g parmské šunky

    * sůl, pepř

    * majoránka

    * olej na smažení

     

    Postup:

    Brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim vejce, prolisovaný česnek, najemno nakrájené jarní cibulky, na kousky nakrájenou šunku, sýr a mouku a promíchejte. Ochuťte pepřem, solí a majoránkou.

     

    Bramboráky smažte na rozpáleném ohni z obou stran dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem nebo salsou z nadrobno pokrájených rajčat a jarní cibulky.

  • Bramboráky s červenou řepou


    Budete potřebovat (na 4 až 5 porcí):

    * 1 kg brambor

    * 250 g červené řepy

    * 3 až 4 vejce

    * hladkou mouku podle potřeby

    * 1 cibuli

    * majoránku

    * 4 stroužky česneku

    * sůl a pepř

    * sádlo nebo olej na smažení

     

    Postup:

    Do nastrouhané syrové oloupané červené řepy přidejte nastrouhané vymačkané brambory a vše smíchejte s vajíčky, moukou, nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem. Ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Těsto důkladně promíchejte a nechte 2 hodiny v chladu odležet. Bramboráky smažte na rozpáleném sádle nebo oleji.

  • Bramborák v troubě se zelím a uzeným masem

    Bramboráky mají mnoho podob.

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Na bramborák:

    * 800 g brambor
    * 2 vejce
    * 4 lžíce hladké mouky
    * 3 stroužky česneku     
    * 1 až 2 hrstky sušené majoránky
    * sůl a pepř

     

    Na náplň:

    * 1 lžíce sádla
    * 1 cibule
    * 200 g uzeného bůčku či jiného uzeného masa
    * 500g sáček kysaného zelí
    * 2 lžičky kmínu

     

    Postup:

    V rendlíku rozehřejte sádlo a opečte na něm najemno nasekanou cibuli a uzené nakrájené na kostičky. Přidejte dobře vyždímané kysané zelí, posypejte kmínem, podlijte trochou vody a 10 minut poduste. Troubu zahřejte na 200 °C.

     

    Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy, osušte, přidejte vejce, mouku, utřený česnek, majoránku, opepřete, osolte a promíchejte. Pekáček o rozměrech cca 20 × 30 cm vyložte pečicím papírem, případně jen vymažte sádlem, a na dno rozprostřete polovinu těsta. Vložte do trouby a asi čtvrt hodiny pečte. Pekáček vyjměte a troubu ztlumte na 175 °C.

     

    Na předpečené těsto pak naklaďte zelnou náplň a vše zakryjte zbylým těstem. Pekáček vraťte do trouby a pečte ještě asi 35 minut dozlatova. Upečené nakrájejte na větší kousky a podávejte.

  • Křupavý bramborák s cuketou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 g brambor, oloupaných, osušených a nastrouhaných
    * 500 g cukety, nastrouhané
    * 9 lžic ovesných vloček
    * 2 vejce
    * 4 lžíce hladké mouky
    * 4 stroužky česneku, utřené
    * sůl a pepř
    * 2 hrstky sušené majoránky
    * sádlo nebo olej na smažení

     

    Postup:

    Nastrouhané vymačkané brambory a nastrouhanou cuketu smíchejte v míse s vločkami a nechte asi půl hodiny stát, aby vločky nasákly. Pak smíchejte s vejcem, moukou, česnekem, solí, pepřem a majoránkou na těsto. Na pánvi na středním plameni zahřejte tuk. Pak na ni po lžíci až dvou dávejte těsto a tvarujte z něj placičky. Počet bramboráků přizpůsobte velikosti pánve tak, aby pokrývaly co největší plochu, ale nedotýkaly se. Opečte je z obou stran dozlatova.

  • Pikantní indický bramborák


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 gramů brambor uvařených ve slupce
    * 150 g červené čočky
    * 120 g polohrubé mouky
    * 4 jarní cibulky
    * 1 lžička kari koření
    * 1 lžička koriandru (nejlepší je čerstvě drcený)
    * sůl
    * olej na smažení

     

    Na omáčku:

    * špenát, 80 g (oprané listy)
    * cibule, 1 kus
    * smetana zakysaná, 150 ml
    * jogurt bílý, 150 ml
    * česnek, 4 stroužky
    * olej, 2 lžíce
    * kari, 1 lžička
    * kurkuma, 1/2 lžičky
    * paprička chilli červená, 1/2 lžičky
    * sůl

     

    Postup:

    Čočku nasypeme do vroucí vody, zvolna ji povaříme asi 10 minut, pak ji scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, chilli a nakrájenou nať jarních cibulek (bílé části použijeme do bramboráků) a krátce opečeme. Na závěr přidáme nakrájené listy špenátu a mícháme, dokud špenát nezměkne. Směs přeložíme do misky a necháme vychladnout.

     

    Studené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, kari, uvařenou čočku a koriandr, osolíme a opatrně promícháme. Bílé části cibulek očistíme a nakrájíme podélně na čtvrtky. Z připraveného těsta utvoříme osm placek o průměru asi 10 cm, do každé vmáčkneme dvě čtvrtky cibulek a placky opečeme z obou stran v pánvi na oleji dozlatova. Do podušeného vychladlého špenátu přimícháme jogurt se smetanou, omáčku podle chuti přisolíme a podáváme ji s horkými bramboráky.

/
Autor: brig

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Smělé plány Maláčové: Rovné důchody, minimální…

Na ministerstvu práce a sociálních věcí si Jana Maláčová (ČSSD) přestěhovala své věci jen o patro…

celý článek »

České celebrity

Strach o vážně nemocného Postráneckého:…

Nespustí ho z očí a nemocného manžela Václava Postráneckého (74) hlídá na každém kroku. Helena Postránecká…

celý článek »

Události

Zbídačená Mia v zookoutku málem zemřela.…

Zookoutek hrůzy ze Studence na Třebíčsku nadzvedl na jaře ze židlí širokou veřejnost. Podle očitého…

celý článek »

První liga

Jágr naskočí v přípravě: o bolesti, motivaci,…

Z hlasu je cítit nachlazení. Ale i odhodlání. Jaromír Jágr se sice necítí nejlíp, v nadsázce říká,…

celý článek »