Vyrobte si domácí mozzarellu! Potřebujete jen 3 ingredience a 30 minut času | Recepty.Blesk.cz

Vyrobte si domácí mozzarellu! Potřebujete jen 3 ingredience a 30 minut času

  • Mozzarella nejlépe chutná čerstvá!
    Mozzarella nejlépe chutná čerstvá!
    Foto: Shutterstock.com
    6října   2015  /  06:00

    Tenhle chutný italský sýr s jemnou chutí už asi ochutnal každý z vás. Jeho využití je široké, dá se upravovat zastudena i v teplé kuchyni. Bohužel je relativně drahý. Proto si ho ale ještě nemusíte odpírat. Málokdo z vás totiž ví, že za méně než půl hodiny si ho snadno můžete vyrobit doma. Vyzkoušejte to a jiný sýr už nebudete chtít.

  • Na výrobu mozzarelly budete potřebovat:

    Foto: Shutterstock.com

    Ingredience:

     

    * 2 litry čerstvého nepasterizovaného mléka (pořídíte ho třeba v tzv. mlékomatech)
    * 1 lžička kyseliny citronové
    * 1/2 lžičky syřidla


    Poznámka:
    Syřidlo seženete v některých větších drogeriích nebo na internetu, například na www.syridlo.cz, www.dobrykolonial.cz nebo třeba www.tomscheese.cz. Koupit ho můžete ve formě tablet, sypkého prášku nebo jako roztok.

  • 1. krok

    Foto: Shutterstock.com

    Studené mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a dobře ji v něm rozmíchejte. Pak mléko zahřejte na 38 ºC (teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji proto pomocí teploměru). Mléko zahřáté na požadovanou teplotu odstavte a přidejte do něj syřidlo.

  • 2. krok

    Foto: Shutterstock.com

    Asi minutu až dvě míchejte, až se začne oddělovat syrovátka (nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte ho v klidu po dobu 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že mléko ještě není dokonale sražené, znovu ho na 5 minut zakryjte pokličkou.

  • 3. krok

    Foto: Shutterstock.com

    Obsah hrnce pak slijte přes cedník či plátýnko. A nechte dobře vykapat. Syrovátku ale nevylévejte, budete ji ještě potřebovat. Vykapanou hmotu pak vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby, a minutu ji zahřívejte. Měly by se vám tak oddělit ještě zbytky syrovátky, ty vylijte.

  • 4. krok

    Foto: Shutterstock.com

    Sýrovou hmotu pak prohněťte rukama, jako když zpracováváte těsto, a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor na to, ať ji nepřehřejete, sýr by měl být zahřátý jen tak, abyste ho udrželi v rukou. Vznikající mozzarellu opět důkladně zpracujte rukama jako kynuté těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhala.

  • 5. krok

    Foto: Shutterstock.com

    Pak vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků. Ty skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte z 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz