- Mozzarella nejlépe chutná čerstvá!Foto: Shutterstock.com6. října 2015 / 06:00
Tenhle chutný italský sýr s jemnou chutí už asi ochutnal každý z vás. Jeho využití je široké, dá se upravovat zastudena i v teplé kuchyni. Bohužel je relativně drahý. Proto si ho ale ještě nemusíte odpírat. Málokdo z vás totiž ví, že za méně než půl hodiny si ho snadno můžete vyrobit doma. Vyzkoušejte to a jiný sýr už nebudete chtít.
- Foto: Shutterstock.com
Na výrobu mozzarelly budete potřebovat:
Ingredience:
* 2 litry čerstvého nepasterizovaného mléka (pořídíte ho třeba v tzv. mlékomatech)
* 1 lžička kyseliny citronové
* 1/2 lžičky syřidlaPoznámka:
Syřidlo seženete v některých větších drogeriích nebo na internetu, například na www.syridlo.cz, www.dobrykolonial.cz nebo třeba www.tomscheese.cz. Koupit ho můžete ve formě tablet, sypkého prášku nebo jako roztok. - Foto: Shutterstock.com
1. krok
Studené mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a dobře ji v něm rozmíchejte. Pak mléko zahřejte na 38 ºC (teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji proto pomocí teploměru). Mléko zahřáté na požadovanou teplotu odstavte a přidejte do něj syřidlo.
- Foto: Shutterstock.com
2. krok
Asi minutu až dvě míchejte, až se začne oddělovat syrovátka (nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte ho v klidu po dobu 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že mléko ještě není dokonale sražené, znovu ho na 5 minut zakryjte pokličkou.
- Foto: Shutterstock.com
3. krok
Obsah hrnce pak slijte přes cedník či plátýnko. A nechte dobře vykapat. Syrovátku ale nevylévejte, budete ji ještě potřebovat. Vykapanou hmotu pak vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby, a minutu ji zahřívejte. Měly by se vám tak oddělit ještě zbytky syrovátky, ty vylijte.
- Foto: Shutterstock.com
4. krok
Sýrovou hmotu pak prohněťte rukama, jako když zpracováváte těsto, a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor na to, ať ji nepřehřejete, sýr by měl být zahřátý jen tak, abyste ho udrželi v rukou. Vznikající mozzarellu opět důkladně zpracujte rukama jako kynuté těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhala.
- Foto: Shutterstock.com
5. krok
Pak vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků. Ty skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte z 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.