Není nad žemlovku! Těmto čtyřem receptům prostě neodoláte | Recepty.Blesk.cz

Není nad žemlovku! Těmto čtyřem receptům prostě neodoláte

  • Foto: Daniel Zahrádka
    4října   2015  /  06:00

    Pro někoho noční můra ze školních jídelen, pro jiného božská mana, na kterou nedá dopustit. Žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů. Ta poctivá domácí je ale vždycky vynikající.

  • Banánová žemlovka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        8 plátků toustového chleba
        4 vejce
        5 banánů
        100 g moučkového cukru
        1 vanilkový cukr
        špetku soli
        500 ml smetany
        100 g rozinek namočených v rumu

     

    Postup:

    Banány nakrájejte na kolečka a toustové chleby natrhejte nebo nakrájejte na čtverce. Vejce rozšlehejte ve velké míse s cukry a smetanou. Přidejte chleby, banány, rozinky a pomocí rukou vše opatrně promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy vymazané máslem. Vložte ji do trouby předehřáté na 160 °C. Žemlovku pečte 30 až 40 minut. Nechte ji trochu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

  • Žemlovka z vánočky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        1 vánočku
        4 vejce
        2 bílky
        300 ml smetany
        100 g moučkového cukru
        1 vanilkový cukr
        máslo
        1 vanilkový cukr
        čerstvé nebo kompotované jahody
        rozinky

     

    Postup:

    Vánočku nakrájejte na plátky a z jedné strany potřete máslem. 4 žloutky a 2 bílky rozšlehejte s cukry a smetanou. Ze zbylých bílků připravte tuhý sníh. Obě hmoty opatrně promíchejte. Na dno zapékací formy poskládejte máslem dolů polovinu plátků vánočky. Poklaďte jahodami, rozinkami a přelijte polovinou vaječné směsi. Postup ještě jednou zopakujte. Žemlovku pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

  • Žemlovka z croissantů


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        6 croissantů
        1 malý broskvový kompot
        1 vanilkový cukr
        1 lžíci mletého kokosu
        4 vejce
        300 ml smetany
        100 g moučkového cukru
        máslo

     

    Postup:

    Croissanty natrhejte a dejte do velké mísy. Přidejte nakrájené broskve a zakapejte trochou kompotové šťávy. Vejce rozšlehejte s cukry, kokosem a se smetanou. Přidejte k pečivu a opatrně vše promíchejte. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po opečení posypte moučkovým cukrem.

     

    Náš tip: Pokud máte rádi mandle, posypejte nakonec před zapečením žemlovku těmi na plátky nasekanými.

  • Žemlovka se smetanou a brusinkami

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        3 jablka
        12 plátků veky
        hrst brusinek
        džem podle chuti
        250 ml smetany
        250 ml mléka
        4 vejce
        50 g másla
        100 g moučkového cukru

     

    Postup:

    Pečivo potřete tenkou vrstvou másla. Pak polovinu z něj potřete z jedné strany džemem. Poskládejte jej do máslem vymazané zapékací mísy. Navrch dejte nastrouhaná jablka a nakonec vše přelijte rozšlehanými vejci s mlékem, smetanou a cukrem. Žemlovku zapékejte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po upečení posypte moučkovým cukrem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

ONLINE Nejméně 35 mrtvých při zhroucení…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »