Polévky, které vás zahřejí: Bramboračka, cibulová i z červené řepy | Recepty.Blesk.cz

Polévky, které vás zahřejí: Bramboračka, cibulová i z červené řepy

  • Foto: shutterstock.com
    3října   2015  /  06:00

    Dokážete si představit lepší podzimní večeři, než je miska husté, horké polévky ze sezonní zeleniny, která vás nejen zasytí, ale také zahřeje? Zalezte si pod deku a nechte se hřát chutí zeleniny, která je na podzim prostě nejlepší.

  • Dýňová polévka

    Dýňová

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 středně velkou dýni

    * 1 cibuli

    * 1 stroužek česneku

    * 1 lžíci šťávy z citronu

    * kousek mletého zázvoru

    * sůl, pepř

    * špetku muškátového oříšku

    * 1 l vývaru

    * pražená dýňová semínka na zdobení

    * 2 lžíce másla

     

    Postup:

    Dýni oloupejte, zbavte ji semínek a nakrájejte na kostky. Na másle orestujte nasekanou cibuli, prolisovaný stroužek česneku a kostky dýně. Pak vše zalijte vývarem, přidejte nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu a vařte, dokud dýně není zcela měkká. Pomocí tyčového mixéru umixujte na hladký krém, dochuťte ho solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vmíchejte smetanu a polévku stáhněte z ohně. Na talíři dozdobte každou porci semínky a trochou smetany.

  • Vydatný boršč

    Vydatný boršč

    Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

    * 200 g hovězího předního s kostí
    * 200 g hovězí kližky
    * 200 g vepřové plece
    * 1 konzervu loupaných rajčat
    * 5 kuliček nového koření
    * 10 kuliček pepře
    * 3 bobkové listy
    * 1 velkou bramboru
    * 1 cibuli
    * 1 mrkev
    * 1/4 celeru
    * 1 petržel
    * 150 g hlávkového zelí
    * 2 uvařené červené řepy
    * 100 g slaniny
    * 2 lžíce sladké mleté papriky
    * 1 citron
    * 1 kelímek zakysané smetany
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Maso dejte do hrnce, zalijte studenou vodou (asi 2 l) a přidejte kuličky koření, bobkové listy a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 2 hodiny. Mezitím nakrájejte zeleninu na nudličky a slaninu na kostičky. Slaninu orestujte, přidejte zeleninu a krátce ji opečte. Pak dejte do pánve konzervu loupaných rajčat, dochuťte paprikou a krátce povařte. Hotové maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do hrnce. Přidejte zeleninovou směs a vše společně vařte dalších 15 minut. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jednotlivé porce podávejte s kopečkem zakysané smetany.

  • Bramborová se zázvorem

    Bramborová se zázvorem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg brambor
    * 1 cibuli
    * 1 petržel
    * kousek zázvoru
    * 3 tobolky kardamomu
    * špetku římského kmínu
    * 900 ml vývaru
    * 100 ml smetany
    * 1 lžíci másla
    * sůl, pepř
    * 1 lžíci nasekaných bylinek

     

    Postup:

    Na másle opečte nakrájenou cibuli a přidejte koření. Krátce orestujte a zalijte vývarem. Do hrnce dejte oloupané a nakrájené brambory a nastrouhaný zázvor. Vařte, dokud brambory nezměknou. Vyjměte tobolky kardamomu, polévku rozmixujte na hladký krém a vmíchejte smetanu. Dál už nevařte. Osolte, opepřete a každou porci ozdobte bylinkami a smetanou. Podávejte s opečeným toustem.

  • Cibulačka s bagetkou


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 8 cibulí
    * 3 šalotky
    * 300 g pórku
    * 6 stroužků česneku
    * hrst čerstvé šalvěje
    * 2 lžíce másla
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 2 l vývaru
    * sůl, pepř
    * plátky bagety
    * 200 g strouhaného čedaru

     

    Postup:

    Cibuli, šalotku i pórek nakrájejte na kolečka. V hrnci nechte rozehřát olej a máslo. Přidejte šalvěj, prolisované stroužky česneku a krátce opečte. Pak přisypejte do hrnce cibule, pórky i šalotky. Osolte, opepřete a na velmi mírném ohni duste asi půl hodinky. Pak odkryjte pokličku a dál vařte. Občas promíchejte, aby se zelenina nepřipekla. Hotový základ zalijte vývarem a vařte na mírném ohni dalších 15 minut. Mezitím na suché pánvi opečte bagety. Hotové je posypejte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby pod gril. Do každé porce polévky přidejte sýrový toust a podávejte.

  • Bramboračka

    Bramboračka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 5 brambor
    * 1 petržel
    * 2 mrkve
    * 1/4 bulvy celeru
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * hrst sušených hub
    * 1 lžíci hladké mouky
    * 2 lžíce sádla
    * majoránku, pepř, sůl, kmín

     

    Postup:

    Houby namočte do vody. Cibuli nasekejte najemno, celer, mrkev a petržel nakrájejte na kostičky, brambory na kostky. Pak cibuli orestujte na sádle, zaprašte hladkou moukou a připravte světlou jíšku. Zalijte litrem vody a dobře promíchejte. Nechte dojít k varu. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, houby i s vodou, ve které byly namočené, osolte, opepřete a okmínujte. Vařte, dokud nebude zelenina poloměkká, pak přihoďte brambory. Těsně před dohotovením dochuťte polévku prolisovaným česnekem a majoránkou. Stáhněte z ohně a podávejte.

  • Polévka z červené řepy

    Z červené řepy

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 středně velké červené řepy
    * 1 lžíci olivového oleje
    * 1 cibuli
    * 3 mrkve
    * 2 stonky řapíkatého celeru
    * 400 g brambor
    * 1 lžíci nasekaných bylinek
    * 800 ml vývaru
    * sůl, pepř
    * 50 g nivy

     

    Postup:

    Řepy oloupejte a nasekejte na středně velké kousky. V hrnci rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli, nastrouhanou mrkev a na kolečka nakrájený celer. Za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte červenou řepu, nakrájené brambory a bylinky. Zalijte vývarem a přidejte ještě asi 300 ml vody. Polévku přiveďte k varu, pak snižte plamen a pod pokličkou hodinu vařte, dokud řepa nezměkne. Nechte ji trochu vychladnout a nakonec rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Osolte a opepřete podle chuti a podávejte posypané rozdrobenou nivou a krutony z bílého pečiva.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »