Polévky, které vás zahřejí: Bramboračka, cibulová i z červené řepy | Recepty.Blesk.cz

Polévky, které vás zahřejí: Bramboračka, cibulová i z červené řepy

  • Foto: shutterstock.com
    3října   2015  /  06:00

    Dokážete si představit lepší podzimní večeři, než je miska husté, horké polévky ze sezonní zeleniny, která vás nejen zasytí, ale také zahřeje? Zalezte si pod deku a nechte se hřát chutí zeleniny, která je na podzim prostě nejlepší.

  • Dýňová polévka

    Dýňová

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 středně velkou dýni

    * 1 cibuli

    * 1 stroužek česneku

    * 1 lžíci šťávy z citronu

    * kousek mletého zázvoru

    * sůl, pepř

    * špetku muškátového oříšku

    * 1 l vývaru

    * pražená dýňová semínka na zdobení

    * 2 lžíce másla

     

    Postup:

    Dýni oloupejte, zbavte ji semínek a nakrájejte na kostky. Na másle orestujte nasekanou cibuli, prolisovaný stroužek česneku a kostky dýně. Pak vše zalijte vývarem, přidejte nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu a vařte, dokud dýně není zcela měkká. Pomocí tyčového mixéru umixujte na hladký krém, dochuťte ho solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vmíchejte smetanu a polévku stáhněte z ohně. Na talíři dozdobte každou porci semínky a trochou smetany.

  • Vydatný boršč

    Vydatný boršč

    Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

    * 200 g hovězího předního s kostí
    * 200 g hovězí kližky
    * 200 g vepřové plece
    * 1 konzervu loupaných rajčat
    * 5 kuliček nového koření
    * 10 kuliček pepře
    * 3 bobkové listy
    * 1 velkou bramboru
    * 1 cibuli
    * 1 mrkev
    * 1/4 celeru
    * 1 petržel
    * 150 g hlávkového zelí
    * 2 uvařené červené řepy
    * 100 g slaniny
    * 2 lžíce sladké mleté papriky
    * 1 citron
    * 1 kelímek zakysané smetany
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Maso dejte do hrnce, zalijte studenou vodou (asi 2 l) a přidejte kuličky koření, bobkové listy a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 2 hodiny. Mezitím nakrájejte zeleninu na nudličky a slaninu na kostičky. Slaninu orestujte, přidejte zeleninu a krátce ji opečte. Pak dejte do pánve konzervu loupaných rajčat, dochuťte paprikou a krátce povařte. Hotové maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do hrnce. Přidejte zeleninovou směs a vše společně vařte dalších 15 minut. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jednotlivé porce podávejte s kopečkem zakysané smetany.

  • Bramborová se zázvorem

    Bramborová se zázvorem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg brambor
    * 1 cibuli
    * 1 petržel
    * kousek zázvoru
    * 3 tobolky kardamomu
    * špetku římského kmínu
    * 900 ml vývaru
    * 100 ml smetany
    * 1 lžíci másla
    * sůl, pepř
    * 1 lžíci nasekaných bylinek

     

    Postup:

    Na másle opečte nakrájenou cibuli a přidejte koření. Krátce orestujte a zalijte vývarem. Do hrnce dejte oloupané a nakrájené brambory a nastrouhaný zázvor. Vařte, dokud brambory nezměknou. Vyjměte tobolky kardamomu, polévku rozmixujte na hladký krém a vmíchejte smetanu. Dál už nevařte. Osolte, opepřete a každou porci ozdobte bylinkami a smetanou. Podávejte s opečeným toustem.

  • Cibulačka s bagetkou


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 8 cibulí
    * 3 šalotky
    * 300 g pórku
    * 6 stroužků česneku
    * hrst čerstvé šalvěje
    * 2 lžíce másla
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 2 l vývaru
    * sůl, pepř
    * plátky bagety
    * 200 g strouhaného čedaru

     

    Postup:

    Cibuli, šalotku i pórek nakrájejte na kolečka. V hrnci nechte rozehřát olej a máslo. Přidejte šalvěj, prolisované stroužky česneku a krátce opečte. Pak přisypejte do hrnce cibule, pórky i šalotky. Osolte, opepřete a na velmi mírném ohni duste asi půl hodinky. Pak odkryjte pokličku a dál vařte. Občas promíchejte, aby se zelenina nepřipekla. Hotový základ zalijte vývarem a vařte na mírném ohni dalších 15 minut. Mezitím na suché pánvi opečte bagety. Hotové je posypejte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby pod gril. Do každé porce polévky přidejte sýrový toust a podávejte.

  • Bramboračka

    Bramboračka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 5 brambor
    * 1 petržel
    * 2 mrkve
    * 1/4 bulvy celeru
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * hrst sušených hub
    * 1 lžíci hladké mouky
    * 2 lžíce sádla
    * majoránku, pepř, sůl, kmín

     

    Postup:

    Houby namočte do vody. Cibuli nasekejte najemno, celer, mrkev a petržel nakrájejte na kostičky, brambory na kostky. Pak cibuli orestujte na sádle, zaprašte hladkou moukou a připravte světlou jíšku. Zalijte litrem vody a dobře promíchejte. Nechte dojít k varu. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, houby i s vodou, ve které byly namočené, osolte, opepřete a okmínujte. Vařte, dokud nebude zelenina poloměkká, pak přihoďte brambory. Těsně před dohotovením dochuťte polévku prolisovaným česnekem a majoránkou. Stáhněte z ohně a podávejte.

  • Polévka z červené řepy

    Z červené řepy

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 středně velké červené řepy
    * 1 lžíci olivového oleje
    * 1 cibuli
    * 3 mrkve
    * 2 stonky řapíkatého celeru
    * 400 g brambor
    * 1 lžíci nasekaných bylinek
    * 800 ml vývaru
    * sůl, pepř
    * 50 g nivy

     

    Postup:

    Řepy oloupejte a nasekejte na středně velké kousky. V hrnci rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli, nastrouhanou mrkev a na kolečka nakrájený celer. Za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte červenou řepu, nakrájené brambory a bylinky. Zalijte vývarem a přidejte ještě asi 300 ml vody. Polévku přiveďte k varu, pak snižte plamen a pod pokličkou hodinu vařte, dokud řepa nezměkne. Nechte ji trochu vychladnout a nakonec rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Osolte a opepřete podle chuti a podávejte posypané rozdrobenou nivou a krutony z bílého pečiva.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »