- Jednou za čas se to stane každému z nás.Foto: Shutterstock.com1. října 2015 / 06:00
Už v dětství se dozvídáme, že sůl je nad zlato. A právě tak bychom s ní měli zacházet. Občas nám ale při vaření "ujede" ruka a pracně připravené jídlo je téměř nepoživatelné. Co s ním? V první řadě nepanikařte a nevylévejte ho hned do záchoda. Vyzkoušejte raději osvědčené triky kuchařů.
- Foto: archiv
Babičky nedaly dopustit na bramboru
Tím nejjednodušším, ale zároveň skutečně účinným způsobem, který používají už celé generace, je přidání syrových brambor. S nimi polévku nebo jídlo asi patnáct minut povařte a pak je vyndejte. Více soli pojmou, když je nakrájíte na plátky nebo na kostky. U omáček je dobré bramboru nahrubo nastrouhat a asi deset minut povařit. Nakonec omáčku přeceďte přes jemný cedník. Podobně vám můžou posloužit i petržel, mrkev nebo kousky černého chleba.
Video se připravuje ... - Foto: Shutterstock.com
Vývar zachrání bílek
Přesolený vývar lze velmi často zachránit přidáním tří až čtyř syrových bílků, které na sebe vážou sůl. Ty nechte v polévce srazit a následně ji ihned přeceďte. Pokud jste to se solí opravdu přehnali, povařte nejdřív ve vývaru nakrájené plátky syrových brambor a teprve pak použijte bílky.
- Foto: Shutterstock.com
Využijte cukr
I když to možná může znít divně, přesolenou polévku údajně zachráníte s kostkou cukru. Položte ji na lžíci, ponořte do polévky a vyndejte hned, jak se začne rozpouštět. Tento postup můžete opakovat několikrát. Cukr přebytečnou sůl pohltí.
Do krémových polévek dejte jogurt
Foto: Shutterstock.comVětšinu přesolených omáček a také krémové polévky můžete zachránit přidáním zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Tyto nakyslé mléčné výrobky slanou chuť výrazně zmírní.
- Foto: Shutterstock.com
Do zeleninových polévek přidejte petrželku
Do příliš slané polévky ze zeleniny můžete zase přisypat větší množství nasekané čerstvé zelené petrželky. Ta nepříjemnou slanou chuť úspěšně zamaskuje.
- Foto: Shutterstock.com
Jídlo nařeďte další dávkou
Pokud jste do jídla zvrhli celou slánku, nezbývá vám nic jiného než uvařit další dávku, tentokrát ale úplně bez soli. Pak stačí přesolené a neslané jídlo smíchat a znovu společně povařit, aby se chutě dokonale spojily a sůl rovnoměrně rozložila.