6 triků, jak zachránit přesolené jídlo. Pomůžou bílek, brambora nebo jogurt | Recepty.Blesk.cz

6 triků, jak zachránit přesolené jídlo. Pomůžou bílek, brambora nebo jogurt

  • Jednou za čas se to stane každému z nás.
    Jednou za čas se to stane každému z nás.
    Foto: Shutterstock.com
    1října   2015  /  06:00

    Už v dětství se dozvídáme, že sůl je nad zlato. A právě tak bychom s ní měli zacházet. Občas nám ale při vaření "ujede" ruka a pracně připravené jídlo je téměř nepoživatelné. Co s ním? V první řadě nepanikařte a nevylévejte ho hned do záchoda. Vyzkoušejte raději osvědčené triky kuchařů.

  • Babičky nedaly dopustit na bramboru

    Foto: archiv

    Tím nejjednodušším, ale zároveň skutečně účinným způsobem, který používají už celé generace, je přidání syrových brambor. S nimi polévku nebo jídlo asi patnáct minut povařte a pak je vyndejte. Více soli pojmou, když je nakrájíte na plátky nebo na kostky. U omáček je dobré bramboru nahrubo nastrouhat a asi deset minut povařit. Nakonec omáčku přeceďte přes jemný cedník. Podobně vám můžou posloužit i petržel, mrkev nebo kousky černého chleba.

    Video se připravuje ...
    Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. • 

  • Vývar zachrání bílek

    Foto: Shutterstock.com

    Přesolený vývar lze velmi často zachránit přidáním tří až čtyř syrových bílků, které na sebe vážou sůl. Ty nechte v polévce srazit a následně ji ihned přeceďte. Pokud jste to se solí opravdu přehnali, povařte nejdřív ve vývaru nakrájené plátky syrových brambor a teprve pak použijte bílky.

  • Využijte cukr

    Foto: Shutterstock.com

    I když to možná může znít divně, přesolenou polévku údajně zachráníte s kostkou cukru. Položte ji na lžíci, ponořte do polévky a vyndejte hned, jak se začne rozpouštět. Tento postup můžete opakovat několikrát. Cukr přebytečnou sůl pohltí.

  • Do krémových polévek dejte jogurt


    Foto: Shutterstock.com

    Většinu přesolených omáček a také krémové polévky můžete zachránit přidáním zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Tyto nakyslé mléčné výrobky slanou chuť výrazně zmírní.

  • Do zeleninových polévek přidejte petrželku

    Foto: Shutterstock.com

    Do příliš slané polévky ze zeleniny můžete zase přisypat větší množství nasekané čerstvé zelené petrželky. Ta nepříjemnou slanou chuť úspěšně zamaskuje.

  • Jídlo nařeďte další dávkou

    Foto: Shutterstock.com

    Pokud jste do jídla zvrhli celou slánku, nezbývá vám nic jiného než uvařit další dávku, tentokrát ale úplně bez soli. Pak stačí přesolené a neslané jídlo smíchat a znovu společně povařit, aby se chutě dokonale spojily a sůl rovnoměrně rozložila.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz