Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Nejčastější chyby při přípravě hub | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Nejčastější chyby při přípravě hub

Jste přeborníky ve sběru? Buďte i v kuchyni
Foto: Albert
29.09.2015 / 14:00

Houbová sezóna je tu, proto jsem se rozhodl přinést vám pár dobrých rad do života, jak s houbami naložit. Respektive, co byste (ne)měli dělat, aby váš houbový úlovek nepřišel vniveč. Sestavil jsem tedy několik základních chyb, kterých se domácí kuchtíci dopouštějí. Samozřejmě nechybějí tipy, jak to dělat správně. Vše začíná u sběru, v tom vám ale spíše pomůže atlas hub či podobná houbařská příručka. My se jdeme věnovat těm chybám, které začínají v kuchyni.

Z lesa rovnou do hrnce

Na první pohled se vám může zdát zbytečné tuto chybu zmiňovat, ale přeci jen některé houby vypadají i po sběru docela „čistě“. To ale neznamená, že byste je neměli očistit. Povinností každého houbaře je očistit všechny houby, které nasbíral. Nebo alespoň můžete zaúkolovat zbytek své rodiny včetně dětí, ať nemají roupy. Očistit byste je měli od drobného hmyzu, nečistot, hlíny, jehličí apod.

 

Když umýt, pak jedině vodou

Houby v žádném případě nemyjte vodou. Slovo houba je v podstatě synonymum pro nasáknutí vodou. Proto, pokud se rozhodnete houby omýt vodou, budete je pak moct akorát tak vyždímat a vyhodit. Jak to tedy udělat? Ideální je navlhčit hadřík a setřít nečistoty jeho pomocí. Někdy postačí i navlhčený ubrousek, ale ten se díky vodě může rozmáčet a trhat. Navlhčený hadřík je tedy jasná volba.

 

RECEPT: Houby pečené se šalvějí a slaninou

Houby pečené se šalvějí a slaninou

 

Nakrájet jedině na tenké plátky

Často lidé mívají zvyk po očištění ihned nakrájet houby na tenké plátky. Ať už je to z důvodu, že nejčastěji houby suší nebo z jakéhokoliv jiného. Každopádně není nutné krájet houby vždy na plátky.

 

Každý recept a každé jídlo vyžaduje něco jiného. V takové bramboračce to plátkům sluší nejvíce, ale pak máte například smetanovou houbovou omáčku, která vyžaduje větší kousky hub, aby se do nich dalo kousnout. Stejně tak pokud houby nakládáte nebo zavařujete, hodí se spíše kousky než plátky.

 

RECEPT: Houbový štrúdl

Houbový štrúdl

 

Nestihneme je sníst, hodím je hned do mrazáku

Přinesené houby z lesa, které nestíháte sníst, neházejte ihned do mrazáku. Samozřejmě to můžete řešit tak, že houby po očištění necháte usušit, naložíte je či zavaříte. Mražení je dalším způsobem skladování a jediným, kdy houby po rozmrazení chutnají nejvíce jako čerstvé.

 

Předtím, než je vložíte do mrazáku, byste je měli blanšírovat. Zachovají si tak lépe svou chuť, tvar i vůni. A co to znamená? Není to nic složitého. Očištěné a nakrájené houby hodíte do vroucí vody, počkáte tak minutku, a pak je přendáte do mísy s ledem a ledovou vodou, aby se co nejrychleji ochladily. Pak je teprve můžete vložit do mrazáku.

 

RECEPT: Houbová omáčka

Houbová omáčka

 

Stačí kapka oleje na pánev

Houby nasáknou nejen vodu, ale i olej. Proto, pokud dáte na pánev pouze trochu oleje, se vám mohou houby připálit či spálit. Měli byste tedy myslet na to, že houby potřebují při restování více oleje než třeba kořenová zelenina. Nesmíte to ale ani s olejem přehnat. Houby nasáklé a plné oleje na svém talíři asi také nebudete chtít.

 

Jak na houby

Jestliže se vám podařil úlovek, máte spoustu hub a nevíte co s nimi, mrkněte na náš článek Houby v kuchyni. Zjistíte, jak houby připravit, jak je skladovat a samozřejmě získáte spoustu inspirace a lahodné recepty.

 

RECEPT: Česnekovo-houbové chleby

Česnekovo-houbové chleby

 

Hodím jich na pánev co nejvíc

Pokud jste se rozhodli houby orestovat a máte jich trochu víc, nedělejte je všechny na pánvi najednou. Houby potřebují prostor. Raději je orestujte nadvakrát, než abyste je tam hňácali vedle sebe. Pokud to s nimi přeženete, houby se nebudou restovat ale spíše dusit. Tím pádem se vám z nich odpaří veškerá voda a výsledek nebude pěkný a ani tak chutný. Restované houby by měly mít nazlátlou barvu a uvnitř by měly být hezky křehké.

 

Na pánvi je budu smažit pěkně pomalu a lehce

Jedna z nejčastějších chyb. Pokud houby budete smažit pomalu a lehce, budete je spíše dusit, jelikož se houby zbaví veškeré své šťávy. Výsledek nebude ani dobrý, ani chutný a ani pohledný. Houby restujte vždy zprudka a vždy rychle. Jedině tak dosáhnete toho nejlepšího možného výsledku. Všechny chyby, kterých se můžete dopustit při přípravě hub a další recepty naleznete ZDE.

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »