Domácí bylinkové máslo: Na chleba, rybu i steaky | Recepty.Blesk.cz

Domácí bylinkové máslo: Na chleba, rybu i steaky

  • Foto: shutterstock.com
    30září   2015  /  06:00

    Stačí si koupit dvě smetany na šlehání s co nejvyšším podílem tuku a neošetřené metodou UHT a pak si je stlouct na máslo. Domácí je totiž nejlepší a můžete ho použít nejen na čerstvou bagetku, ale i na maso, rybu, grilovanou zeleninu nebo pečené brambory.

  • Jak na to

    Foto: shutterstock.com Obě smetany, které mají alespoň 33 % tuku a mají pokojovou teplotu, nalijte do mixéru a začněte šlehat. Se šleháním nepřestávejte ani tehdy, až budou tuhé, ale šlehejte dál, dokud se nesrazí a tuk se neoddělí od syrovátky. Hmotu vyklopte do síta a propláchněte studenou vodou. V ruce pak hmotu chvíli hněťte jako těsto, aby se spojila v kompaktní hladký bochánek. A máte vlastní domácí máslo.

  • Jak ho ochutit

    Foto: shutterstock.com

    Bylinky můžete použít sušené, čerstvé i mrazené nebo je kombinovat. Čerstvé bylinky omyjte a nasekejte na co nejdrobnější kousky. Česnek prolisujte a utřete se špetkou soli nebo použijte sušený. Všechny zvolené ingredience přidejte do misky se změklým máslem a několik minut důkladně míchejte.

     

    Hotové máslo uložte na hodinku do lednice, pak ho dejte do potravinářské fólie a vytvarujte do válečku. Zabalte do alobalu a uložte do lednice. Další variantou je plnit jím různé formičky na cukroví nebo na pudink. Bylinkové máslo má stejnou trvanlivost jako máslo neochucené.

  • Pomazánkové máslo s česnekem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 1 kelímek pomazánkového másla

    * 2 až 3 stroužky česneku

    * 2 lžičky nasekané bazalky

    * 2 lžičky nasekané pažitky

    * trochu oregana nebo majoránky

  • Máslo na steaky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 200 g másla

    * špetku chilli nebo pálivé papriky

    * 2 lžičky bazalky

    * 1 lžičku petrželky

    * 1/2 lžičky drceného pepře čtyř barev

    * trochu soli

    * 1 stroužek česneku

     

    Tip: Použijete-li jej na těstoviny či vařené brambory, opravdu skvěle chutná ještě s tymiánem, majoránkou nebo oreganem.

  • Máslo na ryby

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 200 g másla

    * špetku tymiánu

    * 1 lžíci sekané petrželky

    * 3 lístky sekané šalvěje

    * trochu soli a bílého nebo zeleného mletého pepře

    * 1 lžičku citronové šťávy

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz