Jablka na každý pád: Upečte si voňavé koláče plné podzimu | Recepty.Blesk.cz

Jablka na každý pád: Upečte si voňavé koláče plné podzimu

  • Foto: shutterstock.com
    27září   2015  /  06:00

    Jsou šťavnatá, kyselá, sladká, voňavá a hlavně – teď je všude koupíte za pár korun! Zakousněte se do jablečného štrúdlu, dortu nebo si zavařte lahodné želé na zimu.

  • Jablečný koláč se sněhem

    Jablečný koláč se sněhem

    Budete potřebovat (na koláč o průměru 24 cm):


    NA TĚSTO:
    180 g hladké mouky
    100 g másla
    1 velkou lžíci moučkového cukru
    1 žloutek

     

    NA NÁPLŇ:
    2 jablka
    2 citrony
    2 zarovnané lžičky škrobu
    100 g krupicového cukru
    80 g másla
    3 žloutky
    1 vejce

     

    NA SNÍH:
    4 bílky
    200 g krupicového cukru
    2 zarovnané lžičky škrobu

     

    Postup:

    Z mouky, studeného másla, cukru a žloutku rychle vypracujte těsto. Vyválejte ho mezi dvěma fóliemi a vtlačte do formy – na dno i na stěny. Dno propíchejte vidličkou a nechte korpus 30 minut chladit. Pak ho upečte naslepo, tedy 15 minut při 200 °C s pečicím papírem a suchými fazolemi, pak 5 minut bez zátěže.

     

    Na náplň nakrájejte oloupaná jablka, zasypejte je cukrem, kůrou z obou citronů a vařte, dokud se nerozpadnou. Pak vše rozmixujte, přilijte šťávu z obou citronů a pokud je směs příliš hustá, přidejte pár lžic vody nebo džusu. Vraťte na oheň, přidejte škrob a pomalu vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a rozšlehané žloutky s vejcem. Vraťte na mírný oheň a za poctivého míchání nechte zhoustnout (pozor, aby se vám vejce nesrazila!).

     

    Pak směs vlijte do korpusu. Na sníh vyšlehejte bílky s cukrem a škrobem, sníh naneste do formy a vše pečte při 180 °C 20 minut. Před podáváním nechte koláč aspoň hodinu stát při pokojové teplotě.

  • Jablečná linecká mřížka

    Jablečná linecká mřížka

    Budete potřebovat (na koláč o průměru 28 cm):

     

    NA TĚSTO:
    240 g hladké mouky
    160 g másla
    80 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    kůru z 1 citronu
    1 vejce

     

    NA NÁPLŇ:
    100 g mletých mandlí
    2 vejce
    2 žloutky
    150 g cukru
    4–5 jablek
    moučkový cukr na posypání

     

    Postup:

    Z mouky, chladného másla, obou cukrů, vejce a kůry rychle vypracujte těsto. Pokud se příliš drobí, přidejte k němu pár lžic studené vody. Udělejte z něj vyšší placku a ve fólii nechte půl hodiny v lednici. Pak na pomoučené ploše vyválejte tři čtvrtiny těsta tak, aby zaplnilo dno i stěny koláčové formy.

     

    Na náplň ušlehejte vejce a žloutky se 100 g cukru, pak všlehejte mandle. Hmotu vlijte na těsto. Povrch poklaďte jablky pokrájenými na plátky a posypejte zbývajícím cukrem. Ze zbývajícího těsta nakrájejte proužky, kterými poklaďte jablka. Pečte při 170 °C asi 40 minut. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

  • Jablečné měšce

    Jablečné měšce

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    4 jablka
    1 balení vyváleného listového těsta
    100 g marcipánu
    1 hrst rozinek
    1 hrst mandlových lupínků
    4 lžíce medu
    1 žloutek

    NA OMÁČKU:

    700 ml mléka
    1 vanilkový pudinkový prášek
    4 lžíce cukru

     

    Postup:

     Jablka oloupejte, vyřízněte z nich jádřince a do vzniklého otvoru vtlačte marcipán a rozinky. Na pomoučené ploše nebo na pečicím papíru rozdělte těsto na čtyři stejně velké čtverce, odkrojky nevyhazujte. Každý čtverec potřete po okrajích vodou a vysypejte mandlovými lupínky. Doprostřed posaďte jablko, potřete každé lžící medu a těsto kolem jablka pevně obalte. Svažte ho potravinářským provázkem, ale ne moc pevně, aby se jím těsto nepřeřízlo.

     

    Měšce dejte na plech a potřete je žloutkem. Ze zbytků vykrojte lístky, položte je na měšce a také je potřete žloutkem. Pečte při 200 °C asi 20 minut. Mezitím uvařte omáčku podle návodu na obalu pudinku, jen s tím rozdílem, že použijete více mléka. Před podáváním stačí z omáčky stáhnout škraloup.

  • Jableční šneci s rozinkami

    Jableční šneci s rozinkami

    Budete potřebovat (na 15 kousků):

     

    NA TĚSTO:
    3 hrnky hladké mouky
    1 instantní droždí
    ¼ hrnku cukru
    ½ hrnku teplé vody
    ½ hrnku jablečné šťávy
    1 velké vejce
    2 lžíce rozpuštěného másla

     

    NA NÁPLŇ:
    2 pevná jablka
    2 hrsti rozinek
    3 lžíce rumu
    1 hrnek hnědého cukru
    2 lžíce skořice
    2 lžíce změklého másla
    moučkový cukr na polevu

     

    Postup:

    Droždí rozmíchejte v teplé vodě a přidejte k němu polovinu mouky. Jablečnou šťávu smíchejte s máslem, vejcem a cukrem a přidejte ji k mouce. Až se vše spojí, přidávejte po částech zbytek mouky. Těsto by mělo být pružné a nelepivé. Nechte ho kynout asi 1,5 hodiny.

     

    Rozinky propláchněte a naložte je do rumu. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyválejte ho na pomoučeném vále na obdélník 40x 20 cm a potřete ho máslem. Smíchejte cukr se skořicí, polovinou posypejte těsto. Poklaďte rozinkami a na kostičky nakrájenými jablky, posypejte druhou polovinou cukru a stočte do rolády.

     

    Tu nakrájejte na stejně široké šneky. Řezem je postavte do pečicí formy volně vedle sebe a nechte je při 170 °C péct asi 25 minut. Pár lžic moučkového cukru pak smíchejte s pár kapkami vody na polotekutou kašičku, kterou hotové šneky pokapejte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »