Skvělé recepty ze zelí: zelňačka, segedín i domácí kysané | Recepty.Blesk.cz

Skvělé recepty ze zelí: zelňačka, segedín i domácí kysané

  • Foto: shutterstock.com
    25září   2015  /  06:00

    Zelí je levné, lahodné a snadno z něj připravíte mnoho pokrmů. Polévky, saláty i hlavní chody. Pokud chcete chutné zelí plné vitaminů, naložte si doma vlastní. Jen tak budete mít jistotu, že není plné chemických látek, které mu zajišťují "správnou" barvu nebo trvanlivost.

  • Zelňačka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g kysaného zelí

    * 4 brambory

    * 1 cibuli

    * sůl, pepř, kmín

    * 150 ml smetany

    * 700 ml vývaru

    * olej

    * 1 lžíci sladké mleté papriky

    * 150 g červené čočky

     

    Postup:

    Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Zasypejte ji červenou paprikou a krátce opečte. Přidejte zelí, zalijte vývarem. Dejte do polévky půl lžičky kmínu a vařte asi 15 minut. Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory a přidejte je do polévky spolu s čočkou. Pak vše vařte doměkka. Nakonec vmíchejte do polévky smetanu a hrnec odstavte.

  • Zelný salát s jablky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g červeného zelí

    * 2 jablka

    * 2 uvařené červené řepy

    * hrst vlašských ořechů

    * 1 lžičku rybízové zavařeniny

    * 1 hřebíček

    * 1 lžičku octa

    * 1 lžíci cukru

    * olej

    * citronovou šťávu

     

    Postup:

    Zelí nakrájejte a krátce ho orestujte na oleji. Přidejte hřebíček, cukr, ocet a rybízovou zavařeninu. Podlijte trochou vody a duste ho doměkka. Jablka nakrájejte na plátky a zakapejte je citronovou šťávou. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Vše rozložte na talíře, zakapejte olejem, přidejte zelí a ořechy.

  • Domácí nakládané zelí

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 5l kameninovou nádobu):

    * 1 kg zelí

    * 20 g soli

    * špetku kmínu

    * 1 cibuli

    * 10 g cukru

    * 2 jablka

     

    Postup:

    K nakládání vybírejte pevné podzimní nebo zimní zelí. Odstraňte povrchové listy a košťál. Zelí nakrouhejte a pěchujte do kameninové nádoby. V jednotlivých vrstvách dávejte trochu soli, plátky cibule, jablek, kmín a trochu cukru. Nádobu přiklopte a zatižte. Zelí musí být pod hladinou šťávy – pokud je jí málo, dolijte ji slaným nálevem (na 1 l vody asi 10 g soli). Nádobu uložte na suché a tmavé místo. Do 3 až 5 týdnů by mělo být zelí připravené ke konzumaci.

  • Plněné zelné listy

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 3 osoby):

    * 300 g mletého masa
    * 150 g plátkové anglické slaniny
    * 1 konzervu malého rajského protlaku
    * 1 menší cibuli
    * půl hlávky zelí
    * 1 vejce
    * čerstvou bazalku a pažitku
    * 50 g rýže
    * sůl
    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Rýži uvařte podle návodu na obalu, může být mírně rozvařená, nechte ji vychladnout. Asi 10 listů zelí dejte do většího hrnce, přelijte litrem horké vody a alespoň půl minuty je ponořené ve vodě vařte. Zelné listy vyndejte a naklepejte, aby se dobře ohýbaly.

     

    Půlku nakrájené cibule dejte na olej nebo sádlo a nechte zesklovatět. Podlijte vodou, přidejte malou konzervu rajského protlaku, sůl a pět minut za občasného míchání povařte. Mezitím mleté maso smíchejte s uvařenou rýží, druhou polovinou cibule, vejcem, solí a pepřem. Podle chuti přidejte čerstvé bylinky. Polévkovou lžící odebírejte směs a rozprostírejte ji na zelné listy, které pak zabalte (kraje můžete spojit párátkem).

     

    Masové závitky dejte do vroucí vody, aby byly zcela ponořené a vařte ještě asi hodinu. Maso musí být zcela měkké. Závitky vytáhněte, nechte vychladnout a každý oviňte plátkem anglické slaniny. Rolky podávejte v pekáčku s připravenou rajskou omáčkou, posypané nasekanou petrželkou.

  • Segedínský guláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 g vepřového masa z ramínka nebo plecka
    * 400 g kysaného zelí
    * 200 ml sladké smetany
    * 2 lžíce hladké mouky
    * 40 g sádla
    * 1 velkou cibuli a česnek
    * vývar ze zeleninového bujonu (můžete nahradit vodou)
    * mletou červenou papriku
    * pepř
    * kmín
    * sůl

     

    Postup:

    Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na sádle. Přidejte na kostky nakrájené maso, zaprašte ho paprikou a osmahněte. Vmíchejte utřený česnek, kmín, sůl a pepř. Podlijte vývarem nebo vodou a za občasného míchání duste doměkka a podle potřeby podlévejte.

     

    Pokrájené zelí poduste také doměkka na troše sádla a podlijte vodou. Přidejte ho k masu, promíchejte, povařte a zahustěte smetanou, ve které jste rozmíchala mouku. Pokud je segedín málo červený, rozpusťte na pánvi lžíci tuku, přidejte mletou papriku, zpěňte a zamíchejte do guláše. Podávejte s houskovým knedlíkem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz