- Foto: shutterstock.com25. září 2015 / 06:00
Zelí je levné, lahodné a snadno z něj připravíte mnoho pokrmů. Polévky, saláty i hlavní chody. Pokud chcete chutné zelí plné vitaminů, naložte si doma vlastní. Jen tak budete mít jistotu, že není plné chemických látek, které mu zajišťují "správnou" barvu nebo trvanlivost.
- Foto: shutterstock.com
Zelňačka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 400 g kysaného zelí
* 4 brambory
* 1 cibuli
* sůl, pepř, kmín
* 150 ml smetany
* 700 ml vývaru
* olej
* 1 lžíci sladké mleté papriky
* 150 g červené čočky
Postup:
Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Zasypejte ji červenou paprikou a krátce opečte. Přidejte zelí, zalijte vývarem. Dejte do polévky půl lžičky kmínu a vařte asi 15 minut. Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory a přidejte je do polévky spolu s čočkou. Pak vše vařte doměkka. Nakonec vmíchejte do polévky smetanu a hrnec odstavte.
- Foto: shutterstock.com
Zelný salát s jablky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 300 g červeného zelí
* 2 jablka
* 2 uvařené červené řepy
* hrst vlašských ořechů
* 1 lžičku rybízové zavařeniny
* 1 hřebíček
* 1 lžičku octa
* 1 lžíci cukru
* olej
* citronovou šťávu
Postup:
Zelí nakrájejte a krátce ho orestujte na oleji. Přidejte hřebíček, cukr, ocet a rybízovou zavařeninu. Podlijte trochou vody a duste ho doměkka. Jablka nakrájejte na plátky a zakapejte je citronovou šťávou. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Vše rozložte na talíře, zakapejte olejem, přidejte zelí a ořechy.
- Foto: shutterstock.com
Domácí nakládané zelí
Budete potřebovat (na 5l kameninovou nádobu):
* 1 kg zelí
* 20 g soli
* špetku kmínu
* 1 cibuli
* 10 g cukru
* 2 jablka
Postup:
K nakládání vybírejte pevné podzimní nebo zimní zelí. Odstraňte povrchové listy a košťál. Zelí nakrouhejte a pěchujte do kameninové nádoby. V jednotlivých vrstvách dávejte trochu soli, plátky cibule, jablek, kmín a trochu cukru. Nádobu přiklopte a zatižte. Zelí musí být pod hladinou šťávy – pokud je jí málo, dolijte ji slaným nálevem (na 1 l vody asi 10 g soli). Nádobu uložte na suché a tmavé místo. Do 3 až 5 týdnů by mělo být zelí připravené ke konzumaci.
- Foto: shutterstock.com
Plněné zelné listy
Budete potřebovat (pro 3 osoby):
* 300 g mletého masa
* 150 g plátkové anglické slaniny
* 1 konzervu malého rajského protlaku
* 1 menší cibuli
* půl hlávky zelí
* 1 vejce
* čerstvou bazalku a pažitku
* 50 g rýže
* sůl
* mletý černý pepřPostup:
Rýži uvařte podle návodu na obalu, může být mírně rozvařená, nechte ji vychladnout. Asi 10 listů zelí dejte do většího hrnce, přelijte litrem horké vody a alespoň půl minuty je ponořené ve vodě vařte. Zelné listy vyndejte a naklepejte, aby se dobře ohýbaly.
Půlku nakrájené cibule dejte na olej nebo sádlo a nechte zesklovatět. Podlijte vodou, přidejte malou konzervu rajského protlaku, sůl a pět minut za občasného míchání povařte. Mezitím mleté maso smíchejte s uvařenou rýží, druhou polovinou cibule, vejcem, solí a pepřem. Podle chuti přidejte čerstvé bylinky. Polévkovou lžící odebírejte směs a rozprostírejte ji na zelné listy, které pak zabalte (kraje můžete spojit párátkem).
Masové závitky dejte do vroucí vody, aby byly zcela ponořené a vařte ještě asi hodinu. Maso musí být zcela měkké. Závitky vytáhněte, nechte vychladnout a každý oviňte plátkem anglické slaniny. Rolky podávejte v pekáčku s připravenou rajskou omáčkou, posypané nasekanou petrželkou.
- Foto: shutterstock.com
Segedínský guláš
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 600 g vepřového masa z ramínka nebo plecka
* 400 g kysaného zelí
* 200 ml sladké smetany
* 2 lžíce hladké mouky
* 40 g sádla
* 1 velkou cibuli a česnek
* vývar ze zeleninového bujonu (můžete nahradit vodou)
* mletou červenou papriku
* pepř
* kmín
* sůlPostup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na sádle. Přidejte na kostky nakrájené maso, zaprašte ho paprikou a osmahněte. Vmíchejte utřený česnek, kmín, sůl a pepř. Podlijte vývarem nebo vodou a za občasného míchání duste doměkka a podle potřeby podlévejte.
Pokrájené zelí poduste také doměkka na troše sádla a podlijte vodou. Přidejte ho k masu, promíchejte, povařte a zahustěte smetanou, ve které jste rozmíchala mouku. Pokud je segedín málo červený, rozpusťte na pánvi lžíci tuku, přidejte mletou papriku, zpěňte a zamíchejte do guláše. Podávejte s houskovým knedlíkem.