Skvělé recepty ze zelí: zelňačka, segedín i domácí kysané | Recepty.Blesk.cz

Skvělé recepty ze zelí: zelňačka, segedín i domácí kysané

  • Foto: shutterstock.com
    25září   2015  /  06:00

    Zelí je levné, lahodné a snadno z něj připravíte mnoho pokrmů. Polévky, saláty i hlavní chody. Pokud chcete chutné zelí plné vitaminů, naložte si doma vlastní. Jen tak budete mít jistotu, že není plné chemických látek, které mu zajišťují "správnou" barvu nebo trvanlivost.

  • Zelňačka


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g kysaného zelí

    * 4 brambory

    * 1 cibuli

    * sůl, pepř, kmín

    * 150 ml smetany

    * 700 ml vývaru

    * olej

    * 1 lžíci sladké mleté papriky

    * 150 g červené čočky

     

    Postup:

    Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Zasypejte ji červenou paprikou a krátce opečte. Přidejte zelí, zalijte vývarem. Dejte do polévky půl lžičky kmínu a vařte asi 15 minut. Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory a přidejte je do polévky spolu s čočkou. Pak vše vařte doměkka. Nakonec vmíchejte do polévky smetanu a hrnec odstavte.

  • Zelný salát s jablky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g červeného zelí

    * 2 jablka

    * 2 uvařené červené řepy

    * hrst vlašských ořechů

    * 1 lžičku rybízové zavařeniny

    * 1 hřebíček

    * 1 lžičku octa

    * 1 lžíci cukru

    * olej

    * citronovou šťávu

     

    Postup:

    Zelí nakrájejte a krátce ho orestujte na oleji. Přidejte hřebíček, cukr, ocet a rybízovou zavařeninu. Podlijte trochou vody a duste ho doměkka. Jablka nakrájejte na plátky a zakapejte je citronovou šťávou. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Vše rozložte na talíře, zakapejte olejem, přidejte zelí a ořechy.

  • Domácí nakládané zelí


    Budete potřebovat (na 5l kameninovou nádobu):

    * 1 kg zelí

    * 20 g soli

    * špetku kmínu

    * 1 cibuli

    * 10 g cukru

    * 2 jablka

     

    Postup:

    K nakládání vybírejte pevné podzimní nebo zimní zelí. Odstraňte povrchové listy a košťál. Zelí nakrouhejte a pěchujte do kameninové nádoby. V jednotlivých vrstvách dávejte trochu soli, plátky cibule, jablek, kmín a trochu cukru. Nádobu přiklopte a zatižte. Zelí musí být pod hladinou šťávy – pokud je jí málo, dolijte ji slaným nálevem (na 1 l vody asi 10 g soli). Nádobu uložte na suché a tmavé místo. Do 3 až 5 týdnů by mělo být zelí připravené ke konzumaci.

  • Plněné zelné listy


    Budete potřebovat (pro 3 osoby):

    * 300 g mletého masa
    * 150 g plátkové anglické slaniny
    * 1 konzervu malého rajského protlaku
    * 1 menší cibuli
    * půl hlávky zelí
    * 1 vejce
    * čerstvou bazalku a pažitku
    * 50 g rýže
    * sůl
    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Rýži uvařte podle návodu na obalu, může být mírně rozvařená, nechte ji vychladnout. Asi 10 listů zelí dejte do většího hrnce, přelijte litrem horké vody a alespoň půl minuty je ponořené ve vodě vařte. Zelné listy vyndejte a naklepejte, aby se dobře ohýbaly.

     

    Půlku nakrájené cibule dejte na olej nebo sádlo a nechte zesklovatět. Podlijte vodou, přidejte malou konzervu rajského protlaku, sůl a pět minut za občasného míchání povařte. Mezitím mleté maso smíchejte s uvařenou rýží, druhou polovinou cibule, vejcem, solí a pepřem. Podle chuti přidejte čerstvé bylinky. Polévkovou lžící odebírejte směs a rozprostírejte ji na zelné listy, které pak zabalte (kraje můžete spojit párátkem).

     

    Masové závitky dejte do vroucí vody, aby byly zcela ponořené a vařte ještě asi hodinu. Maso musí být zcela měkké. Závitky vytáhněte, nechte vychladnout a každý oviňte plátkem anglické slaniny. Rolky podávejte v pekáčku s připravenou rajskou omáčkou, posypané nasekanou petrželkou.

  • Segedínský guláš


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 g vepřového masa z ramínka nebo plecka
    * 400 g kysaného zelí
    * 200 ml sladké smetany
    * 2 lžíce hladké mouky
    * 40 g sádla
    * 1 velkou cibuli a česnek
    * vývar ze zeleninového bujonu (můžete nahradit vodou)
    * mletou červenou papriku
    * pepř
    * kmín
    * sůl

     

    Postup:

    Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na sádle. Přidejte na kostky nakrájené maso, zaprašte ho paprikou a osmahněte. Vmíchejte utřený česnek, kmín, sůl a pepř. Podlijte vývarem nebo vodou a za občasného míchání duste doměkka a podle potřeby podlévejte.

     

    Pokrájené zelí poduste také doměkka na troše sádla a podlijte vodou. Přidejte ho k masu, promíchejte, povařte a zahustěte smetanou, ve které jste rozmíchala mouku. Pokud je segedín málo červený, rozpusťte na pánvi lžíci tuku, přidejte mletou papriku, zpěňte a zamíchejte do guláše. Podávejte s houskovým knedlíkem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »