Kuchařka ze Svatojánu vydala další díl! Zkuste zelnici nebo hruškový koláč s černým pivem | Recepty.Blesk.cz

Kuchařka ze Svatojánu vydala další díl! Zkuste zelnici nebo hruškový koláč s černým pivem

  • Pórkový koláč Evy Francové
    Pórkový koláč Evy Francové
    Foto: Eva Francová/Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři
    28září   2015  /  06:00

    Autorka Eva Francová si získala velkou popularitu svým blogem Kuchařka ze Svatojánu i stejnojmennou kuchařkou, která měla nečekaný úspěch. Proto sepsala své další skvělé recepty a druhý díl je na světě. Na ochutnávku vám jich teď pět představíme.

  • Pomazánka z červené řepy

    Foto: Eva Francová/Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři

    Ingredience:

     

    1 červená řepa
    100 g bílého pečiva
    1 stroužek česneku
    2 lžíce červeného vinného octa
    sůl
    50 g vlašských ořechů


    Postup:
    Větší bulvu červené řepy upečeme v troubě zabalenou v alobalu. Na 200 stupňů to trvá asi 45 minut. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky, které rozmixujeme spolu se 100 g bílého pečiva, stroužkem česneku, dvěma lžícemi červeného vinného octa a solí na hladkou pastu. Vmícháme 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů. Podáváme s topinkami.

  • Zelnice

    Foto: Eva Francová/Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři

    Ingredience:

     

    500 g bílého zelí
    kmín
    sůl
    500 ml smetany
    500 ml podmáslí
    100 g hladké mouky
    5 uvařených nakrájených brambor
    6 vařených vajec


    Postup:
    Takhle ji vařím už pětadvacet let a stejně ji vaří moje maminka a vařila ji stejně moje babička i prababička. A nikdy jsem nejedla lepší.
    Půl kila nakrájeného bílého zelí dáme do hrnce, zalijeme vodou jen tolik, aby bylo sotva ponořené, přidáme kmín a lžičku soli a vaříme půl hodiny doměkka. Rozšleháme 500 ml smetany, 500 ml podmáslí a 100 g hladké mouky, nalijeme na zelí a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme a vaříme pět minut, potom odstavíme, pokud je třeba, dosolíme a vmícháme vařené brambory. Na talíř dáme rozpůlené vejce vařené natvrdo a zalijeme polévkou.

  • Pórkový koláč

    Foto: Eva Francová/Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři

    Ingredience:

     

    3 pórky
    sůl
    125 g celozrnné mouky
    1/2 lžičky kypřicího prášku
    4 vejce
    60 g másla
    100 g ementálu
    petrželka
    1 cibule
    200 g rostlinné uzeniny
    200 ml kysané smetany
    2 lžíce mléka
    pepř


    Postup:
    Tři velké pórky podélně rozkrojíme, dobře umyjeme a pokrájíme na centimetrové proužky. Vhodíme do vroucí osolené vody, povaříme 5 minut, zcedíme a necháme vychladnout.

     

    Ze 125 g celozrnné mouky, 1/2 lžičky kypřicího prášku, 1 vejce, 60 g másla, 100 g strouhaného ementálu, sekané petrželky a jedné nasekané cibule zpracujeme těsto, které vtlačíme do vymaštěné koláčové formy. Těsto se trochu lepí, namočte si prsty.

     

    Zchladlý vařený pórek promícháme s 200 g rostlinné uzeniny pokrájené na proužky a poklademe jím koláč.

     

    Z kelímku kysané smetany, 3 vajec, dvou lžic mléka nebo smetany, soli a čerstvě mletého pepře rozšleháme těstíčko, kterým zalijeme koláč.
    Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30 až 40 minut dozlatova.

  • Koláč s kysaným zelím a paprikovou omáčkou

    Foto: Eva Francová/Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři

    Ingredience:

     

    250 g hladké mouky
    125 g másla
    sůl
    500 g kysaného zelí
    50 g sojového granulátu
    3 vejce
    450 ml smetany
    200 g čerstvého smetanového sýra
    pepř
    1 červená paprika
    2 lžíce oleje
    1 cibule
    1 stroužek česneku
    100 ml zeleninového vývaru
    tymián


    Postup:
    Z 250 g hladké mouky, 125 g másla, půl lžičky soli a 4 lžic studené vody vypracujeme hladké těsto, které dáme na dvě hodiny vychladit.

     

    500 g kysaného zelí propláchneme a necháme okapat, vmícháme 50 g (váha v suchém stavu) předem uvařené ve vývaru a potom na oleji a cibulce osmahnuté sojové drti, 3 celá vejce, 250 ml smetany a 200 g rozdrobeného čerstvého smetanového sýra. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
    Těsto rozválíme do koláčové formy, necháme zvýšené okraje. Zelnou náplň navrstvíme na těsto a dáme do trouby rozpálené na 200 stupňů na 40 minut péct.

     

    Velkou červenou papriku pokrájíme na malé kostičky a tři lžíce dáme stranou. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a posekaný stroužek česneku, přidáme papriku a podusíme. Přilijeme 100 ml zeleninového vývaru, okořeníme lžičkou tymiánu a 15 minut dusíme. Vlijeme 200 ml smetany, prohřejeme a potom rozmixujeme. Nakonec přidáme tři lžíce syrové papriky, sůl a čerstvě mletý pepř.

  • Hruškový obrácený koláč s černým pivem

    Foto: Eva Francová/Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři

    Ingredience:

     

    250 ml černého piva
    5 lžic medu
    1/2 lžičky jedlé sody
    800 g hrušek
    1 citrón
    2 lžíce másla
    120 g třtinového cukru
    špetka mletého badyánu
    140 g hrubé mouky
    130 g hladké mouky
    1 a půl lžičky kypřicího prášku
    špetka soli
    1 lžička mleté skořice
    1/4 lžičky mletého hřebíčku
    1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
    3/4 lžičky mletého kardamomu
    3 vejce
    150 ml arašídového oleje
    10 g čerstvého zázvoru


    Postup:
    Svaříme 250 ml černého piva s pěti lžícemi medu. Odstavíme a vmícháme půl lžičky jedlé sody.

     

    800 g hrušek pokrájíme na čtvrtiny nebo osminy podle velikosti hrušek a promícháme je se šťávou z jednoho citrónu.

     

    V hluboké pánvi rozpustíme dvě lžíce másla, přisypeme dvě lžíce hnědého třtinového cukru, špetku mletého badyánu a necháme zkaramelizovat.

     

    Přisypeme hrušky a na mírném ohni 15 minut dusíme do zhoustnutí.
    Promícháme 140 g hrubé mouky, 130 g hladké mouky, 1 a půl lžičky kypřicího prášku, špetku soli, lžičku mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku a 3/4 lžičky mletého kardamomu.

     

    V míse ušleháme tři vejce, 100 g třtinového cukru, přilijeme 150 ml arašídového oleje a pivo s medem. Postupně zašleháváme mouku s kořením a 10 g strouhaného čerstvého zázvoru.

     

    Pekáček o rozměrech zhruba 25 / 35 cm vymažeme máslem, na dno poklademe zkaramelizované hrušky a zalijeme je těstem.

     

    Pečeme asi 50 minut při 160 stupních. V pekáčku necháme chvíli chladnout na mřížce a teprve pak vyklopíme na tác.

  • Pár slov o populární autorce Evě Francové

    Foto: archiv autorky

    Přístup Evy Francové ke stravování a vaření je v něčem novátorský, ale na druhou stranu je také návratem ke kořenům a tradicím. Eva je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojanském Újezdu nedaleko Jičína.

     

    Mnoho fanoušků si získala nejen originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu. Obdivuhodné je i to, že jídla, která uvaří, také sama fotí.

     

    Video se připravuje ...
    Podívejte se, jak se křtila nová kuchařka Evy Francové s názvem Kuchařka ze Svatojánu: Zahrada na talíři. • 

    Křest její druhé knihy s názvem Kuchařka ze Svatojánu: Zahrada na talíři se odehrál přesně rok po té, co pokřtila svoji první kuchařskou knihu. A stejně jako loni to bylo na stylovém místě, ve zdravé restauraci Country Life v pražských Dejvicích.

     

    Jako kmotra si Eva Francová pozvala svého kamaráda Filipa Šumberu, který kreativně pracuje se dřevem z jižní Moravy jako řezbář a šperkař. A protože autorka alkohol nepije, nechtěla ani, aby "zneuctil" její zdravou kuchařku. Křtilo se tak čistou vodou z její studny.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz