Brambory plněné zlatou cibulkou podle Marcela Ihnačáka | Recepty.Blesk.cz

Brambory plněné zlatou cibulkou podle Marcela Ihnačáka

Foto: shutterstock.com
21.09.2015 / 06:00

Slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák tvrdí, že zkoumání vůně a chuti dobré zeleniny se podobá ochutnávání vína. Tento sezónní recept z brambor je velmi jednoduchý a současně lahodný. Nejlepší je samozřejmě z brambor, které vám vyrostly na zahrádce. Pokud je nemáte, kupte si je na farmářském trhu.

Budete potřebovat (na 5 porcí):

* 10 brambor, stejně velkých a omytých

* sůl a mletý černý pepř

* 1 lžíci másla

* 1 menší cibuli, nasekanou nadrobno

* asi 50 g nastrouhaného parmazánu

* hrst čerstvých bylinek, například kopr, petrželku a pažitku

 

Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P.

Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P.

Před nedávnem vyšla sympatické Ditě Pecháčkové druhá kuchařka s všeříkajícím názvem Deník Dity P. 2. My jsme byli u toho a talentovanou kuchařku a…celý článek

 

Postup:

Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě doměkka asi 30 minut. Zbytečně do nich nepícháme, abychom je nepoškodili. Mezitím opečeme na másle do zlatohněda cibuli.

 

Brambory vyndáme z hrnce, necháme vychladnout, rozpůlíme po délce a ostrou lžící z nich vydlabeme vnitřek, který si odložíme do mísy. Vzniklé lodičky rozložíme vedle sebe na pečicí plech a z vnitřku připravíme náplň.

 

Do vydlabané hmoty přidáme nastrouhaný parmazán, nasekané bylinky, opečenou cibuli, sůl a pepř a důkladně rozmícháme, nejlépe v kuchyňském robotu metličkou. Takto připravenou náplň rozdělíme do bramborových lodiček.

 

Brambory dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme 20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatohnědá kůrka.

 

Foto: Vladimír Holina Více receptů Marcela Ihnačáka na lahodná jídla ze sezónní zeleniny a ovoce naleznete v kuchařce Zelenina, moje láska, kterou vydalo nakladatelství Slovart v roce 2013.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz