Připravte si vepřovou roládu s lesními houbami. Konečně rostou! | Recepty.Blesk.cz

Připravte si vepřovou roládu s lesními houbami. Konečně rostou!

Foto: shutterstock.com
16.09.2015 / 06:00

Houbová sezona konečně začala! Pokud už jste stihli bramboračku, smaženici i houbovou omáčku, neváhejte a vyzkoušejte tuto šťavnatou pochoutku. Snoubí se v ní oblíbená chuť vepřového masa a nezaměnitelná vůně lesních hub. Málokdo odolá!

* Doba přípravy: 45 minut
* Doba pečení: 50 minut

 

Budete potřebovat (pro 6 osob):

* 1,5 kg vepřové pečeně vcelku
* 300 g hub (hřiby, lišky, žampiony)
* 2 vejce
* 2 stroužky česneku
* 1 velkou cibuli
* 150 g slaniny
* hrst brusinek
* sůl a mletý černý pepř
* špetku muškátového oříšku
* 2 lžíce strouhaného parmazánu
* 2 lžíce zelené petrželky
* 1 lžíci másla
* trochu oleje
* 250 ml vývaru
* 2 lžíce hladké mouky

  Foto: archiv Blesk

Postup:

V kastrole rozpalte máslo a restujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek a omyté, na plátky pokrájené houby. Vše společně poduste, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Přimíchejte rozšlehaná vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, najemno nasekanou zelenou petrželku a nastrouhaný parmazán. Osolte, opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Promíchejte, odstavte z plotny a nechte vychladnout.

 

Vepřovou pečeni omyjte, osušte a podélně rozkrojte, aby vznikl velký plát. Maso naklepejte přes fólii do obdélníku. Plát osolte a na něj rozprostřete připravenou houbovou nádivku. Tu posypejte čerstvými nebo sušenými brusinkami.

 

Opatrně zaviňte do rolády, svažte provázkem a zprudka ze všech stran opečte na rozpáleném oleji. Pak roládu přeložte do pekáče a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 190 °C asi 50 minut. Průběžně podlévejte vodou nebo vývarem.

 

Hotové maso vyjměte z pekáče, šťávu z výpeku vyduste, zaprašte hladkou moukou, zasmahněte, zalejte trochou vody a povařte. Roládu podávejte nakrájenou na plátky, s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a podlitou šťávou.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz