Houbová sezona konečně začala! Pokud už jste stihli bramboračku, smaženici i houbovou omáčku, neváhejte a vyzkoušejte tuto šťavnatou pochoutku. Snoubí se v ní oblíbená chuť vepřového masa a nezaměnitelná vůně lesních hub. Málokdo odolá!
* Doba přípravy: 45 minut
* Doba pečení: 50 minut
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 1,5 kg vepřové pečeně vcelku
* 300 g hub (hřiby, lišky, žampiony)
* 2 vejce
* 2 stroužky česneku
* 1 velkou cibuli
* 150 g slaniny
* hrst brusinek
* sůl a mletý černý pepř
* špetku muškátového oříšku
* 2 lžíce strouhaného parmazánu
* 2 lžíce zelené petrželky
* 1 lžíci másla
* trochu oleje
* 250 ml vývaru
* 2 lžíce hladké mouky
Postup:
V kastrole rozpalte máslo a restujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek a omyté, na plátky pokrájené houby. Vše společně poduste, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Přimíchejte rozšlehaná vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, najemno nasekanou zelenou petrželku a nastrouhaný parmazán. Osolte, opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Promíchejte, odstavte z plotny a nechte vychladnout.
Vepřovou pečeni omyjte, osušte a podélně rozkrojte, aby vznikl velký plát. Maso naklepejte přes fólii do obdélníku. Plát osolte a na něj rozprostřete připravenou houbovou nádivku. Tu posypejte čerstvými nebo sušenými brusinkami.
Opatrně zaviňte do rolády, svažte provázkem a zprudka ze všech stran opečte na rozpáleném oleji. Pak roládu přeložte do pekáče a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 190 °C asi 50 minut. Průběžně podlévejte vodou nebo vývarem.
Hotové maso vyjměte z pekáče, šťávu z výpeku vyduste, zaprašte hladkou moukou, zasmahněte, zalejte trochou vody a povařte. Roládu podávejte nakrájenou na plátky, s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a podlitou šťávou.