Nedělní sekaná 6x jinak: Staročeská i ve středomořském stylu | Recepty.Blesk.cz

Nedělní sekaná 6x jinak: Staročeská i ve středomořském stylu

  • Foto: shutterstock.com
    26září   2015  /  06:00

    I z obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí zapojit fantazii a v kuchyni si trošku pohrát. Nebojte se kombinovat suroviny a vyzkoušejte nové chutě.

  • Vepřová sekaná s vejcem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 750 g vepřového mletého masa
    * 4 vejce
    * 2 cibule
    * 1 den starou žemli
    * 4 lžíce mléka
    * 2 stroužky česneku
    * sůl a mletý pepř

     

    Postup:

    Dvě vejce uvařte natvrdo. Žemli nakrájejte na kostičky a namočte v mléce. Oloupejte cibuli a nasekejte ji na kostičky, česnek prolisujte. V míse pečlivě smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, žemli a dvě rozklepnutá vejce, podle chuti osolte a opepřete. Z masové hmoty vyválejte ovál a do jeho středu položte uvařená oloupaná vejce. Ze všech stran hmotu dobře uzavřete a vytvořte šišku. Sekanou vložte do pekáčku vylitého studenou vodou a pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 45 minut. Podávejte s bramborovou kaší.

  • Staročeská sekaná

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 800 g mletého masa (půl napůl hovězí a vepřové)
    * 2 starší rohlíky
    * 2 vejce
    * 3 menší cibule
    * 3 stroužky česneku
    * 2 lžičky sušené majoránky
    * 1 lžičku sušené petrželky
    * 1 lžičku soli
    * 100 až 150 g strouhanky
    * mléko podle potřeby
    * tuk na vymazání pekáčku

     

    Postup:

    Rohlíky nakrájejte na kostičky. Do velké mísy vložte mleté maso. Na něj nasypejte kostičky rohlíků, cibuli nakrájenou na malé kostičky a utřený nebo prolisovaný česnek. Pak přidejte jedno vejce a jeden žloutek (druhý bílek si nechte zatím stranou). Přisypejte koření a osolte. Nakonec přidejte po hrstech strouhanku. Masovou směs rukama dobře propracujte, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Podle potřeby a konzistence hmoty přidejte mléko nebo strouhanku. Troubu předehřejte na 180 °C. Z masa vytvarujte šišku, vložte ji do pekáčku vymazaného tukem a potřete zbylým bílkem. Pečte dozlatova.

  • Drůbeží sekaná se slaninovou krustou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 1 kg drůbežího mletého masa
    * 2 rohlíky (včerejší)
    * 2 cibule
    * 2 vejce
    * 3 stroužky česneku
    * 2 lžičky sušené majoránky
    * sůl a mletý bílý pepř
    * mléko a strouhanku podle potřeby
    * 200 g anglické slaniny
    * olej

     

    Postup:

    Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a zalijte mlékem. Mleté maso vložte do mísy, přidejte kostičky z rohlíků i s mlékem a promíchejte. Pak přidejte všechny ostatní ingredience, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, rozmarýn, sůl a pepř. Pokud je směs příliš řídká, přisypejte strouhanku. Vše společně promíchejte, aby se jednotlivé suroviny dobře spojily. Když je hmota dokonale kompaktní, utvořte z ní šišku a vložte ji do pekáčku vytřeného olejem. Celý povrch sekané potřete studenou vodou a poklaďte plátky slaniny. Troubu předehřejte na
    180 °C a sekanou pečte asi 45 minut za občasného podlévání vodou.

  • V polentovém kabátku

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 850 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
    * 2 vejce
    * 1 housku (den starou)
    * trochu mléka
    * 2 cibule
    * 1 malý pórek
    * 2 stroužky česneku
    * 2 lžičky strouhaného parmazánu
    * pár lžic strouhanky
    * 1 lžičku vegety
    * sůl a mletý pepř

     

    Na krustu:
    * 200 g instantní kukuřičné polenty
    * 50 g strouhaného parmazánu
    * sůl

     

    Postup:

    Cibuli, česnek a pórek očistěte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte nadrobno a pórek nakrájejte na kolečka. Housku nakrájejte na kousky a přelijte mlékem, aby se nasákla. Mleté maso smíchejte s cibulí, pórkem a česnekem, přidejte rozklepnutá vejce, namočenou housku, parmazán a koření. Pokud je hmota příliš řídká, zahusťte ji strouhankou. Důkladně promíchejte.

     

    V kastrolu si připravte instantní polentu podle návodu na obalu (jen se zalije vodou), přidejte k ní parmazán a podle chuti osolte. Promíchejte. Z masové hmoty vytvořte šišku, přeneste ji do pekáčku vymazaného olejem a celý povrch sekané i boky obalte polentovou hmotou. Nejlépe se vám bude pracovat namočenýma rukama. Pekáč vložte do předehřáté trouby a za občasného podlévání pečte na 175 °C asi 50 minut.

     

    Tip: V polovině pečení přidejte do pekáčku k sekané nakrájenou zeleninu - papriky, cukety, rajčata apod. a společně dopečte. Pečená zelenina bude skvělou přílohou.

  • Sekaná ve středomořském stylu

    Foto: Profimedia.cz

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 850 g hovězího mletého masa
    * 5 plátků bílé veky
    * 2 větší cibule
    * 4 stroužky česneku
    * 1 až 2 chilli papričky
    * 2 hrsti lístků čerstvé bazalky
    * 1 skleničku sušených rajčat nakládaných v oleji
    * hrst oliv bez pecek
    * 2 vejce
    * kůru z 1/2 citronu
    * sůl
    * olivový olej
    * 10 až 12 cherry rajčat
    * pár větviček tymiánu

     

    Postup:

    Plátky veky rozkrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na kostičky a česnek nasekejte nadrobno. Chilli papričky zbavte jadérek a nakrájejte také nadrobno. Maso vložte do mísy a přisypejte k němu kousky veky, cibuli, česnek a papričky. Lístky bazalky, olivy a sušená rajčata pokrájejte na kousky a přidejte k masu.

     

    Do směsi vyklepněte vejce, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a podle chuti osolte. Hmotu dobře propracujte navlhčenýma rukama a vytvarujte z ní šišku. Vložte ji do pekáčku vymazaného olivovým olejem a obložte cherry rajčátky. Nakonec sekanou ozdobte větvičkami tymiánu. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C dozlatova.


    I z obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí zapojit fantazii a v kuchyni si trošku pohrát. Nebojte se kombinovat suroviny a vyzkoušejte nové chutě.

  • Houbová sekaná v listovém těstě

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 600 g mletého vepřového masa
    * 400 g žampionů
    * 2 housky
    * pár lžic mléka
    * 1 velkou cibuli
    * 3 stroužky česneku
    * 3 vejce
    * 250 g uzeného bůčku
    * 1 lžičku majoránky
    * 1 lžičku kořenicí směsi na houby
    * sůl a mletý pepř
    * tuk na vymazání formy
    * 200 g listového těsta

     

    Postup:

    Den staré housky nakrájejte na kousky a namočte do mléka. Žampiony oloupejte, pokrájejte na plátky a orestujte na rozpáleném oleji společně s nadrobno nasekanou cibulí. Odstavte a nechte zchladnout. Mleté maso vložte do mísy, přidejte k němu vyždímanou housku, houbovou směs, prolisovaný česnek, rozklepnutá vejce a na kostičky nakrájený uzený bůček. Nakonec okořeňte majoránkou, kořením na houby a podle potřeby osolte.

     

    Směs dobře propracujte vlhkýma rukama a napěchujte ji do formy na srnčí hřbet, kterou jste pečlivě vymazala sádlem nebo olejem. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrojte z něj silnější plát podle velikosti a tvaru formy. Pekáč vložte do trouby a pečte na 175 °C asi 50 minut. Po 20 minutách pečení ho vytáhněte, sekanou ve formě přiklopte připraveným plátem těsta a dopečte. Z těsta můžete vykrájet různé tvary a povrch sekané jimi ještě ozdobit.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz