Nedělní sekaná 6x jinak: Staročeská i ve středomořském stylu | Recepty.Blesk.cz

Nedělní sekaná 6x jinak: Staročeská i ve středomořském stylu

  • Foto: shutterstock.com
    26září   2015  /  06:00

    I z obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí zapojit fantazii a v kuchyni si trošku pohrát. Nebojte se kombinovat suroviny a vyzkoušejte nové chutě.

  • Vepřová sekaná s vejcem


    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 750 g vepřového mletého masa
    * 4 vejce
    * 2 cibule
    * 1 den starou žemli
    * 4 lžíce mléka
    * 2 stroužky česneku
    * sůl a mletý pepř

     

    Postup:

    Dvě vejce uvařte natvrdo. Žemli nakrájejte na kostičky a namočte v mléce. Oloupejte cibuli a nasekejte ji na kostičky, česnek prolisujte. V míse pečlivě smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, žemli a dvě rozklepnutá vejce, podle chuti osolte a opepřete. Z masové hmoty vyválejte ovál a do jeho středu položte uvařená oloupaná vejce. Ze všech stran hmotu dobře uzavřete a vytvořte šišku. Sekanou vložte do pekáčku vylitého studenou vodou a pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 45 minut. Podávejte s bramborovou kaší.

  • Staročeská sekaná


    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 800 g mletého masa (půl napůl hovězí a vepřové)
    * 2 starší rohlíky
    * 2 vejce
    * 3 menší cibule
    * 3 stroužky česneku
    * 2 lžičky sušené majoránky
    * 1 lžičku sušené petrželky
    * 1 lžičku soli
    * 100 až 150 g strouhanky
    * mléko podle potřeby
    * tuk na vymazání pekáčku

     

    Postup:

    Rohlíky nakrájejte na kostičky. Do velké mísy vložte mleté maso. Na něj nasypejte kostičky rohlíků, cibuli nakrájenou na malé kostičky a utřený nebo prolisovaný česnek. Pak přidejte jedno vejce a jeden žloutek (druhý bílek si nechte zatím stranou). Přisypejte koření a osolte. Nakonec přidejte po hrstech strouhanku. Masovou směs rukama dobře propracujte, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Podle potřeby a konzistence hmoty přidejte mléko nebo strouhanku. Troubu předehřejte na 180 °C. Z masa vytvarujte šišku, vložte ji do pekáčku vymazaného tukem a potřete zbylým bílkem. Pečte dozlatova.

  • Drůbeží sekaná se slaninovou krustou


    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 1 kg drůbežího mletého masa
    * 2 rohlíky (včerejší)
    * 2 cibule
    * 2 vejce
    * 3 stroužky česneku
    * 2 lžičky sušené majoránky
    * sůl a mletý bílý pepř
    * mléko a strouhanku podle potřeby
    * 200 g anglické slaniny
    * olej

     

    Postup:

    Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a zalijte mlékem. Mleté maso vložte do mísy, přidejte kostičky z rohlíků i s mlékem a promíchejte. Pak přidejte všechny ostatní ingredience, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, rozmarýn, sůl a pepř. Pokud je směs příliš řídká, přisypejte strouhanku. Vše společně promíchejte, aby se jednotlivé suroviny dobře spojily. Když je hmota dokonale kompaktní, utvořte z ní šišku a vložte ji do pekáčku vytřeného olejem. Celý povrch sekané potřete studenou vodou a poklaďte plátky slaniny. Troubu předehřejte na
    180 °C a sekanou pečte asi 45 minut za občasného podlévání vodou.

  • V polentovém kabátku


    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 850 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
    * 2 vejce
    * 1 housku (den starou)
    * trochu mléka
    * 2 cibule
    * 1 malý pórek
    * 2 stroužky česneku
    * 2 lžičky strouhaného parmazánu
    * pár lžic strouhanky
    * 1 lžičku vegety
    * sůl a mletý pepř

     

    Na krustu:
    * 200 g instantní kukuřičné polenty
    * 50 g strouhaného parmazánu
    * sůl

     

    Postup:

    Cibuli, česnek a pórek očistěte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte nadrobno a pórek nakrájejte na kolečka. Housku nakrájejte na kousky a přelijte mlékem, aby se nasákla. Mleté maso smíchejte s cibulí, pórkem a česnekem, přidejte rozklepnutá vejce, namočenou housku, parmazán a koření. Pokud je hmota příliš řídká, zahusťte ji strouhankou. Důkladně promíchejte.

     

    V kastrolu si připravte instantní polentu podle návodu na obalu (jen se zalije vodou), přidejte k ní parmazán a podle chuti osolte. Promíchejte. Z masové hmoty vytvořte šišku, přeneste ji do pekáčku vymazaného olejem a celý povrch sekané i boky obalte polentovou hmotou. Nejlépe se vám bude pracovat namočenýma rukama. Pekáč vložte do předehřáté trouby a za občasného podlévání pečte na 175 °C asi 50 minut.

     

    Tip: V polovině pečení přidejte do pekáčku k sekané nakrájenou zeleninu - papriky, cukety, rajčata apod. a společně dopečte. Pečená zelenina bude skvělou přílohou.

  • Sekaná ve středomořském stylu


    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 850 g hovězího mletého masa
    * 5 plátků bílé veky
    * 2 větší cibule
    * 4 stroužky česneku
    * 1 až 2 chilli papričky
    * 2 hrsti lístků čerstvé bazalky
    * 1 skleničku sušených rajčat nakládaných v oleji
    * hrst oliv bez pecek
    * 2 vejce
    * kůru z 1/2 citronu
    * sůl
    * olivový olej
    * 10 až 12 cherry rajčat
    * pár větviček tymiánu

     

    Postup:

    Plátky veky rozkrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na kostičky a česnek nasekejte nadrobno. Chilli papričky zbavte jadérek a nakrájejte také nadrobno. Maso vložte do mísy a přisypejte k němu kousky veky, cibuli, česnek a papričky. Lístky bazalky, olivy a sušená rajčata pokrájejte na kousky a přidejte k masu.

     

    Do směsi vyklepněte vejce, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a podle chuti osolte. Hmotu dobře propracujte navlhčenýma rukama a vytvarujte z ní šišku. Vložte ji do pekáčku vymazaného olivovým olejem a obložte cherry rajčátky. Nakonec sekanou ozdobte větvičkami tymiánu. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C dozlatova.


    I z obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí zapojit fantazii a v kuchyni si trošku pohrát. Nebojte se kombinovat suroviny a vyzkoušejte nové chutě.

  • Houbová sekaná v listovém těstě


    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 600 g mletého vepřového masa
    * 400 g žampionů
    * 2 housky
    * pár lžic mléka
    * 1 velkou cibuli
    * 3 stroužky česneku
    * 3 vejce
    * 250 g uzeného bůčku
    * 1 lžičku majoránky
    * 1 lžičku kořenicí směsi na houby
    * sůl a mletý pepř
    * tuk na vymazání formy
    * 200 g listového těsta

     

    Postup:

    Den staré housky nakrájejte na kousky a namočte do mléka. Žampiony oloupejte, pokrájejte na plátky a orestujte na rozpáleném oleji společně s nadrobno nasekanou cibulí. Odstavte a nechte zchladnout. Mleté maso vložte do mísy, přidejte k němu vyždímanou housku, houbovou směs, prolisovaný česnek, rozklepnutá vejce a na kostičky nakrájený uzený bůček. Nakonec okořeňte majoránkou, kořením na houby a podle potřeby osolte.

     

    Směs dobře propracujte vlhkýma rukama a napěchujte ji do formy na srnčí hřbet, kterou jste pečlivě vymazala sádlem nebo olejem. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrojte z něj silnější plát podle velikosti a tvaru formy. Pekáč vložte do trouby a pečte na 175 °C asi 50 minut. Po 20 minutách pečení ho vytáhněte, sekanou ve formě přiklopte připraveným plátem těsta a dopečte. Z těsta můžete vykrájet různé tvary a povrch sekané jimi ještě ozdobit.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »