Milované řízky! Vyzkoušejte je i v netradičním kabátku, s mandlemi nebo bylinkami | Recepty.Blesk.cz

Milované řízky! Vyzkoušejte je i v netradičním kabátku, s mandlemi nebo bylinkami

  • Foto: shutterstock.com
    12září   2015  /  06:00

    Ať si dietologové třeba oči ukroutí, ale zřejmě se shodneme, že řízek je zkrátka řízek a na věky mu dokáže jen málokdo odolat. Podívaly jsme se na tuto stálici českého jídelníčku z jiného úhlu pohledu. Máme pro vás bezlepkové varianty, nečekané kombinace i verzi pečenou v troubě. A pořád to všechno chutná jako řízek! Vyberou si ti, kteří si dopřávají, i ti, kdo se s jídlem musí krotit.

  • Řízky v jogurtu


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    4 kuřecí řízky

    3 stroužky prolisovaného česneku

    1 bílý řecký jogurt

    1 lžíci nasekaných bylinek

    sůl, pepř

     

    Postup:

    Kuřecí řízky naklepejte a dejte do mísy. V jiné misce smíchejte jogurt, prolisované stroužky česneku, bylinky, sůl a pepř. Směs přidejte k masu, dobře promíchejte a nechte uležet, nejlépe do druhého dne. Pak maso opečte na pánvi na oleji. Podávejte s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

  • Řízky v mandlové krustě

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky

    hladkou mouku

    2 vejce

    strouhanku

    150 g mletých mandlí

    sůl

     

    Postup:

    Maso naklepejte a osolte, strouhanku smíchejte s mandlemi. Strouhanka bude výborná i s nahrubo nadrcenými lískovými oříšky. Pak maso obalte jako klasické řízky. Nejdřív v mouce, pak v mléce a nakonec ve strouhance s mandlemi. Řízky smažte na středním ohni z obou stran dozlatova, pak je pokládejte na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

  • Řízky v pivním těstíčku


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    4 vepřové řízky

    2 vejce

    70 ml piva

    hladkou mouku

    1 stroužek česneku

    sůl

    olej na smažení

     

    Postup:

    Maso naklepejte a osolte. Pak ho potřete prolisovaným stroužkem česneku a nechte chvilku uležet. V misce rozšlehejte vejce, osolte a zašlehejte mouku. Postupně přidávejte pivo. Dobře promíchejte, mělo by vzniknout řidší a hladké těstíčko. Maso v něm obalte z obou stran a ihned smažte dozlatova. Hotové řízky nechte okapat na ubrousku.

  • Řízky s citronovou kůrou


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    4 kuřecí řízky

    2 lžíce kremžské hořčice

    2 vejce

    1 stroužek česneku

    3 lžíce kuřecího vývaru

    2 lžíce citronové šťávy

    1 lžíci citronové kůry

    sůl

    strouhanku

    olej na smažení

     

    Postup:

    V misce prošlehejte hořčici, prolisovaný česnek a vejce. Naklepané a osolené maso namáčejte ve směsi. Pak ho obalte ve strouhance smíchané s citronovou kůrou a smažte na oleji z obou stran dozlatova. Hotové řízky dejte stranou. Do jiné pánve pak dejte trochu oleje, vývar, citronovou šťávu, plátky citronu a povařte, dokud nevznikne lesklá šťáva. Tou pak hotové řízky přelijte. Do šťávy před dohotovením můžete přidat nasekanou petrželku.

  • Řízky s kukuřičnými lupínky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    4 kuřecí řízky

    hladkou mouku

    200 g kukuřičných lupínků

    2 vejce

    sůl, pepř

    olej na smažení

     

    Postup:

    Maso naklepejte a nakrájejte na menší řízečky, které pak osolte a opepřete. Lupínky nasypte do sáčku a válečkem na těsto je rozdrťte. Maso obalte v hladké mouce, ve vejci a pak ve strouhance z lupínků. Řízky smažte na rozpáleném oleji. Hotové je dávejte na ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »