Šéfkuchař Roman Paulus: Marinádu nepotřebujete. Stačí maso, sůl a olivový olej | Recepty.Blesk.cz

Šéfkuchař Roman Paulus: Marinádu nepotřebujete. Stačí maso, sůl a olivový olej

Šéfkuchař Roman Paulus vám poradí, jak na dokonalý grilovaný steak
Šéfkuchař Roman Paulus vám poradí, jak na dokonalý grilovaný steak
Foto: Lidl
11.09.2015 / 06:00

Grilování je český fenomén, a kdo negriluje, není Čech. Jenže jak to udělat, abyste steak neměla jako podrážku, co grilovat, aby to nebyla nuda, a jak ogrilovat celé kuře? Na to jsme se zeptaly Romana Pauluse.


Video se připravuje ...
Jaké steaky se hodí na grilování vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus • 

Jak udělat nejlepší domácí hamburger na grilu?

 

Základem je kvalitní maso – hovězí, libové. Lepší je trošku hrubší struktura a rozhodně bez šlach. Obecně se doporučuje, aby maso obsahovalo 20 % loje. Dobré je použít žemli na burgery, která je sladší, a opéct si ji. Pak lze burger dochutit dle libosti majonézou, kečupem nebo chilli. Místo ledového salátu je možné použít třeba rukolu.

 

Je nějaký fígl, jak nevysušit grilovaný steak?

 

Jediný fígl je, že se nesmí přepéci. Pokud je někdo začátečník a neodhadne dobu grilování, doporučuji koupit dva steaky a na jednom si to vyzkoušet. I kuchař, který produkt nezná, se s ním musí naučit nejdřív pracovat.

 

Co málokdy chystáme na grilu, ale je škoda to opomíjet?

 

V našem hotelu připravujeme všechno, takže nevím, co se připravuje málo. Ale doporučil bych grilovat víc zeleniny a ovoce, třeba ananas je skvělý. Dále se dají grilovat větší kusy masa, například celé kuře, které se však nesmí dávat nad přímý zdroj tepla. Doporučuji takzvané nepřímé grilování, které spočívá v tom, že uhlí rozsuneme do stran a grilovanou potravinu dáme na tácek, který umístíme mezi rozsunuté uhlí. Gril přikryjeme poklopem, díky čemuž teplo bude stoupat z ohniště vzhůru směrem k víku, od kterého se odrazí, a tak se vrátí zpět, což zajistí rovnoměrné pečení.

 

Existuje univerzální jednoduchá, ale geniální marináda?

 

Záleží na mase, protože ne každé se musí marinovat. Obecně je základem olej, po kterém maso zkřehne. Kvalitní steak je lepší vychutnat si bez marinády a nepřechucovat ho, aby vynikla jeho přírodní chuť. Tady postačí jen trocha olivového oleje, sůl a pepř.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz