Šéfkuchař Roman Paulus: Marinádu nepotřebujete. Stačí maso, sůl a olivový olej | Recepty.Blesk.cz

Šéfkuchař Roman Paulus: Marinádu nepotřebujete. Stačí maso, sůl a olivový olej

Šéfkuchař Roman Paulus vám poradí, jak na dokonalý grilovaný steak
Foto: Lidl
11.09.2015 / 06:00

Grilování je český fenomén, a kdo negriluje, není Čech. Jenže jak to udělat, abyste steak neměla jako podrážku, co grilovat, aby to nebyla nuda, a jak ogrilovat celé kuře? Na to jsme se zeptaly Romana Pauluse.


360p 240p
Jaké steaky se hodí na grilování vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus • 

Jak udělat nejlepší domácí hamburger na grilu?

 

Základem je kvalitní maso – hovězí, libové. Lepší je trošku hrubší struktura a rozhodně bez šlach. Obecně se doporučuje, aby maso obsahovalo 20 % loje. Dobré je použít žemli na burgery, která je sladší, a opéct si ji. Pak lze burger dochutit dle libosti majonézou, kečupem nebo chilli. Místo ledového salátu je možné použít třeba rukolu.

 

Je nějaký fígl, jak nevysušit grilovaný steak?

 

Jediný fígl je, že se nesmí přepéci. Pokud je někdo začátečník a neodhadne dobu grilování, doporučuji koupit dva steaky a na jednom si to vyzkoušet. I kuchař, který produkt nezná, se s ním musí naučit nejdřív pracovat.

 

Co málokdy chystáme na grilu, ale je škoda to opomíjet?

 

V našem hotelu připravujeme všechno, takže nevím, co se připravuje málo. Ale doporučil bych grilovat víc zeleniny a ovoce, třeba ananas je skvělý. Dále se dají grilovat větší kusy masa, například celé kuře, které se však nesmí dávat nad přímý zdroj tepla. Doporučuji takzvané nepřímé grilování, které spočívá v tom, že uhlí rozsuneme do stran a grilovanou potravinu dáme na tácek, který umístíme mezi rozsunuté uhlí. Gril přikryjeme poklopem, díky čemuž teplo bude stoupat z ohniště vzhůru směrem k víku, od kterého se odrazí, a tak se vrátí zpět, což zajistí rovnoměrné pečení.

 

Existuje univerzální jednoduchá, ale geniální marináda?

 

Záleží na mase, protože ne každé se musí marinovat. Obecně je základem olej, po kterém maso zkřehne. Kvalitní steak je lepší vychutnat si bez marinády a nepřechucovat ho, aby vynikla jeho přírodní chuť. Tady postačí jen trocha olivového oleje, sůl a pepř.

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »