Šéfkuchař Roman Paulus: Marinádu nepotřebujete. Stačí maso, sůl a olivový olej | Recepty.Blesk.cz

Šéfkuchař Roman Paulus: Marinádu nepotřebujete. Stačí maso, sůl a olivový olej

Šéfkuchař Roman Paulus vám poradí, jak na dokonalý grilovaný steak
Foto: Lidl
11.09.2015 / 06:00

Grilování je český fenomén, a kdo negriluje, není Čech. Jenže jak to udělat, abyste steak neměla jako podrážku, co grilovat, aby to nebyla nuda, a jak ogrilovat celé kuře? Na to jsme se zeptaly Romana Pauluse.


360p 240p
Jaké steaky se hodí na grilování vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus • 

Jak udělat nejlepší domácí hamburger na grilu?

 

Základem je kvalitní maso – hovězí, libové. Lepší je trošku hrubší struktura a rozhodně bez šlach. Obecně se doporučuje, aby maso obsahovalo 20 % loje. Dobré je použít žemli na burgery, která je sladší, a opéct si ji. Pak lze burger dochutit dle libosti majonézou, kečupem nebo chilli. Místo ledového salátu je možné použít třeba rukolu.

 

Je nějaký fígl, jak nevysušit grilovaný steak?

 

Jediný fígl je, že se nesmí přepéci. Pokud je někdo začátečník a neodhadne dobu grilování, doporučuji koupit dva steaky a na jednom si to vyzkoušet. I kuchař, který produkt nezná, se s ním musí naučit nejdřív pracovat.

 

Co málokdy chystáme na grilu, ale je škoda to opomíjet?

 

V našem hotelu připravujeme všechno, takže nevím, co se připravuje málo. Ale doporučil bych grilovat víc zeleniny a ovoce, třeba ananas je skvělý. Dále se dají grilovat větší kusy masa, například celé kuře, které se však nesmí dávat nad přímý zdroj tepla. Doporučuji takzvané nepřímé grilování, které spočívá v tom, že uhlí rozsuneme do stran a grilovanou potravinu dáme na tácek, který umístíme mezi rozsunuté uhlí. Gril přikryjeme poklopem, díky čemuž teplo bude stoupat z ohniště vzhůru směrem k víku, od kterého se odrazí, a tak se vrátí zpět, což zajistí rovnoměrné pečení.

 

Existuje univerzální jednoduchá, ale geniální marináda?

 

Záleží na mase, protože ne každé se musí marinovat. Obecně je základem olej, po kterém maso zkřehne. Kvalitní steak je lepší vychutnat si bez marinády a nepřechucovat ho, aby vynikla jeho přírodní chuť. Tady postačí jen trocha olivového oleje, sůl a pepř.

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »