Tradiční langoše: Nesmějí v nich chybět brambory a jedí se s kečupem i se skořicí | Recepty.Blesk.cz

Tradiční langoše: Nesmějí v nich chybět brambory a jedí se s kečupem i se skořicí

Foto: shutterstock.com
09.09.2015 / 06:00

Přestože langoše už dávno zlidověly, koupíte je na každých trzích u stánku s rychlým občerstvením a skoro je považujeme za klasické české jídlo, tato smažená pochoutka spadá svým původem do maďarské kuchyně. I když receptů najdete několik, v tom tradičním nesmějí chybět brambory. Jedině tak budou mít totiž takovou chuť, jakou si pamatujete z dětství.

Na tradiční maďarské langoše budete potřebovat:

* 250 g brambor

* 500 g polohrubé mouky

* 250 ml vlažného mléka

* 1 čajovou lžičku soli

* 1 polévkovou lžíci cukru

* půl kostky droždí

 

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek

 

Postup:

Brambory uvařte ve slupce, nechejte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.

 

Z mléka, cukru, droždí a tří polévkových lžic mouky si připravte kvásek a nechte ho vzejít. V míse smíchejte zbylou mouku s bramborami, přidejte kvásek, vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě asi 30 minut vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

Na pomoučeném vále si těsto rozdělte na několik malých bochníků a z nich tvarujte kulaté, tenké langoše. Smažte na pánvi ve vysoké vrstvě oleje (musí plavat) maximálně minutu z každé strany. Přesuňte je na kuchyňskou utěrku, odsajte přebytečný tuk a podávejte s tím, na co máte chuť.

 

Naprostá klasika je langoš potřený rozmačkaným česnekem, kečupem a posypaný strouhaným sýrem. Fantazii se ale meze nekladou. Dejte si jej se zakysanou smetanou, jarní cibulkou, uzeným, brynzou nebo čímkoliv dle libosti. Langoše navíc skvěle chutnají i na sladko – s džemem, povidly, nutellou, marmeládou, tvarohem nebo jen posypané skořicovým cukrem.

 

Babiččina gulášová polévka: Neobejde se bez hovězího, ale na kližku zapomeňte

Babiččina gulášová polévka: Neobejde se bez hovězího, ale na kližku zapomeňte

Gulášová polévka je pokaždé jiná. Ta pravá se ale vaří z hovězího masa. Ovšem ne z kližky jako klasický hovězí guláš, ale z libovějšího hovězího krku.…celý článek

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Smělé plány Maláčové: Rovné důchody, minimální…

Na ministerstvu práce a sociálních věcí si Jana Maláčová (ČSSD) přestěhovala své věci jen o patro…

celý článek »

České celebrity

Strach o vážně nemocného Postráneckého:…

Nespustí ho z očí a nemocného manžela Václava Postráneckého (74) hlídá na každém kroku. Helena Postránecká…

celý článek »

Události

Zbídačená Mia v zookoutku málem zemřela.…

Zookoutek hrůzy ze Studence na Třebíčsku nadzvedl na jaře ze židlí širokou veřejnost. Podle očitého…

celý článek »

První liga

Jágr naskočí v přípravě: o bolesti, motivaci,…

Z hlasu je cítit nachlazení. Ale i odhodlání. Jaromír Jágr se sice necítí nejlíp, v nadsázce říká,…

celý článek »