Tradiční langoše: Nesmějí v nich chybět brambory a jedí se s kečupem i se skořicí | Recepty.Blesk.cz

Tradiční langoše: Nesmějí v nich chybět brambory a jedí se s kečupem i se skořicí

Foto: shutterstock.com
09.09.2015 / 06:00

Přestože langoše už dávno zlidověly, koupíte je na každých trzích u stánku s rychlým občerstvením a skoro je považujeme za klasické české jídlo, tato smažená pochoutka spadá svým původem do maďarské kuchyně. I když receptů najdete několik, v tom tradičním nesmějí chybět brambory. Jedině tak budou mít totiž takovou chuť, jakou si pamatujete z dětství.

Na tradiční maďarské langoše budete potřebovat:

* 250 g brambor

* 500 g polohrubé mouky

* 250 ml vlažného mléka

* 1 čajovou lžičku soli

* 1 polévkovou lžíci cukru

* půl kostky droždí

 

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek

 

Postup:

Brambory uvařte ve slupce, nechejte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.

 

Z mléka, cukru, droždí a tří polévkových lžic mouky si připravte kvásek a nechte ho vzejít. V míse smíchejte zbylou mouku s bramborami, přidejte kvásek, vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě asi 30 minut vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

Na pomoučeném vále si těsto rozdělte na několik malých bochníků a z nich tvarujte kulaté, tenké langoše. Smažte na pánvi ve vysoké vrstvě oleje (musí plavat) maximálně minutu z každé strany. Přesuňte je na kuchyňskou utěrku, odsajte přebytečný tuk a podávejte s tím, na co máte chuť.

 

Naprostá klasika je langoš potřený rozmačkaným česnekem, kečupem a posypaný strouhaným sýrem. Fantazii se ale meze nekladou. Dejte si jej se zakysanou smetanou, jarní cibulkou, uzeným, brynzou nebo čímkoliv dle libosti. Langoše navíc skvěle chutnají i na sladko – s džemem, povidly, nutellou, marmeládou, tvarohem nebo jen posypané skořicovým cukrem.

 

Babiččina gulášová polévka: Neobejde se bez hovězího, ale na kližku zapomeňte

Babiččina gulášová polévka: Neobejde se bez hovězího, ale na kližku zapomeňte

Gulášová polévka je pokaždé jiná. Ta pravá se ale vaří z hovězího masa. Ovšem ne z kližky jako klasický hovězí guláš, ale z libovějšího hovězího krku.…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz