Jak uchovat cukety na zimu? Zmrazte je, zavařte nebo uložte do sklepa | Recepty.Blesk.cz

Jak uchovat cukety na zimu? Zmrazte je, zavařte nebo uložte do sklepa

  • Teď už má možná vaše rodina cuket doslova plné zuby. V zimě jim však jejich chuť bude chybě
    Teď už má možná vaše rodina cuket doslova plné zuby. V zimě jim však jejich chuť bude chybě
    Foto: Profimedia.cz
    8září   2015  /  06:00

    Každý, kdo pěstuje cukety, ví, že jich v téhle době sklízíme tolik, že už vážně nevíme, co s nimi dělat. Snažíme se tak vymýšlet další a další varianty, jak je nápaditě a pokaždé jinak zpracovat. Jenže za pár týdnů, až jejich sezona skončí, se nám po jejich chuti začne stýskat. Úžasnou zeleninu si však nemusíte odpírat ani v zimě a na jaře.

  • Zamrazte ji nastrouhanou

    ...

    Pokud chcete cuketu zmrazit, oloupejte ji a na hrubém struhadle nastrouhejte. Z větších cuket předtím odstraňte všechna semínka. Nastrouhanou cuketu dejte do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček. Nenaplňujte je ale až po okraj, nechte v nich trochu volného místa. Zmrazená cuketa totiž kvůli vysokému obsahu vody zvětší svůj objem a krabička by mohla v mrazáku prasknout. Zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců.

  • Mrazit se dá i nakrájená

    Teď už má možná vaše rodina cuket doslova plné zuby. V zimě jim však jejich chuť bude chybět.

     

    Další variantou je zmrazit cuketu nakrájenou na kostky. I v tomto případě ji oloupejte. Výjimkou jsou jen opravdu mladé cukety, kterým můžete jejich slupku nechat, protože není tuhá. Z větších cuket odstraňte všechna semínka. Pak si vezměte ostrý nůž a dužinu nakrájejte na stejné kousky. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin do mrazáku. Kousky cukety se nesmějí překrývat, jinak přimrznou k sobě a nebudete je moci oddělit. Zmrazenou cuketu pak přendejte do dobře těsnící krabičky a uložte do mrazáku. Jednotlivé kousky se k sobě už nepřilepí.

  • Uložte ji do sklepa

    ...

    Pokud chcete mít i na Vánoce cukety čerstvé, můžete je uschovat ve sklepě. Plody nechte na rostlině do té doby, než přestanou růst. Musí mít tvrdou slupku a na poklep znít dutě. Pak cukety opatrně odlomte, nechte zaschnout jizvu po stopce a uložte je do nějaké přepravky ve sklepě tak, aby nebyly ve vlhku. Tam vám vydrží až do února dalšího roku. Plody ale nesmějí nést žádné známky poškození. Jestliže nemáte vlastní zahrádku, nezoufejte. Na trzích se dají sehnat i velké a zralé cukety.

  • Zavařte ji

    ss


    Na cuketu v octovém nálevu budete potřebovat:


    • cuketu
    • 1/3 litru vody
    • 2/3 litru octa
    • lžičku soli
    • 100 g cukru


    Postup:

     

    Cukety oloupejte, měkkou dužinu se semínky odstraňte a zbytek nakrájejte na stejnoměrné kousky. Dejte do mísy a zalijte připraveným nálevem. V něm cukety nechte do druhého dne. Pak je sceďte a narovnejte do čistých zavařovacích sklenic, proložte koprem a hořčičným semínkem nebo saturejkou a pepřem. Nakonec je zalijte nálevem, ve kterém cuketa ležela, a dobře zavíčkujte. Sterilujte při 80 stupních Celsia dvacet minut. Uchovávejte v chladu.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé!

Co si budeme povídat. Pokud milujete kyselé okurky, úplně nejlepší jsou ty domácí. A jestli chcete, aby byly krásně křupavé, pak zkuste náš recept. Je trochu jiný, než jste možná zvyklí, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »