Tažené těsto a 6 skvělých náplní: Upečte si dokonalý štrúdl | Recepty.Blesk.cz

Tažené těsto a 6 skvělých náplní: Upečte si dokonalý štrúdl

  • Tvarohový štrůdlTěsto na tažený závin
    Doprava
    Kamera7
    Foto: shutterstock.com
    6září   2015  /  06:00

    Vzpomínáte na nedělní návštěvy u babiček, rozprostřený bílý ubrus, na kterém s láskou a zručností vytahovaly téměř průhledné těsto, které naplnily nastrouhanými jablky? Upéct dobrý domácí štrúdl, který má tenké křehoučké těsto a šťavnatou náplň, je asi trochu oříškem pro každého z nás. Pokud ale máte trochu času a náladu pustit se do toho, výsledek bude určitě skvělý.

  • Základní recept na tažené těsto

      Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na jeden kus):

    * 1 vejce
    * 200 ml vody
    * 1 lžíci oleje
    * 1 lžíci citronové šťávy
    * 320 g hladké mouky
    * špetku soli
    * rozehřátý tuk na potření
    * tuk na vymazání plechu

    Postup:

    Vejce, vlažnou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Z těsta uhněťte bochánek, který dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte nahřátým kastrolem a nechte 30 minut odpočinout. Podle potřeby nahřáté kastroly vyměňujte.

     

    Z bochánku oddělte 1/3 a zbytek uchovejte v teple. Na stůl dejte utěrku a lehce poprašte moukou. Těsto pomoučeným válečkem vyválejte a pak začněte rukama vytahovat. Ruce hřbetem podstrčte pod těsto a opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nezískáte tenký obdélníkový plát.

     

    Vytažené těsto potřete rozehřátým tukem, naplňte náplní a stočte. Konce těsta zmáčkněte, aby náplň při pečení nevytekla. Opatrně přeneste na vymazaný plech. Stejným způsobem připravte i další dva záviny. Pečte je ve středně předehřáté troubě, po pěti minutách teplotu snižte a zvolna pečte asi 30 minut dozlatova.

  • Rybízový štrúdl

      Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto
    * 1 hrneček červeného rybízu
    * 1 hrneček černého rybízu
    * 1/2 hrnku vypeckovaných třešní
    * 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
    * 4 lžíce krystalového cukru
    * 1 vejce na potření

     

    Postup:

    Čerstvé ovoce umyjte a nechte na sítku důkladně okapat nebo použijte mražené. V misce ho smíchejte s ořechy a cukrem. Směsí posypejte těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Jablkový štrúdl

      Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 1 až 1,5 kg jablek
    * 50 až 100 g strouhanky
    * 100 až 120 g krystalového cukru
    * mletou skořici
    * 50 až 100 g rozinek

     

    Postup:

    Jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo. Strouhanku nasucho osmahněte. Plát těsta posypejte strouhankou, poklaďte jablky, posypejte cukrem, mletou skořicí a rozinkami.  Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Štrúdl s ovocem

      Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 500 g měkkého tvarohu
    * 100 g krystalového cukru
    * 1 vanilkový cukr
    * 2 vejce
    * 1 citron
    * asi 300 g ovoce (podle chuti - jahody, broskve, meruňky, borůvky apod.)

     

    Postup:

    Měkký tvaroh smíchejte s krystalovým a vanilkovým cukrem, žloutky, šťávou a kůrou z citronu a vymíchejte dohladka. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do tvarohu. Náplň rozprostřete na plát těsta a pokryjte nakrájenou ovocnou směsí. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Citronovo-mandlový štrúdl

      Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 60 g másla
    * 2 žloutky
    * 1 vejce
    * 300 g krystalového cukru
    * nastrouhanou kůru ze 2 citronů
    * 1,5 lžíce citronové šťávy
    * 2 bílky
    * 180 g mletých mandlí
    * máslo na potření

     

    Postup:

    Máslo vyšlehejte do pěny, zapracujte žloutky a vejce. Přidejte citronovou kůru, polovinu cukru a vyšlehejte dohladka. Citronovou šťávu a zbytek cukru promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte citronovou šťávu s cukrem, až získáte hustou a lesklou směs. Štrúdlové těsto potřete rozpuštěným máslem, naplňte máslovou směsí, posypejte mandlemi a navrch dejte citronový sníh. Opatrně srolujte a závin potřete rozpuštěným máslem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Ořechový štrúdl

      Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 125 ml mléka
    * 60 až 100 g krystalového cukru
    * 1 vanilkový cukr
    * 200 g vlašských ořechů
    * 3 lžíce rozinek
    * citronovou šťávu

     

    Postup:

    V mléce rozmíchejte krystalový a vanilkový cukr, přiveďte k varu. Do vroucího mléka přidejte nastrouhané ořechy, opláchnuté rozinky a dochuťte citronovou šťávou. Směs naneste na těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Tvarohový štrúdl

      Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 3 lžíce rozinek
    * 500 g tvarohu
    * 3 lžíce práškového cukru
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 2 vejce
    * kůru z jednoho citronu
    * 2 lžíce kysané smetany

     

    Postup:

    Rozinky namočte do teplé vody. Tvaroh smíchejte s oběma cukry, citronovou kůrou a s jedním vejcem. Rozinky slijte a zapracujte do tvarohové směsi. Smetanu rozšlehejte se zbylým vejcem a směsí potřete štrúdlové těsto. Naneste náplň a zaviňte.  Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz