Tažené těsto a 6 skvělých náplní: Upečte si dokonalý štrúdl | Recepty.Blesk.cz

Tažené těsto a 6 skvělých náplní: Upečte si dokonalý štrúdl

  • Tvarohový štrůdlTěsto na tažený závin
    7
    Foto: shutterstock.com
    6září   2015  /  06:00

    Vzpomínáte na nedělní návštěvy u babiček, rozprostřený bílý ubrus, na kterém s láskou a zručností vytahovaly téměř průhledné těsto, které naplnily nastrouhanými jablky? Upéct dobrý domácí štrúdl, který má tenké křehoučké těsto a šťavnatou náplň, je asi trochu oříškem pro každého z nás. Pokud ale máte trochu času a náladu pustit se do toho, výsledek bude určitě skvělý.

  • Základní recept na tažené těsto

      Těsto na tažený závin

    Budete potřebovat (na jeden kus):

    * 1 vejce
    * 200 ml vody
    * 1 lžíci oleje
    * 1 lžíci citronové šťávy
    * 320 g hladké mouky
    * špetku soli
    * rozehřátý tuk na potření
    * tuk na vymazání plechu

    Postup:

    Vejce, vlažnou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Z těsta uhněťte bochánek, který dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte nahřátým kastrolem a nechte 30 minut odpočinout. Podle potřeby nahřáté kastroly vyměňujte.

     

    Z bochánku oddělte 1/3 a zbytek uchovejte v teple. Na stůl dejte utěrku a lehce poprašte moukou. Těsto pomoučeným válečkem vyválejte a pak začněte rukama vytahovat. Ruce hřbetem podstrčte pod těsto a opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nezískáte tenký obdélníkový plát.

     

    Vytažené těsto potřete rozehřátým tukem, naplňte náplní a stočte. Konce těsta zmáčkněte, aby náplň při pečení nevytekla. Opatrně přeneste na vymazaný plech. Stejným způsobem připravte i další dva záviny. Pečte je ve středně předehřáté troubě, po pěti minutách teplotu snižte a zvolna pečte asi 30 minut dozlatova.

  • Rybízový štrúdl

     

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto
    * 1 hrneček červeného rybízu
    * 1 hrneček černého rybízu
    * 1/2 hrnku vypeckovaných třešní
    * 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
    * 4 lžíce krystalového cukru
    * 1 vejce na potření

     

    Postup:

    Čerstvé ovoce umyjte a nechte na sítku důkladně okapat nebo použijte mražené. V misce ho smíchejte s ořechy a cukrem. Směsí posypejte těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Jablkový štrúdl

      Štrůdl s jablky

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 1 až 1,5 kg jablek
    * 50 až 100 g strouhanky
    * 100 až 120 g krystalového cukru
    * mletou skořici
    * 50 až 100 g rozinek

     

    Postup:

    Jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo. Strouhanku nasucho osmahněte. Plát těsta posypejte strouhankou, poklaďte jablky, posypejte cukrem, mletou skořicí a rozinkami.  Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Štrúdl s ovocem

      Štrůdl s ovocem

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 500 g měkkého tvarohu
    * 100 g krystalového cukru
    * 1 vanilkový cukr
    * 2 vejce
    * 1 citron
    * asi 300 g ovoce (podle chuti - jahody, broskve, meruňky, borůvky apod.)

     

    Postup:

    Měkký tvaroh smíchejte s krystalovým a vanilkovým cukrem, žloutky, šťávou a kůrou z citronu a vymíchejte dohladka. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do tvarohu. Náplň rozprostřete na plát těsta a pokryjte nakrájenou ovocnou směsí. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Citronovo-mandlový štrúdl

      Citronovo-mandlový štrůdl

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 60 g másla
    * 2 žloutky
    * 1 vejce
    * 300 g krystalového cukru
    * nastrouhanou kůru ze 2 citronů
    * 1,5 lžíce citronové šťávy
    * 2 bílky
    * 180 g mletých mandlí
    * máslo na potření

     

    Postup:

    Máslo vyšlehejte do pěny, zapracujte žloutky a vejce. Přidejte citronovou kůru, polovinu cukru a vyšlehejte dohladka. Citronovou šťávu a zbytek cukru promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte citronovou šťávu s cukrem, až získáte hustou a lesklou směs. Štrúdlové těsto potřete rozpuštěným máslem, naplňte máslovou směsí, posypejte mandlemi a navrch dejte citronový sníh. Opatrně srolujte a závin potřete rozpuštěným máslem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Ořechový štrúdl

      Ořechový štrůdl

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 125 ml mléka
    * 60 až 100 g krystalového cukru
    * 1 vanilkový cukr
    * 200 g vlašských ořechů
    * 3 lžíce rozinek
    * citronovou šťávu

     

    Postup:

    V mléce rozmíchejte krystalový a vanilkový cukr, přiveďte k varu. Do vroucího mléka přidejte nastrouhané ořechy, opláchnuté rozinky a dochuťte citronovou šťávou. Směs naneste na těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Tvarohový štrúdl

      Tvarohový štrůdl

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 3 lžíce rozinek
    * 500 g tvarohu
    * 3 lžíce práškového cukru
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 2 vejce
    * kůru z jednoho citronu
    * 2 lžíce kysané smetany

     

    Postup:

    Rozinky namočte do teplé vody. Tvaroh smíchejte s oběma cukry, citronovou kůrou a s jedním vejcem. Rozinky slijte a zapracujte do tvarohové směsi. Smetanu rozšlehejte se zbylým vejcem a směsí potřete štrúdlové těsto. Naneste náplň a zaviňte.  Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »