Tažené těsto a 6 skvělých náplní: Upečte si dokonalý štrúdl | Recepty.Blesk.cz

Tažené těsto a 6 skvělých náplní: Upečte si dokonalý štrúdl

  • Tvarohový štrůdlTěsto na tažený závin
    7
    Foto: shutterstock.com
    6září   2015  /  06:00

    Vzpomínáte na nedělní návštěvy u babiček, rozprostřený bílý ubrus, na kterém s láskou a zručností vytahovaly téměř průhledné těsto, které naplnily nastrouhanými jablky? Upéct dobrý domácí štrúdl, který má tenké křehoučké těsto a šťavnatou náplň, je asi trochu oříškem pro každého z nás. Pokud ale máte trochu času a náladu pustit se do toho, výsledek bude určitě skvělý.

  • Základní recept na tažené těsto

      Těsto na tažený závin

    Budete potřebovat (na jeden kus):

    * 1 vejce
    * 200 ml vody
    * 1 lžíci oleje
    * 1 lžíci citronové šťávy
    * 320 g hladké mouky
    * špetku soli
    * rozehřátý tuk na potření
    * tuk na vymazání plechu

    Postup:

    Vejce, vlažnou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Z těsta uhněťte bochánek, který dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte nahřátým kastrolem a nechte 30 minut odpočinout. Podle potřeby nahřáté kastroly vyměňujte.

     

    Z bochánku oddělte 1/3 a zbytek uchovejte v teple. Na stůl dejte utěrku a lehce poprašte moukou. Těsto pomoučeným válečkem vyválejte a pak začněte rukama vytahovat. Ruce hřbetem podstrčte pod těsto a opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nezískáte tenký obdélníkový plát.

     

    Vytažené těsto potřete rozehřátým tukem, naplňte náplní a stočte. Konce těsta zmáčkněte, aby náplň při pečení nevytekla. Opatrně přeneste na vymazaný plech. Stejným způsobem připravte i další dva záviny. Pečte je ve středně předehřáté troubě, po pěti minutách teplotu snižte a zvolna pečte asi 30 minut dozlatova.

  • Rybízový štrúdl

     

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto
    * 1 hrneček červeného rybízu
    * 1 hrneček černého rybízu
    * 1/2 hrnku vypeckovaných třešní
    * 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
    * 4 lžíce krystalového cukru
    * 1 vejce na potření

     

    Postup:

    Čerstvé ovoce umyjte a nechte na sítku důkladně okapat nebo použijte mražené. V misce ho smíchejte s ořechy a cukrem. Směsí posypejte těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Jablkový štrúdl

      Štrůdl s jablky

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 1 až 1,5 kg jablek
    * 50 až 100 g strouhanky
    * 100 až 120 g krystalového cukru
    * mletou skořici
    * 50 až 100 g rozinek

     

    Postup:

    Jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo. Strouhanku nasucho osmahněte. Plát těsta posypejte strouhankou, poklaďte jablky, posypejte cukrem, mletou skořicí a rozinkami.  Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Štrúdl s ovocem

      Štrůdl s ovocem

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 500 g měkkého tvarohu
    * 100 g krystalového cukru
    * 1 vanilkový cukr
    * 2 vejce
    * 1 citron
    * asi 300 g ovoce (podle chuti - jahody, broskve, meruňky, borůvky apod.)

     

    Postup:

    Měkký tvaroh smíchejte s krystalovým a vanilkovým cukrem, žloutky, šťávou a kůrou z citronu a vymíchejte dohladka. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do tvarohu. Náplň rozprostřete na plát těsta a pokryjte nakrájenou ovocnou směsí. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Citronovo-mandlový štrúdl

      Citronovo-mandlový štrůdl

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 60 g másla
    * 2 žloutky
    * 1 vejce
    * 300 g krystalového cukru
    * nastrouhanou kůru ze 2 citronů
    * 1,5 lžíce citronové šťávy
    * 2 bílky
    * 180 g mletých mandlí
    * máslo na potření

     

    Postup:

    Máslo vyšlehejte do pěny, zapracujte žloutky a vejce. Přidejte citronovou kůru, polovinu cukru a vyšlehejte dohladka. Citronovou šťávu a zbytek cukru promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte citronovou šťávu s cukrem, až získáte hustou a lesklou směs. Štrúdlové těsto potřete rozpuštěným máslem, naplňte máslovou směsí, posypejte mandlemi a navrch dejte citronový sníh. Opatrně srolujte a závin potřete rozpuštěným máslem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Ořechový štrúdl

      Ořechový štrůdl

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 125 ml mléka
    * 60 až 100 g krystalového cukru
    * 1 vanilkový cukr
    * 200 g vlašských ořechů
    * 3 lžíce rozinek
    * citronovou šťávu

     

    Postup:

    V mléce rozmíchejte krystalový a vanilkový cukr, přiveďte k varu. Do vroucího mléka přidejte nastrouhané ořechy, opláchnuté rozinky a dochuťte citronovou šťávou. Směs naneste na těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Tvarohový štrúdl

      Tvarohový štrůdl

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 3 lžíce rozinek
    * 500 g tvarohu
    * 3 lžíce práškového cukru
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 2 vejce
    * kůru z jednoho citronu
    * 2 lžíce kysané smetany

     

    Postup:

    Rozinky namočte do teplé vody. Tvaroh smíchejte s oběma cukry, citronovou kůrou a s jedním vejcem. Rozinky slijte a zapracujte do tvarohové směsi. Smetanu rozšlehejte se zbylým vejcem a směsí potřete štrúdlové těsto. Naneste náplň a zaviňte.  Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »