Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Špikování masa | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Špikování masa

Podle Zdeňka Pohlreicha je špikování hrozně jednoduchá disciplína
Podle Zdeňka Pohlreicha je špikování hrozně jednoduchá disciplína
Foto: Albert
04.09.2015 / 06:00

Podle Zdeňka je špikování hrozně jednoduchá disciplína, která rozhodně stojí za to. I proto jsme se společně rozhodli, že vám tuto kuchyňskou metodu jednoduše předvedeme. Nemusíte v tom hledat vůbec žádnou vědu. A výsledek? Úžasný!

Foto: Albert

Chce to něco víc

 

Špikování masa jistě znáte. Svíčková, v tom slanina a tak dále. Ale popravdě by to chtělo něco víc. Je velmi důležité, aby maso mělo několik vrstev různých chutí. Proto se vlastně špikuje.

 

Cílem není nacpat do masa toho co nejvíc ani není důležité špikovat do masa za každou cenu nějaký tuk, který by mohl maso udělat šťavnatější. Ze všeho nejdůležitější je ta správná chuť, a tím pádem správné ingredience. Zdeněk Pohlreich vám to předvede hned na dvou příkladech.

 

RECEPT: Pomalu pečená krkovička

Foto: Albert

 

Pikantní chuť je zdrojem úspěchu

 

Máte-li zrovna po ruce pěkný kousek vepřového masa jako třeba krkovičku a nevíte-li, čím byste ho mohli pozvednout ještě výš, odpověď je česnek. Špikování vepřového masa česnekem by mělo být pomalu samozřejmostí. Česnek se nejen skvěle hodí k vepřovému masu, ale i během pečení v mase krásně změkne a vypustí svou chuť kolem sebe. Nebojte se toho a vkládejte do masa celé oloupané stroužky.

 

Špikováním to ale nekončí. Důležité je také dát masu chuť i zvenku. K tomu parádně poslouží dijonská hořčice nebo podobná pikantní a také velká hrst bylinek – v tomto případě rozmarýn a tymián. Samozřejmostí je také sůl a pepř. Bez toho ani ránu. Celé dílo završí nasekaná cibule, na které se to pěkně upeče. Takovéto kusy masa pečte ideálně v hliníkové fólii neboli v alobalu. Udrží se vám tam tím pádem veškerá šťáva, která se bude hodit při servírování.

 

RECEPT: Hovězí kýta pečená v hořčičné krustě

Foto: Albert

 

Výrazná chuť také boduje

 

V druhém příkladu špikování si Zdeněk Pohlreich pohraje s panenkou. Samozřejmě s vepřovou. Tu můžete často upravenou tímto způsobem najít na jídelních lístcích různých restaurací. Jak byste s takovou vepřovou panenkou měli naložit?

 

Šéf zvolil sušená rajčata nakládaná v oleji. Jejich chuť je výrazná a taková sladkokyselá, což se k panence velmi hodí. To, že jsou rajčata nakládaná v oleji, vám pomůže při špikování. Budou hezky klouzat dovnitř do masa. Když takhle špikujete panenku, je dobré její konec uzavřít pomocí párátek. Jinak by vám mohla náplň utéct ven.

 

V prvním případě se krkovička pekla, panenka se tedy bude smažit na pánvi. Jakmile dokonalou panenku vyjmete z pánve, neházejte pánev ihned do dřezu. Ten výpek, který vypadá jako spálený, je ve skutečnosti ještě spousta chuti, která bude ještě potřeba. Za pomoci kapky vývaru, smetany a trochy bazalky tak získáte lahodnou omáčku, která maso skvěle doplní. A co byste k takovému masu měli servírovat jako doplněk, se dozvíte ve videu. Bude to sladké. Na video, ve kterém vám Zdeněk Pohlreich ukáže, jak špikovat maso, se podívejte ZDE.

 

RECEPT: Svíčková s houskovým knedlíkem

Foto: Albert

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz