Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Špikování masa | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Špikování masa

Podle Zdeňka Pohlreicha je špikování hrozně jednoduchá disciplína
Foto: Albert
04.09.2015 / 06:00

Podle Zdeňka je špikování hrozně jednoduchá disciplína, která rozhodně stojí za to. I proto jsme se společně rozhodli, že vám tuto kuchyňskou metodu jednoduše předvedeme. Nemusíte v tom hledat vůbec žádnou vědu. A výsledek? Úžasný!

Podle Zdeňka Pohlreicha je špikování hrozně jednoduchá disciplína

Chce to něco víc

 

Špikování masa jistě znáte. Svíčková, v tom slanina a tak dále. Ale popravdě by to chtělo něco víc. Je velmi důležité, aby maso mělo několik vrstev různých chutí. Proto se vlastně špikuje.

 

Cílem není nacpat do masa toho co nejvíc ani není důležité špikovat do masa za každou cenu nějaký tuk, který by mohl maso udělat šťavnatější. Ze všeho nejdůležitější je ta správná chuť, a tím pádem správné ingredience. Zdeněk Pohlreich vám to předvede hned na dvou příkladech.

 

RECEPT: Pomalu pečená krkovička

Pomalu pečená krkovička

 

Pikantní chuť je zdrojem úspěchu

 

Máte-li zrovna po ruce pěkný kousek vepřového masa jako třeba krkovičku a nevíte-li, čím byste ho mohli pozvednout ještě výš, odpověď je česnek. Špikování vepřového masa česnekem by mělo být pomalu samozřejmostí. Česnek se nejen skvěle hodí k vepřovému masu, ale i během pečení v mase krásně změkne a vypustí svou chuť kolem sebe. Nebojte se toho a vkládejte do masa celé oloupané stroužky.

 

Špikováním to ale nekončí. Důležité je také dát masu chuť i zvenku. K tomu parádně poslouží dijonská hořčice nebo podobná pikantní a také velká hrst bylinek – v tomto případě rozmarýn a tymián. Samozřejmostí je také sůl a pepř. Bez toho ani ránu. Celé dílo završí nasekaná cibule, na které se to pěkně upeče. Takovéto kusy masa pečte ideálně v hliníkové fólii neboli v alobalu. Udrží se vám tam tím pádem veškerá šťáva, která se bude hodit při servírování.

 

RECEPT: Hovězí kýta pečená v hořčičné krustě

Hovězí kýta pečená v hořčičné krustě

 

Výrazná chuť také boduje

 

V druhém příkladu špikování si Zdeněk Pohlreich pohraje s panenkou. Samozřejmě s vepřovou. Tu můžete často upravenou tímto způsobem najít na jídelních lístcích různých restaurací. Jak byste s takovou vepřovou panenkou měli naložit?

 

Šéf zvolil sušená rajčata nakládaná v oleji. Jejich chuť je výrazná a taková sladkokyselá, což se k panence velmi hodí. To, že jsou rajčata nakládaná v oleji, vám pomůže při špikování. Budou hezky klouzat dovnitř do masa. Když takhle špikujete panenku, je dobré její konec uzavřít pomocí párátek. Jinak by vám mohla náplň utéct ven.

 

V prvním případě se krkovička pekla, panenka se tedy bude smažit na pánvi. Jakmile dokonalou panenku vyjmete z pánve, neházejte pánev ihned do dřezu. Ten výpek, který vypadá jako spálený, je ve skutečnosti ještě spousta chuti, která bude ještě potřeba. Za pomoci kapky vývaru, smetany a trochy bazalky tak získáte lahodnou omáčku, která maso skvěle doplní. A co byste k takovému masu měli servírovat jako doplněk, se dozvíte ve videu. Bude to sladké. Na video, ve kterém vám Zdeněk Pohlreich ukáže, jak špikovat maso, se podívejte ZDE.

 

RECEPT: Svíčková s houskovým knedlíkem

Svíčková s houskovým knedlíkem

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »