Babiččina gulášová polévka: Neobejde se bez hovězího, ale na kližku zapomeňte | Recepty.Blesk.cz

Babiččina gulášová polévka: Neobejde se bez hovězího, ale na kližku zapomeňte

Foto: shutterstock.com
02.09.2015 / 06:00

Gulášová polévka je pokaždé jiná. Ta pravá se ale vaří z hovězího masa. Ovšem ne z kližky jako klasický hovězí guláš, ale z libovějšího hovězího krku. Dejte si na čas a vařte ji klidně i 2 hodiny. Bude mít čas rozvonět všechny své chutě a vy s ní sklidíte zasloužený úspěch.

 

 

Budete potřebovat (na 8 porcí):

* 1 kg hovězího krku

* 2,5 l hovězího vývaru

* 150 ml oleje nebo sádla

* 500 g cibule

* 2 stroužky česneku

* 1 kg brambor

* 4 kapie

* 2 polévkové lžíce rajského protlaku

* 2 polévkové lžíce maďarské sladké papriky

* 1 polévkovou lžíci sušené majoránky

* 1 lžičku mletého kmínu

* sůl, pepř

 

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek

 

Postup:

Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo. Hovězí maso nakrájejte na menší kostky. V hlubokém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a dejte na něj restovat cibuli, a to "dosklovata".

 

Ještě než cibule začne zlátnout, dejte na ni osolené, opepřené a okmínované maso a za stálého míchání nechte zatáhnout. Přidejte rajský protlak, promíchejte a teprve poté přidejte sladkou papriku a velmi krátce (aby paprika nezhořkla) promíchejte.  Zalijte hovězím vývarem a přiveďte k varu.

 

Jakmile polévka začne vařit, stáhněte plamen, ochuťte česnekem, přiklopte a nechte zvolna probublávat. Zhruba po hodině by maso mělo být měkké – a právě to je čas, kdy byste do polévky měli přidat oloupané, na kostičky nakrájené a propláchnuté brambory a očištěné, na nudličky nakrájené kapie.

 

Jakmile jsou měkké i brambory, vypněte plamen, dochuťte solí a pepřem a na závěr přidejte v dlaních promnutou majoránku. Polévku nezahušťujte, měla by se cibulí a varem zahustit sama. Podávejte s čerstvým pečivem.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz