Babiččina gulášová polévka: Neobejde se bez hovězího, ale na kližku zapomeňte | Recepty.Blesk.cz

Babiččina gulášová polévka: Neobejde se bez hovězího, ale na kližku zapomeňte

Foto: shutterstock.com
02.09.2015 / 06:00

Gulášová polévka je pokaždé jiná. Ta pravá se ale vaří z hovězího masa. Ovšem ne z kližky jako klasický hovězí guláš, ale z libovějšího hovězího krku. Dejte si na čas a vařte ji klidně i 2 hodiny. Bude mít čas rozvonět všechny své chutě a vy s ní sklidíte zasloužený úspěch.

 

 

Budete potřebovat (na 8 porcí):

* 1 kg hovězího krku

* 2,5 l hovězího vývaru

* 150 ml oleje nebo sádla

* 500 g cibule

* 2 stroužky česneku

* 1 kg brambor

* 4 kapie

* 2 polévkové lžíce rajského protlaku

* 2 polévkové lžíce maďarské sladké papriky

* 1 polévkovou lžíci sušené majoránky

* 1 lžičku mletého kmínu

* sůl, pepř

 

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek

 

Postup:

Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo. Hovězí maso nakrájejte na menší kostky. V hlubokém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a dejte na něj restovat cibuli, a to "dosklovata".

 

Ještě než cibule začne zlátnout, dejte na ni osolené, opepřené a okmínované maso a za stálého míchání nechte zatáhnout. Přidejte rajský protlak, promíchejte a teprve poté přidejte sladkou papriku a velmi krátce (aby paprika nezhořkla) promíchejte.  Zalijte hovězím vývarem a přiveďte k varu.

 

Jakmile polévka začne vařit, stáhněte plamen, ochuťte česnekem, přiklopte a nechte zvolna probublávat. Zhruba po hodině by maso mělo být měkké – a právě to je čas, kdy byste do polévky měli přidat oloupané, na kostičky nakrájené a propláchnuté brambory a očištěné, na nudličky nakrájené kapie.

 

Jakmile jsou měkké i brambory, vypněte plamen, dochuťte solí a pepřem a na závěr přidejte v dlaních promnutou majoránku. Polévku nezahušťujte, měla by se cibulí a varem zahustit sama. Podávejte s čerstvým pečivem.

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »