Chuť babího léta: Rychlé, lehké a zdravé rybí večeře, které si zamilujete! | Recepty.Blesk.cz

Chuť babího léta: Rychlé, lehké a zdravé rybí večeře, které si zamilujete!

  • Foto: shutterstock.com
    29srpna   2015  /  06:00

    Jsou ryby na vašem stole vzácností? Můžete to napravit. Ideální jsou čerstvé, ale skvělé pochoutky připravíte i z mrazených. Ryba je rychle hotová, má lahodnou chuť a je skvělá právě v těchto teplých dnech, protože nezatíží váš žaludek. Potrpíte si na tresku, nebo dáte raději přednost českému kapru?

  • Kapří polévka

    Kapří polévka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,5 l rybího vývaru
    * 300 g vařeného kapra
    * 200 g kořenové zeleniny
    * 1 cibuli
    * 1 pórek
    * 3 stroužky česneku
    * 2 lžíce ostrého kečupu
    * šťávu z jednoho citronu
    * 150 g vlasových nudlí
    * petrželovou nať
    * mletý pepř, sůl
    * olej

     

    Postup:

    Na oleji zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a pórek. Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a chvíli povařte. Do polévky vložte uvařené kousky kapra, prolisovaný česnek, kečup a přilijte citronovou šťávu. Nudle uvařte zvlášť podle návodu na obalu a hotové přidejte do polévky. Dochuťte solí a pepřem, posypejte petrželovou natí a podávejte.

  • Rybí perkelt


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g rybích filetů
    * 4 cibule
    * 6 lžic oleje
    * 100 ml zakysané smetany
    * mletou papriku
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Očištěné filety osolte a nakrájejte na větší kusy. Cibuli nasekejte najemno a osmažte na polovičním množství oleje. Potom přidejte rybu, zbytek oleje, podlijte trochou vody a duste doměkka. Asi pět minut před dovařením posypejte paprikou, ochuťte solí a mletým pepřem. Podávejte s těstovinami, nejlépe se širokými nudlemi. Servírujte s kopečkem zakysané smetany.

  • Pstruh po mlynářsku

    Pstruh po mlynářsku

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 vykuchané pstruhy
    * šťávu z jednoho citronu
    * 80 g másla
    * 50 g polohrubé mouky
    * nasekanou petrželovou nať
    * sůl, pepř

    Postup:

    Pstruhy důkladně omyjte vně i zevnitř. Potřete je citronovou šťávou, osolte, opepřete a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte. Na pánvi rozpusťte máslo a pstruhy po obou stranách opečte dozlatova. Vyjměte je na mísu a posypejte petrželovou natí. Podávejte je s vařenými bramborami a na – na másle podušeném – špenátu.

  • Páj s lososem a špenátem

    Páj s lososem a špenátem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g lososa bez kůže
    * 600 g špenátových listů nebo 300 g mrazeného špenátu
    * 250 ml mléka
    * 200 g smetanového sýra nebo žervé
    * 4 vejce
    * 1 cibuli
    * šťávu z jednoho citronu
    * máslo

    *listové těsto
    * sůl

     

    Postup:

    Cibuli nasekejte najemno a osmažte ji na oleji, přidejte špenát, poduste, osolte, opepřete a nechte mírně vychladnout. Žloutky smíchejte s třetinou mléka a přidejte do špenátu. Ve zbylém mléce rozpusťte sýr a míchejte, až vznikne hladká omáčka, do té zapracujte sníh z bílků.

     

    Lososa nakrájejte na větší kousky, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Pekáček vymažte máslem, důkladně vystelte listovým těstem a naplňte polovinou špenátové směsi. Lososa krátce orestujte na másle, položte na špenát a přikryjte vrstvou zbylého špenátu. Nakonec zalijte sýrovou směsí a přikryjte tenkou vrstvou listového těsta. Pečte ve vyhřáté troubě do zlatohněda.

  • Filé na žampionové omáčce

    Filé na žampionové omáčce

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g rybího filé
    * 200 g žampionů
    * 100 ml smetany na vaření
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * petrželovou nať
    * hladkou mouku na obalování
    * 200 g zeleného chřestu
    * 3 lžíce másla
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Filé omyjte a osušte. Po obou stranách ho osolte a opepřete, obalte v hladké mouce a krátce osmahněte na rozehřátém másle. Maso vyjměte z pánve a ve vypečené šťávě poduste nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte žampiony nakrájené na plátky. Osolte, podlijte trochou vody. Filé vraťte zpět a přikryté duste.

     

    Když je maso měkké, opět ho vyjměte ze šťávy. Přidejte smetanu a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Chvíli zahřívejte i s plátky filé a hotové je posypejte nasekanou petrželovou natí. Podávejte s uvařeným zeleným chřestem.

  • Filé ze pstruha s citronovou omáčkou

    Fílé ze pstruha s citronovou omáčkou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 pstruhy
    * 200 ml smetany na vaření
    * 250 ml masového vývaru
    * 4 žloutky
    * máslo na smažení a na jíšku
    * 1 cibuli
    * 4 hřebíčky
    * 3 lžíce ovocného octa a 30 g hladké mouky
    * šťávu ze dvou citronů
    * 2 lžíce nasekaného kopru
    * 1 bobkový list
    * mletý bílý pepř
    * 1 lžičku cukru
    * sůl

     

    Postup:

    V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte hřebíček a bobkový list. Zalijte masovým vývarem a zlehka okyselte ovocným octem. Přiveďte k varu a přidejte podélně rozpůlené ryby. Stáhněte plamen a povařte asi 10 minut. Ryby vyjměte, vykostěte a uložte na teplé místo, aby nevychladly.

     

    Vývar sceďte, opět přiveďte k varu a šlehačem vyšlehejte máslo smíchané s moukou. Přidejte smetanu, ochuťte solí, bílým pepřem a cukrem. Žloutky s citronovou šťávou přimíchejte k omáčce. Odstavte z ohně a přidejte nadrobno nasekaný kopr. Pstruhy podávejte přelité citronovou omáčkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »