Chuť babího léta: Rychlé, lehké a zdravé rybí večeře, které si zamilujete! | Recepty.Blesk.cz

Chuť babího léta: Rychlé, lehké a zdravé rybí večeře, které si zamilujete!

  • Foto: shutterstock.com
    29srpna   2015  /  06:00

    Jsou ryby na vašem stole vzácností? Můžete to napravit. Ideální jsou čerstvé, ale skvělé pochoutky připravíte i z mrazených. Ryba je rychle hotová, má lahodnou chuť a je skvělá právě v těchto teplých dnech, protože nezatíží váš žaludek. Potrpíte si na tresku, nebo dáte raději přednost českému kapru?

  • Kapří polévka

    Kapří polévka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,5 l rybího vývaru
    * 300 g vařeného kapra
    * 200 g kořenové zeleniny
    * 1 cibuli
    * 1 pórek
    * 3 stroužky česneku
    * 2 lžíce ostrého kečupu
    * šťávu z jednoho citronu
    * 150 g vlasových nudlí
    * petrželovou nať
    * mletý pepř, sůl
    * olej

     

    Postup:

    Na oleji zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a pórek. Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a chvíli povařte. Do polévky vložte uvařené kousky kapra, prolisovaný česnek, kečup a přilijte citronovou šťávu. Nudle uvařte zvlášť podle návodu na obalu a hotové přidejte do polévky. Dochuťte solí a pepřem, posypejte petrželovou natí a podávejte.

  • Rybí perkelt


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g rybích filetů
    * 4 cibule
    * 6 lžic oleje
    * 100 ml zakysané smetany
    * mletou papriku
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Očištěné filety osolte a nakrájejte na větší kusy. Cibuli nasekejte najemno a osmažte na polovičním množství oleje. Potom přidejte rybu, zbytek oleje, podlijte trochou vody a duste doměkka. Asi pět minut před dovařením posypejte paprikou, ochuťte solí a mletým pepřem. Podávejte s těstovinami, nejlépe se širokými nudlemi. Servírujte s kopečkem zakysané smetany.

  • Pstruh po mlynářsku

    Pstruh po mlynářsku

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 vykuchané pstruhy
    * šťávu z jednoho citronu
    * 80 g másla
    * 50 g polohrubé mouky
    * nasekanou petrželovou nať
    * sůl, pepř

    Postup:

    Pstruhy důkladně omyjte vně i zevnitř. Potřete je citronovou šťávou, osolte, opepřete a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte. Na pánvi rozpusťte máslo a pstruhy po obou stranách opečte dozlatova. Vyjměte je na mísu a posypejte petrželovou natí. Podávejte je s vařenými bramborami a na – na másle podušeném – špenátu.

  • Páj s lososem a špenátem

    Páj s lososem a špenátem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g lososa bez kůže
    * 600 g špenátových listů nebo 300 g mrazeného špenátu
    * 250 ml mléka
    * 200 g smetanového sýra nebo žervé
    * 4 vejce
    * 1 cibuli
    * šťávu z jednoho citronu
    * máslo

    *listové těsto
    * sůl

     

    Postup:

    Cibuli nasekejte najemno a osmažte ji na oleji, přidejte špenát, poduste, osolte, opepřete a nechte mírně vychladnout. Žloutky smíchejte s třetinou mléka a přidejte do špenátu. Ve zbylém mléce rozpusťte sýr a míchejte, až vznikne hladká omáčka, do té zapracujte sníh z bílků.

     

    Lososa nakrájejte na větší kousky, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Pekáček vymažte máslem, důkladně vystelte listovým těstem a naplňte polovinou špenátové směsi. Lososa krátce orestujte na másle, položte na špenát a přikryjte vrstvou zbylého špenátu. Nakonec zalijte sýrovou směsí a přikryjte tenkou vrstvou listového těsta. Pečte ve vyhřáté troubě do zlatohněda.

  • Filé na žampionové omáčce

    Filé na žampionové omáčce

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g rybího filé
    * 200 g žampionů
    * 100 ml smetany na vaření
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * petrželovou nať
    * hladkou mouku na obalování
    * 200 g zeleného chřestu
    * 3 lžíce másla
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Filé omyjte a osušte. Po obou stranách ho osolte a opepřete, obalte v hladké mouce a krátce osmahněte na rozehřátém másle. Maso vyjměte z pánve a ve vypečené šťávě poduste nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte žampiony nakrájené na plátky. Osolte, podlijte trochou vody. Filé vraťte zpět a přikryté duste.

     

    Když je maso měkké, opět ho vyjměte ze šťávy. Přidejte smetanu a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Chvíli zahřívejte i s plátky filé a hotové je posypejte nasekanou petrželovou natí. Podávejte s uvařeným zeleným chřestem.

  • Filé ze pstruha s citronovou omáčkou

    Fílé ze pstruha s citronovou omáčkou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 pstruhy
    * 200 ml smetany na vaření
    * 250 ml masového vývaru
    * 4 žloutky
    * máslo na smažení a na jíšku
    * 1 cibuli
    * 4 hřebíčky
    * 3 lžíce ovocného octa a 30 g hladké mouky
    * šťávu ze dvou citronů
    * 2 lžíce nasekaného kopru
    * 1 bobkový list
    * mletý bílý pepř
    * 1 lžičku cukru
    * sůl

     

    Postup:

    V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte hřebíček a bobkový list. Zalijte masovým vývarem a zlehka okyselte ovocným octem. Přiveďte k varu a přidejte podélně rozpůlené ryby. Stáhněte plamen a povařte asi 10 minut. Ryby vyjměte, vykostěte a uložte na teplé místo, aby nevychladly.

     

    Vývar sceďte, opět přiveďte k varu a šlehačem vyšlehejte máslo smíchané s moukou. Přidejte smetanu, ochuťte solí, bílým pepřem a cukrem. Žloutky s citronovou šťávou přimíchejte k omáčce. Odstavte z ohně a přidejte nadrobno nasekaný kopr. Pstruhy podávejte přelité citronovou omáčkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »