Když maso hraje všemi barvami! Kdy je to v pořádku a kdy ho vyhodit? | Recepty.Blesk.cz

Když maso hraje všemi barvami! Kdy je to v pořádku a kdy ho vyhodit?

Většina z nás se při výběru masa soustředí především na jeho barvu. Jsme totiž přesvědčeni o tom, že právě ta je neomylným ukazatelem stáří. Čím červenější maso, tím čerstvější. To je však velký omyl.
Foto: Shutterstock.com
25.08.2015 / 06:00

Maso patří mezi potraviny, u kterých nás změna barvy dokáže pořádně znervóznit. Ať už je to levné mleté, celé kuře nebo dobře uleželý steak, je samozřejmé, že vždy chceme mít jistotu, že jsme zaplatili za čerstvé zboží. Co se však stane s masem, které jste měli v lednici pár dní, ale ze zářivě červené změnilo barvu na šedou, nahnědlou, či dokonce zelenou? Je ještě bezpečné ho jíst, nebo už by se mělo vyhodit?

Většina z nás se při výběru masa soustředí především na jeho barvu. Jsme totiž přesvědčeni o tom, že právě ta je neomylným ukazatelem stáří. Čím červenější maso, tím čerstvější. To je však velký omyl.

 

Barva masa je ovlivněna proteinem v mase obsaženým, který se nazývá myoglobin. Ten se po kontaktu s kyslíkem mění na oxymyoglobin a maso získává onu zářivě červenou barvu, která se nám zdá tak atraktivní.

 

1080p 720p 480p 360p 240p
... • 

 

Když zelená barva není na závadu

 

Většina z nás však nemá čas ani možnosti nakupovat maso u řezníka, kde je barva skutečně dobrým vodítkem. Na plné čáře to tak u nás vyhrává balené maso ze supermarketů, kde každý týden uskutečňujeme velké rodinné nákupy.

 

Právě u něj je ale barva při hodnocení čerstvosti zavádějícím ukazatelem. Balené maso totiž může mít různé, zdánlivě zcela nepřirozené odstíny zelené, hnědé či našedlé barvy, přestože je úplně v pořádku.

 

Vlivem nedostatku vzdušného kyslíku například vakuově balené maso přichází o svou přirozenou červe­nou barvu, kterou však pár vteřin po otevření získá zpět.

 

...

 

Jiným případem je maso balené pod vysokým tlakem do ochranné atmosféry, kde kyslík naopak bývá silně koncentrován. Takové maso je na první pohled lákavě červené, ale často vykazuje barevné změny v místech, kde se například maso dotýká stěn nebo se jednotlivé plátky uvnitř balení dotýkají vzájemně.

 

Takové změny barvy však nejsou na závadu. Jsou způsobeny tím, že v místě dotyku je tlak ve srovnání s okolním prostředím uvnitř balíčku nižší a to vede k oxidaci svalových barviv, a tím i ke změnám barvy.

 

A změnit barvu může maso i působením světla. Určitě už se vám také stalo, že když jste doma připravovali třeba hamburgery nebo karbanátky, po hodině na prkénku nevypadaly na pohled příliš vábně, přesto uvnitř byly krásně růžové a maso vonělo.

Staročeská domácí sekaná jako od babičky: Chce to dobrý poměr kvalitního masa

Staročeská domácí sekaná jako od babičky: Chce to dobrý poměr kvalitního masa

I ze zdánlivě obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí vědět, jak na to, abyste připravili dokonalou staročeskou sekanou,…celý článek


Neřiďte se barvou, ale zdravým rozumem

 

Pokud tedy máte balené maso uložené v lednici a po třech dnech ho kvůli nepřirozené barvě chcete vyhodit, nedělejte to. Zapojte zdravý rozum a v první řadě především vlastní nos, který vám po otevření neomylně prozradí, zda je s masem něco v nepořádku.

 

To, které změnilo barvu kvůli některému z výše uvedených důvodů, si zachovává přirozenou "masovou" vůni. A naopak to, u kterého došlo ke změnám vlivem mikrobiální činnosti, opravdu silně zapáchá. Na vině jsou rozkládající se bílkoviny a tuky.

 

Důležité je i to, jaké je po otevření maso na dotyk. Pokud je lepkavé nebo slizké, pro konzumaci se již rozhodně nehodí.

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Božské ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové nebo z odpalovaného těsta!

Proč bychom měli milovat léto? No přece kvůli plněným ovocným knedlíkům, které nemají konkurenci. Jsou hříšně dobré, sice kalorické, ale zato fantastické. Dají se připravit na tisíc způsobů a plnit se dají vším možným ovocem.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »