Tradiční paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera | Recepty.Blesk.cz

Tradiční paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Foto: jamieoliver.com
24.08.2015 / 06:00

Játra jsou vnitřnosti, které buď milujete nebo nesnášíte. I odpůrcům jater se ale mohou seběhnout sliny na dokonale hladkou, jemnou domácí paštiku z kuřecích jater. Připravte si ji podle známého britského kuchaře Jamieho Olivera.

Budete potřebovat:

* 300 g změklého másla

* olivový olej

* 2 najemno nakrájené šalotky

* 2 rozdrcené stroužky česneku

* 400 g kuřecích jater

* pár lístků čerstvé šalvěje

* malou sklenici brandy

* sůl, pepř

 

Postup:


Předehřejte troubu na 100 °C. Polovinu másla dejte do zapékací misky a dejte do trouby asi na 10 minut zvolna rozpustit, dokud se nezačne oddělovat. Odeberte žluté, přepuštěné máslo do samostatné misky a dejte stranou vychladit. Mléčně bílé máslo vylijte.

 

V pánvi rozehřejte trošku olivového oleje, zvolna na něm orestujte šalotku a česnek, dokud nezesklovatí. Poté je stáhněte a dejte stranou na talíř. Vytřete pánev kuchyňskou utěrkou a zprudka na ní orestujte kuřecí játra společně se šalvějí. Nechte je, aby se ze všech stran zatáhla, ale uvnitř zůstala ještě růžová – pokud je vysušíte, ztratí svoji krémovou texturu a paštika nebude krásně hladká.

 

Přilijte do pánve brandy, chvíli nechte projít varem, aby se vypařil alkohol, a poté stáhněte z plotny a obsah pánve přemístěte do mixéru. Přidejte orestovanou šalotku a česnek a mixujte, dokud není směs dokonale hladká a krémová. Přidejte zbytek změklého másla, osolte, opepřete a pokračujte v mixování. Poté přemístěte paštiku do keramické misky.

 

Posypte lístky šalvěje a přes lžičku na paštiku nalijte přepuštěné máslo. Dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit, ale mnohem lépe se všechny chutě propojí a rozvinou, pokud necháte paštiku odležet přes noc. Podávejte vychlazené a s čerstvým bílým pečivem.

 

Tip: Více receptů anglického kuchaře bez čepice Jamieho Olivera naleznete na www.jamieoliver.com

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

ONLINE Nejméně 35 mrtvých při zhroucení…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »