Levné, rychlé a lahodné: Dobroty z cukety vás dostanou | Recepty.Blesk.cz

Levné, rychlé a lahodné: Dobroty z cukety vás dostanou

  • Foto: shutterstock.com
    23srpna   2015  /  06:00

    Cuketa je naprosto nenáročná zelenina. Je levná, dá se připravit naslano i nasladko a má jemnou chuť, která by neměla vadit snad skoro nikomu. Pokud máte letos bohatou úrodu a nevíte, co s ní, vyzkoušejte nějaký z našich snadných cuketových receptů.

  • Zapečené cukety se šunkou a sýrem


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 středně velké cukety
    * 1 větší cibuli
    * 2 rajčata
    * 50 g dušené šunky
    * 125 g čerstvého smetanového sýra
    * několik snítek čerstvého tymiánu
    * 1/4 lžičky sladké mleté papriky
    * sůl, pepř
    * olej na vymazání

     

    Postup:

    Omyté cukety podélně rozkrojte, lžící odstraňte zrníčka a vnitřek částečně vydlabejte. Osolte je a opepřete. Cibuli nadrobno nakrájejte, rajčata spařte vroucí vodou a oloupejte. Šunku a oloupaná rajčata nakrájejte na malé kostičky. Cibulku, rajčata a šunku poté dobře promíchejte s čerstvým sýrem, lžičkou nasekaného tymiánu a mletou paprikou. Dochuťte solí a pepřem. Půlky cuket naplňte směsí.

     

    Zapékací formu vytřete olejem nebo vyložte pečicím papírem, vložte do ní naplněné půlky cuket, pokapejte je olejem a v předehřáté troubě zapečte při 180 °C. Upečenou zeleninu vyjměte z trouby, upravte na plochou mísu a ozdobte snítkami čerstvého tymiánu. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo salát z rajčat.

  • Cukety s ostrou masovou směsí


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    * 4 kulaté cukety
    * 1 kg mletého masa
    * mleté chilli v prášku
    * 3 větší cibule
    * česnek
    * sůl, pepř
    * tuk na vymazání

     

    Postup:

    Cukety povařte. Poté je vyjměte a nechte vychladnout. Na olivovém oleji osmahněte cibuli, přidejte mleté maso a orestujte. Osolte, opepřete, přidejte česnek a mleté chilli. Každé cuketě odkrojte vršek a odložte je stranou.

     

    Z cuket opatrně vydlabejte vnitřek a osolte je. Dužinu vmíchejte do masové směsi, kterou zeleninu naplňte a naskládejte do nádoby na pečení vymazané tukem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Před servírováním na cukety položte seříznuté vršky.

  • Cuketová buchta se zázvorem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 200 g nahrubo nastrouhané neoloupané cukety
    * 100 g krupicového cukru
    * 12 ml oleje
    * 150 g polohrubé mouky
    * 1 vejce
    * 1 balení vanilkového cukru
    * 2 lžičky mletého zázvoru
    * 1 lžičku kypřicího prášku

     

    Postup:

    Vejce s cukrem vyšlehejte a do vzniklé pěny postupně zašlehejte olej. Mouku prosejte s práškem do pečiva, zázvorem a solí a vmíchejte ji do vaječné hmoty. Přidejte nastrouhanou a vymačkanou cuketu a umíchejte těsto, které nalijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Nechte upéct dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Omeleta s cuketou a bazalkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 g středně velkých cuket
    * 5 lžic oleje
    * 7 vajec
    * 4 lžíce smetany
    * sůl a pepř
    * čerstvou bazalku

     

    Postup:

    Cukety omyjte, osušte a odkrojte konce. Nastrouhejte je nebo nakrájejte na hrubé nudličky. Rozklepněte vejce a vyšlehejte je v míse se smetanou. Osolte a opepřete. Bazalku nakrájejte a vsypejte k rozšlehaným vejcím. Přidejte cukety a důkladně promíchejte.

     

    Připravte si dvě pánve, rozehřejte na nich olivový olej a do každé pánve nalijte polovinu připravené vaječné hmoty. Omelety pak smažte nejdříve na středním a pak na mírném ohni, dokud se povrch nesrazí. Hotové omelety rozkrojte na poloviny, případně na čtvrtiny, rozdělte je na talíře, posypejte zbylými lístky bazalky a dochuťte solí a pepřem podle chuti.

  • Cuketové koláčky se smetanou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 balíček listového těsta
    * 1 středně velkou cuketu
    * 100 g parmezánu
    * 1 kelímek zakysané smetany
    * 3 stroužky česneku
    * 1 větší cibuli
    * 1 vejce
    * olivový olej, sůl

     

    Postup:

    Cuketu nakrájejte na plátky, osolte a nechte chvilku stát, aby pustila tekutinu. Poté ji ještě trochu otřete ubrouskem. Cibulku osmahněte na oleji, přidejte část nastrouhaného parmezánu, smetanu, promíchejte a odstavte. Listové těsto rozválejte a vykrojte lodičky nebo kolečka. Potřete je smetanovou směsí, okraje nechte volné. Těsto poklaďte kolečky cukety, posypejte nadrobno nakrájeným česnekem, zbylým parmezánem a zakapejte olivovým olejem. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Koláčky zapečte v troubě.

  • Cuketová polévka s mandlovými lupínky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 středně velké cukety
    * 1 cibuli, 1 lžíci másla
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 600 ml zeleninového vývaru
    * 300 ml smetany
    * 100 g parmezánu
    * lžičku oregana, sůl, pepř
    * mandlové lupínky

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozehřejte olej a máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte. Přisypejte oloupanou a na kolečka nakrájenou cuketu, osolte, opepřete a přidejte oregano. Chvilku poduste. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte, až je cuketa měkká. Poté vše důkladně rozmixujte. Přidejte smetanu a sýr. Pak už polévku dál nevařte. Každou porci posypejte mandlovými lupínky.

  • Cuketové placičky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 cuketu
    * 2 vejce
    * 4 stroužky česneku
    * 150 g hladké mouky
    * majoránku, sůl
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Očištěnou cuketu nastrouhejte, jemně osolte a nechte chvilku stát. Poté z ní trochu vymačkejte šťávu, přidejte mouku, vejce a utřený česnek. Osolte, opepřete a vmíchejte majoránku. Na pánvi rozehřejte olej, do horkého pak dělejte pomocí naběračky placičky. Opečte je z obou stran pěkně dozlatova.
    Náš tip: Placičky podávejte s kopcem hlávkového salátu a kopečkem ochucené kysané smetany.

  • Cuketový nákyp

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 větší cuketu
    * 150 g měkkého salámu
    * 100 g sýra na strouhání
    * 50 g hladké mouky
    * 50 g strouhanky
    * 150 g krupice
    * 2 vejce
    * 5 lžic oleje
    * 2 cibule
    * 2 stroužky česneku
    * 2 mrkve
    * 2 lžičky prášku do pečiva
    * čerstvý tymián, sůl, pepř, vegetu, majoránku

     

    Postup:

    Připravte si větší mísu, do které nastrouhejte cuketu, sýr, mrkve. Na salám použijte hrubé struhadlo, dále přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, všechny sypké suroviny a okořeňte podle chuti. Směs přendejte do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, na povrchu potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě dozlatova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz