Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří! | Recepty.Blesk.cz

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Uzeniny a zelenina ano, vejce ne. Tak vypadá originál.
Foto: shutterstock.com
01.07.2016 / 06:00

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou verzi, do které se na závěr přidávají vejce. Věděli jste ale, že v pravém maďarském lecsu nemají vejce co dělat? Připravte si ho podle tradičního receptu maďarské kuchyně.

 

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

 

Vegetariánům by tento pokrm v tradičním podání ale příliš radosti neudělal. Nejlépe totiž chutná, když je připravované na slanině a vepřovém sádle a pikantní chuť mu nedodává nic jiného než maďarská vepřová klobása. Pokud ale přesto toužíte po odlehčenější verzi bez masa, živočišné produkty vyřaďte a sáhněte po olivovém oleji. Chuť bude sice jiná, ale pořád výborná.

 

Základem dokonale vyvážené chutě maďarského leča jsou správně zvolené poměry. Ať už si připravujete porci jen pro sebe, nebo více porcí pro celou rodinu, pamatujte, že hmotnost papriky:rajčata:cibule by měla být vždy 2:1:1.

Uvařte si domácí kečup: Už nikdy nebudete chtít jiný!

Uvařte si domácí kečup: Už nikdy nebudete chtít jiný!

Urodilo se vám letos víc rajčat, než jste schopní zpracovat, a marně si lámete hlavu, co s nimi? Připravte si domácí kečup. Na rozdíl od těch z obchodů…celý článek

Budete potřebovat (na 4 porce):

* 1 kg bílých paprik

* 500 g zralých rajčat

* 500 g cibule

* 150 g slaniny v celku

* 250 g maďarské klobásy Mangalica

* sádlo nebo olej

* 2 polévkové lžíce maďarské sušené papriky

* sůl

 

Postup:

Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte ji do rozehřáté pánve společně s troškou sádla nebo oleje. Za občasného míchání nakrájejte cibuli na větší kousky a dejte ji na slaninu zesklovatět. Dřív, než začne cibule zlátnout, zasypte ji mletou paprikou a za stálého míchání rychle opečte, aby se paprika nepřepálila a nezhořkla.

 

Přidejte do pánve na silnější proužky nakrájenou papriku a na větší kousky pokrájená rajčata. Ideální je, pokud je před přípravou také oloupete. Osolte, promíchejte, přiklopte a na mírném ohni za občasného míchání nechte asi 30 až 40 minut dusit, dokud papriky nezměknou.

 

Mezitím si nakrájejte na kolečka klobásu. Přidejte ji do hrnce a nechte asi 10 minut prohřát, aby do leča pustila svou chuť. Už nepřikrývejte, jen občas promíchejte, šťáva ze zeleniny se tak redukuje na hustotu, která je pro klasické maďarské lečo charakteristická. Podávejte s čerstvým chlebem.

Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P.

Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P.

Před nedávnem vyšla sympatické Ditě Pecháčkové druhá kuchařka s všeříkajícím názvem Deník Dity P. 2. My jsme byli u toho a talentovanou kuchařku a…celý článek

Diskuse k článku

.

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Rychlé ovocné koláče na plech: Jahodové, rybízové, třešňové nebo malinové!

Využijte toho, že je všude spousta letního ovoce, a upečte z něj třeba bublaninu nebo koláče na plech. Jsou rychlé, výborné a naprosto jednoduché, takže je zvládne úplně každý. Tyhle recepty doporučujeme, jsou ideální

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Svědectví z vláčku, který přejel chlapce…

Nesmírná tragédie se odehrála na rodinném festivalu u Žďáru nad Sázavou. Vláček na něm přejel teprve…

celý článek »

České celebrity

Do války Dary a Rytmuse vstoupila Krainová:…

Kvůli chlapovi si kdysi vjely do vlasů, teď je naopak možná stmelí! Simona  Krainová (45) se zastala…

celý článek »

Počasí

Unikátní foto: Tak blesky bičovaly Česko.…

Zatímco na většině území si budeme v úterý užívat polojasné oblohy, na severovýchodě a severu území…

celý článek »

Praha - Zprávy

V centru Prahy se zřítila část domu! Čtyři…

K obrovskému neštěstí došlo v úterý dopoledne v centru Prahy. Na stavbě v Mikulandské ulici se zřítila…

celý článek »