Španělské ptáčky, které se rozplývají na jazyku: Připravte je podle kuchyně první republiky | Recepty.Blesk.cz

Španělské ptáčky, které se rozplývají na jazyku: Připravte je podle kuchyně první republiky

Foto: Kuchařka první republiky
17.08.2015 / 06:00

Až budete chtít někoho skutečně oslnit svým kuchařským uměním, připravte mu něco podle receptů první republiky, a to z kuchyně klasické měšťanské domácnosti. Ta oplývala kvalitním a vytříbeným masem, které se rozplývalo na jazyku. Třeba jako telecí španělské ptáčky. 

Tentokrát vás v receptech z první republiky zavedeme do klasické měšťanské kuchyně na telecí španělské ptáčky. "V kuchyni měšťanských domácností se v dobách první republiky sešla řada kulinárních vlivů. Hospodyně, samy často pocházející z venkova a mající za sebou téměř vždy výuku vaření a vedení domácnosti, mívaly k ruce služky a nezřídka také kuchařky. Ty samozřejmě vnášely do jídelníčku movitějších domácností i to, na co byly samy zvyklé, a obohacovaly ho tak o celou řadu regionálních jídel," popisují ve své Kuchařce první republiky její autorky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková. 

Na jídelníčku v měšťanských domácnostech se tak často objevovalo maso, které bylo vytříbené kvality a často se podávalo v náročnějších úpravách a za použití drahých dochucovadel.

Prvorepublikový smažený sýr

Prvorepublikový smažený sýr

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud na něj máte chuť a chcete si dát nějaký skutečně výborný, zkuste tento, který byl oblíbený…celý článek

 

Telecí španělské ptáčky

 

na 4 porce

• 8 tenkých plátků z telecí kýty

• sůl

• 50 g slaniny nakrájené na plátky Foto: Kuchařka první republiky

• 1 lžíce hladké mouky

• 2 lžíce másla

• 1 středně velká cibule

• 130 ml zakysané smetany

• 20 g mouky

• šťáva z 1/2 citronu

 

nádivka

• 2 menší sardele

• 1 lžíce másla

• 2 žloutky

• 1 tvrdší houska + mléko na namočení

• 1/2 cibule, oloupané a nastrouhané

• hladkolistá petrželka

• mletý pepř

 

smažené bramborové knedlíčky

• 1/2 kg brambor, čerstvě uvařených

• 40 g másla

• sůl

• 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť + 2 vejce na obalení

• na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku

• 6 lžic strouhanky na obalení

• sádlo na smažení

 

Postup:

1. Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.

 

2. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a obojí rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.

 

Foto: alena Hrbková, Smart Press

3. Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.

 

 4. Na knedlíčky oloupeme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům. Doplníme kompotem z jablek.

Další skvělé recepty na prvorepubliková jídla naleznete v Kuchařce první republiky od Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2015.

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz