Španělské ptáčky, které se rozplývají na jazyku: Připravte je podle kuchyně první republiky | Recepty.Blesk.cz

Španělské ptáčky, které se rozplývají na jazyku: Připravte je podle kuchyně první republiky

Foto: Kuchařka první republiky
17.08.2015 / 06:00

Až budete chtít někoho skutečně oslnit svým kuchařským uměním, připravte mu něco podle receptů první republiky, a to z kuchyně klasické měšťanské domácnosti. Ta oplývala kvalitním a vytříbeným masem, které se rozplývalo na jazyku. Třeba jako telecí španělské ptáčky. 

Tentokrát vás v receptech z první republiky zavedeme do klasické měšťanské kuchyně na telecí španělské ptáčky. "V kuchyni měšťanských domácností se v dobách první republiky sešla řada kulinárních vlivů. Hospodyně, samy často pocházející z venkova a mající za sebou téměř vždy výuku vaření a vedení domácnosti, mívaly k ruce služky a nezřídka také kuchařky. Ty samozřejmě vnášely do jídelníčku movitějších domácností i to, na co byly samy zvyklé, a obohacovaly ho tak o celou řadu regionálních jídel," popisují ve své Kuchařce první republiky její autorky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková. 

Na jídelníčku v měšťanských domácnostech se tak často objevovalo maso, které bylo vytříbené kvality a často se podávalo v náročnějších úpravách a za použití drahých dochucovadel.

Prvorepublikový smažený sýr

Prvorepublikový smažený sýr

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud na něj máte chuť a chcete si dát nějaký skutečně výborný, zkuste tento, který byl oblíbený…celý článek

 

Telecí španělské ptáčky

 

na 4 porce

• 8 tenkých plátků z telecí kýty

• sůl

• 50 g slaniny nakrájené na plátky

• 1 lžíce hladké mouky

• 2 lžíce másla

• 1 středně velká cibule

• 130 ml zakysané smetany

• 20 g mouky

• šťáva z 1/2 citronu

 

nádivka

• 2 menší sardele

• 1 lžíce másla

• 2 žloutky

• 1 tvrdší houska + mléko na namočení

• 1/2 cibule, oloupané a nastrouhané

• hladkolistá petrželka

• mletý pepř

 

smažené bramborové knedlíčky

• 1/2 kg brambor, čerstvě uvařených

• 40 g másla

• sůl

• 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť + 2 vejce na obalení

• na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku

• 6 lžic strouhanky na obalení

• sádlo na smažení

 

Postup:

1. Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.

 

2. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a obojí rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.

 

Kuchařka první republiky

3. Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.

 

 4. Na knedlíčky oloupeme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům. Doplníme kompotem z jablek.

Další skvělé recepty na prvorepubliková jídla naleznete v Kuchařce první republiky od Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2015.

 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »