5 osvědčených triků, které oceníte při pečení | Recepty.Blesk.cz

5 osvědčených triků, které oceníte při pečení

  • Foto: Shutterstock.com
    13srpna   2015  /  06:00

    Vyboulený dortový korpus, bábovka, která nejde vyklopit, všechno ovoce propadané na dno bublaniny, nevyběhlý koláč. Zákon schválnosti většinou funguje dokonale. V momentě, kdy vám na výsledku nejvíc záleží, se všechno pokazí. Nenechte se ale už příště zaskočit! Vyzkoušejte léty prověřené triky kuchařek, které vám pomohou leccos zažehnat i vylepšit.

  • Aby šla bábovka vyklopit

    Foto: Shutterstock.com

    Také čas od času bojujete s tím, že se vám bábovku prostě nedaří dostat z formy, ať děláte, co děláte? Příště ji zkuste vymazat tukem, nejlépe peroutkou, aby se tuk dobře dostal do všech záhybů, a dejte ji na chvíli vychladit do ledničky. Teprve pak ji vysypte hrubou moukou nebo prosetou strouhankou. Použít můžete i mleté ořechy nebo kokos.

     

    Na povrch upečené bábovky položte mělký talíř a formu i s talířem oběma rukama převraťte. Když se náhodou nevyklopí, nechte ji stát na talíři a navrch formy položte utěrku namočenou ve studené vodě. Po chvilce zkuste, jestli se bábovka uvolnila. Pokud ne, podle potřeby utěrku znovu namočte.

     

    Když ani tohle nepomůže, dejte na plotýnku menší hrnec s vodou, přiveďte vodu k varu a poté na něj formu s bábovku postavte. Díky této parní lázni se už určitě vyklopí.

  • Aby se bublanina povedla

    Foto: Shutterstock.com

    Aby vám příště při přípravě bublaniny všechno ovoce nepropadalo až na dno, použijte osvědčený fígl našich babiček a obalte ho nejdřív v mouce. Další možností je, že nejdřív dáte na chvilku zapéci jen samotné těsto a ovoce na něj dáte až později.

  • Pro dokonalý dortový korpus

    Foto: archiv

    Nechcete, aby se vám příště dortový korpus při pečení uprostřed vyboulil? Vymažte a vysypte jen dno formy, boky nechte nevymazané. Můžete také do středu těsta při pečení zapíchnout makaron nebo nerezovou trubičku. Odvedou přebytečnou páru a těsto se vrátí do roviny.

  • Nejlepší kynuté koláče a buchty

    Foto: Silvie Kolevová

    Pokud chcete, aby o vašich úžasných buchtách a koláčích kolovaly mezi sousedkami a kamarádkami nezapomenutelné pověsti, začněte používat tajné přísady. Tou první je jogurt. Přidejte ho do kynutého těsta, lépe nakyne a bude vláčnější.

     

    Povrch těsta pak před vložením do trouby potřete bílkem se lžičkou medu. Po upečení bude mít mnohem lepší barvu. A med můžete také přidat do drobenky, která pak bude křupavější. Stačí ho jedna až dvě polévkové lžíce.

  • Aby bylo těsto nadýchanější

    Foto: archiv firem

    Těsto na buchtu nebo koláč bude nadýchanější, když do těsta nakonec vmícháte lžíci horké vody. Je ale pak nutné neotvírat troubu při pečení. Stejný efekt má i to, když lžíci mouky v receptu nahradíte solamylem.

     

    A vyzkoušet můžete i podmáslí. Když v něm rozmícháte droždí, těsto rychle vykyne a bude obzvlášť lehké a nadýchané.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz