Nevíte, co s úrodou rajčat? Usušte je, zavařte nebo naložte! | Recepty.Blesk.cz

Nevíte, co s úrodou rajčat? Usušte je, zavařte nebo naložte!

  • Pokud pěstujete rajčata, možná máte víc plodů, než stihnete za čerstva zkonzumovat. Pokud si na nich chcete pochutnat i na podzim a během zimy, zkuste je například usušit.
    Pokud pěstujete rajčata, možná máte víc plodů, než stihnete za čerstva zkonzumovat. Pokud si na nich chcete pochutnat i na podzim a během zimy, zkuste je například usušit.
    Foto: Shutterstock.com
    10srpna   2015  /  16:00

    Na sluníčku dozrávají rajčata téměř před očima. Není proto divu, že v poslední době možná už nevíte, co s nimi. Salát, lečo a caprese už nemůžete ani vidět, úroda se vám doma hromadí a začíná se kazit. Co takhle zkusit je usušit a naložit?

  • Domácí sušená rajčata

    ...
    Na slunci sušená rajčata patří mezi pochoutky středomořské kuchyně. U nás je však lepší využít při jejich přípravě klasickou troubu. V kuchyni je uplatníte v salátech, sendvičích, pod maso, do těstovin i na pizzu. Fantazii se meze nekladou.


    Budete potřebovat:


    • 1 kg rajčat
    • olivový olej
    • sůl
    • pepř


    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 110 °C.

     

    2. Rajčata rozkrájejte na poloviny, dejte je do mísy a pokapejte trochou olivového oleje. Přidejte špetku soli a pepře.

     

    3. Rajčata vyskládejte na plech vyložený alobalem rozkrojenou stranou nahoru.

     

    4. Sušte v troubě 10 až 15 hodin.
    Usušená rajčata uložte do lednice, kde vydrží přibližně týden. Pokud je zamrazíte, vydrží vám až půl roku.


    Náš tip:

    Sušená rajčata také můžete naložit do oleje a dochutit je například česnekem, chilli nebo různými bylinkami dle chuti.

  • Nakládaná rajčata

    ...
    Budete potřebovat:


    • 1 kg rajčat
    • 2 hrnky octa
    • 2 hrnky vody
    • sůl
    • 3 stroužky česneku
    • koření


    Postup:

     

    1. Rajčata pokrájejte na menší klínky.

     

    2. Přiveďte k varu dva hrnky octa, 2 hrnky vody a 2 lžíce soli.

     

    3. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 poloviny česneku, 2 lžičky cukru a 2 lžičky koření. Poté přidejte rajčata.

     

    4. Horkou octovou směsí zalijte rajčata. Odstraňte případnou pěnu a nechte asi 1 a půl cm volného prostoru. Zavřete a vložte na rošt ponořený ve vařící vodě v hrnci.

     

    5. Vařte 15 minut. Poté vypněte, vyndejte sklenice a nechte vychladnout. Rajčata budou nejlepší pár týdnů po zavaření.

  • Zavařovaná rajčata


    ...
    Budete potřebovat:


    • 2 kg rajčat
    • kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu


    Postup:

     

    1. Z rajčat vyřízněte "bubáky" a každé zespodu nařízněte do kříže.

     

    2. Pak je vložte do vroucí vody na dobu 30 až 60 sekund. Vyndejte je a rychle ponořte do misky s ledovou vodou.

     

    3. Rajčata oloupejte, načtvrťte, vložte do většího hrnce a přiveďte k varu. Horká rajčata nandejte do čistých sklenic.

     

    4. Do každé přidejte 1/4 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžičky citronové šťávy. Odstraňte případnou pěnu a nechte 1,5 cm místa nad směsí.

     

    5. Otřete okraje sklenic a dobře zavřete. Sklenice vložte do hrnce s vařící vodou a vařte 45 minut. Poté vyndejte, nechte sklenice vychladnout a dodatečně zkontrolujte, zda opravdu těsní.

     

    6. Takto zavařená rajčata můžete skladovat při pokojové teplotě zhruba 6 měsíců až rok.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »