Ovocné koláče, koláčky i muffiny: Podlehněte letnímu pokušení | Recepty.Blesk.cz

Ovocné koláče, koláčky i muffiny: Podlehněte letnímu pokušení

  • Foto: shutterstock.com
    9srpna   2015  /  06:00

    Koláče plné letního ovoce jsou prostě neodolatelné. Kromě klasické bublaniny a svěžích tvarohových variant vyzkoušejte také minikoláčky nebo muffiny, které si zamiluje každý. Děti kvůli tomu, že se jim vejdou do dlaně, dospělí kvůli tomu, že s nimi můžou rychle zahnat neodolatelnou chuť na sladké.

  • Tvarohový koláč s broskvemi

    Tvarohový koláč s broskvemi

    Budete potřebovat:

    * 500 g plnotučného tvarohu

    * 4 broskve

    * 2 vejce

    * 150 g práškového cukru

    * 50 g vanilkového cukru

    * 2 lžíce škrobové moučky

    * 200 ml smetany na šlehání

    * 100 g změklého másla

    * 2 lžíce strouhané čokolády

     

    Postup:

    Máslo, žloutky, práškový a vanilkový cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh, smetanu, škrobovou moučku a dobře promíchejte. Broskve umyjte a nakrájejte na čtvrtky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte do tvarohové hmoty, polovinu poté nalijte do formy na pečení, na povrch poklaďte kousky broskví a navrstvěte druhou polovinu hmoty. Formu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte. Vychlazený koláč vyndejte z formy a posypejte strouhanou čokoládou.

  • Rychlá třešňová bublanina


    Budete potřebovat:

    * 250 g polohrubé mouky

    * 250 g moučkového cukru

    * 400 g vypeckovaných třešní

    * 3 vejce

    * 1/2 sáčku prášku do pečiva

    * 100 ml vody

    * 100 ml oleje

     

    Postup:

    Žloutky oddělte od bílků. Ze žloutků a cukru vyšlehejte tuhý sníh. Smíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva. Do směsi ze žloutků a cukru vmíchejte olej, vodu, přidejte mouku a promíchejte. Přimíchejte sníh z bílků. Hmotu vylijte na plech a uhlaďte. Na povrch naskládejte třešně a upečte při 180 °C.

  • Malinové košíčky s vanilkovým krémem

    Malinové košíčky s vanilkovým krémem

    Budete potřebovat (na 6 kusů):

    * 900 g listového těsta

    * 500 ml mléka

    * 1 vanilkový lusk

    * 6 žloutků

    * 100 g krystalového cukru

    * 30 g hladké mouky

     

    Postup:

    Listové těsto rozválejte na 5 milimetrů silný plát, tím vyložte malé koláčové formičky o průměru 10 cm. Těsto vytáhněte až na kraje forem a několikrát propíchejte vidličkou. Koláčky dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Poté je vyndejte a počkejte, až vychladnou.

     

    Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábejte z něj dřeň, tu spolu s luskem přimíchejte do mléka a krátce povařte. V misce vyšlehejte žloutky spolu s cukrem a postupně přimíchejte mouku. Horké (nikoli vařící!) mléko vyšlehejte do žloutkového krému, vše vlijte do hrnce, vyberte vanilkový lusk a za stálého míchání nechte přejít varem. Hrnec odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout. Na hotové a vychlazené korpusy naneste vanilkový krém a nakonec maliny. Ty předtím obalte v moučkovém cukru.

  • Muffiny s lesním ovocem

    Muffiny s lesním ovocem

    Budete potřebovat (na 12 kusů):

    * 250 g hladké mouky

    * 200 g čerstvého lesního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky)

    * 3 pomeranče

    * špetku soli

    * 1/2 lžičky prášku do pečiva

    * 100 g hnědého cukru

    * 1 vejce

    * 6 lžic oleje

    * máslo na vymaštění formy

     

    Postup:

    Pomeranče umyjte v teplé vodě, osušte a nastrouhejte z nich 1/2 lžíce kůry, rozpulte je a vymačkejte z nich 250 ml šťávy. Mouku prosejte do mísy, přimíchejte prášek do pečiva, špetku soli a cukr. Vejce rozklepněte do misky, přidejte pomerančovou kůru, olej a vyšlehejte do pěny. Šťávu přilijte k vaječné směsi přes síto. Těsto vymíchejte vařečkou dohladka, pokud je příliš husté, přimíchejte do něj pomerančovou šťávu. Ovoce opatrně zamíchejte do těsta. Plech na muffiny nebo malé formičky vymažte máslem a těsto rozdělte do forem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte.

  • Koláčky s mandlovým krémem

    Koláčky s mandlovým krémem

    Budete potřebovat (na 6 kusů):

    * 250 g listového těsta

    * hladkou mouku na posypání plechu

    * 6 půlek suchých broskví (nebo jiného ovoce)

    na krém:

    * 100 g mletých mandlí

    * 50 g cukru krupice

    * 60 g čerstvého másla

    * 1 malé vejce

    * 1 bílek

    * 2 až 3 kapky mandlové esence (nemusí být)

    na polevu:

    * 2 lžíce broskvového džemu

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 190 °C, na mírně pomoučněném vále rozválejte těsto na tloušťku asi 1 cm a vyplňte jím 6 formiček o průměru 10 cm. Vystřihněte stejně velká kolečka pečicího papíru a vyložte jimi prostředek formiček a jako zátěž použijte fazolky. Pečte, dokud okraje nezačnou hnědnout (10 až 12 minut). Vytáhněte z trouby, odstraňte z formiček fazolky i pečicí papír a znovu dejte do trouby dopéct (asi 4 až 5 min.), dokud těsto pěkně nezezlátne.

     

    Vyndejte, nechte vychladnout a připravte si mandlový krém na náplň. Mleté mandle, cukr a máslo vyšlehejte. Přidejte vejce, bílek, mandlovou esenci a dobře promíchejte. Půlku broskve (nebo kousek jiného ovoce) vložte doprostřed každého košíčku a kolem nalijte připravenou směs. Dávejte však pozor, aby se náplň nedostala až na samotné ovoce. Košíčky pak umístěte na plech a vraťte na 20 minut do trouby, dokud náplň neztuhne. Poté vytáhněte a nechte vychladnout.

     

    Mezitím na pánvi ohřejte džem, tím nakonec potřete hotové košíčky a podávejte. Pro ozvláštnění výsledné chuti můžete smíchat dva druhy džemu a k mandlové esenci přidat lžičku rumu.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »