Nejlepší grilované maso! 10 rad, jak ho vybrat a připravit, aby všem chutnalo | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší grilované maso! 10 rad, jak ho vybrat a připravit, aby všem chutnalo

  • Jste-li začátečníci, raději si na grilování hovězího netroufejte. Zvolte třeba kuřecí.
    Jste-li začátečníci, raději si na grilování hovězího netroufejte. Zvolte třeba kuřecí.
    Foto: Shutterstock.com
    6srpna   2015  /  06:00

    Nezáleží na tom, zda máte velký plynový gril na zahradě nebo na lodžii vytáhnete jen ten malý na dřevěné uhlí. My Češi grilujeme rádi a často. Ať už z toho důvodu, že jde o skvělou příležitost posedět s přáteli, nebo kvůli tomu, že chuť a vůni grilovaných pochutin milujeme. Jak vybrat maso a jak s ním naložit, aby bylo skutečně vynikající? Poradíme vám!

  • Není maso jako maso

    Foto: Shutterstock

     

    Ke grilování vybírejte méně tučné kousky nebo tuk odřežte. Během úpravy by totiž tuk odkapával a způsoboval by vám řadu problémů. Z vepřového masa se nejlépe hodí krkovička, kotleta, panenka a mleté maso. Z drůbežího masa volte křidýlka, prsíčka s kůží i bez a stehýnka. Suché maso, jako je kuřecí, doporučují kuchaři naplnit sýrem, zeleninou a šunkou. Z hovězího se zaměřte na svíčkovou a nízký roštěnec. Naprosto nevhodné na grilování je přední i zadní hovězí. Je příliš tuhé a hodí se spíš na guláš.

  • Studené maso na gril nepatří

    Foto: Shutterstock.com

     

    Než začnete grilovat, vyndejte ho z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu. Nejlépe čtyři až šest hodin před začátkem grilování. Teplotní šok mu totiž nesvědčí, je potom zbytečně tvrdé. Mleté maso a ryby ale naopak nechte v lednici až do doby, kdy je položíte na rošt. Ryby před rožněním otřete dosucha.

  • Na tloušťce záleží

    Foto: shutterstock.com

     

    Při grilování je důležitá také tloušťka masa. U vepřových steaků by měl mít plátek minimálně 2 centimetry, u hovězích pak centimetry 3.

  • Pozor na sůl!

    Foto: Shutterstock.com

     

    Maso solte vždy až těsně před přípravou. Necháte-li ho osolené odležet, sůl vytáhne z masa šťávu, a nebude již tak šťavnaté. Maso na gril nikdy nenaklepávejte!

  • Nařízněte okraje

    Foto: Shutterstock.com

     

    Aby se kotlety, řízky či slanina při grilování nekroutily, nařízněte okraje plátků.

  • Pořiďte si teploměr

    Foto: Shutterstock.com

     

    Jak zjistíte, že je maso hotové? Pořiďte si pomocníka profesionálních kuchařů – teploměr s bodcem. S ním lehce zjistíte teplotu uvnitř grilovaného masa. Teplota kolem 50 °C znamená krvavý steak, při 60 °C je maso narůžovělé a od 70 °C je dokonale propečené.

  • Mrazené ryby na gril nepatří

    Foto: archiv Rajec

     

    Chcete-li grilovat ryby, kupte si je čerstvé! U mrazených ryb popraská svalovina a při grilování se budou rozpadat. Pro malé děti je výbornou volbou halibut jen jemně okořeněný provensálským kořením.

  • Ugrilovat hovězí je věda

    Foto: profimedia.cz

     

    Jste-li začátečníci, pak si raději na grilování hovězího netroufejte. Zaprvé musíte vybrat opravdu dobré maso u dobrého řezníka, zadruhé ho musíte dělat přesně na minutu, jinak bude steak buď moc krvavý, nebo moc tuhý.

  • Klobásám dodejte říz

    Foto: Shutterstock

     

    Chuť grilovaných klobás vylepšíte, když je na hodinu naložíte do pivního láku s cibulí a feferonkami. Na jehle je můžete opékat samotné nebo prokládat paprikou, cibulí, plátky brambor.

  • Maso naložte

    Foto: Shutterstock.com

     

    Chcete-li získat mírně "uzenou" chuť masa, nasypte před grilováním do ohně ve vodě namočené větvičky jalovce, rozmarýnu či tymiánu. Můžete také do marinády přidat trochu sójové omáčky nebo červené kari.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz