Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. | Recepty.Blesk.cz

Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P.

Foto: www.ditap.cz
03.08.2015 / 06:00

Před nedávnem vyšla sympatické Ditě Pecháčkové druhá kuchařka s všeříkajícím názvem Deník Dity P. 2. My jsme byli u toho a talentovanou kuchařku a autorku v jedné osobě jsme vyzpovídali. Čím se druhý deník Dity P. liší od toho prvního? A jaké recepty v něm najdete?

Video se připravuje ...
Dita P. miluje všechny kuchyně. Ta česká je ale jejímu srdci nejbližší • 

"Druhá kuchařka je rozhodně dospělejší," říká Dita Pecháčková o své druhé knize. Jak by taky ne, když mezi těmito dvěma kuchařkami stačila vdát se, otěhotnět a porodit syna. Není proto divu, že druhý deník je plný rodinných receptů, ve kterých si ty své oblíbené najde snad každý.

 

Pokud byste se báli, že v kuchařce najdete jen složité recepty moderní gastronomie, měli byste strach zbytečně. Jedna z kapitol se totiž jmenuje Panelstory a autorka v ní vzpomíná na své dětství, které strávila v bytě panelového domu na pražském Jižním Městě. Z mnoha receptů, které do tohoto období života Dity P. spadají, se tak můžete těšit například na francouzské brambory nebo knedlík s vajíčky.

 

Když se ale Dity P. zeptáte na nejoblíbenější jídlo, jednoznačně vám odpovědět nedokáže. Co se ale kuchyně týče, nejbližší jejímu srdci je určitě ta česká. A protože nejzamilovanější jídla má Dita P. spojena s emocemi, většinou si tak vybaví ta, která jí v dětství připravovala babička. Vyzkoušejte i vy tradiční "babičkovskou" bramboračku podle receptu Dity Pecháčkové.

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

- 2 hrsti sušených hub
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 mrkve: 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
- 1 celý celer, oloupaný a přepůlený
- 1 celá cibule, oloupaná
- 1 menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
- sůl a pepř
- 1 kostka bujonu (nemusí být)
- 50 g másla
- 50 g mouky
- majoránka podle chuti
- 2 stroužky česneku (nemusí být)
- 1 vejce
- čerstvá petržel

 

Postup:

Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám chvíli povařit. Do velkého hrnce dám vařit všechnu zeleninu a 1,5 litru vody. Přidám předvařené sušené houby i s vodou, ve které se vařily, a bujon.

 

Nechám vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si udělám jíšku – rozehřeju v kastrůlku máslo, přidám mouku a míchám dozlatova. Ještě horkou jíšku vliju do vařící polévky, osolím, opepřím a přidám majoránku.

 

Nakonec vyndám z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidám prolisovaný česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepnu vejce. Přidám hrstku čerstvé petrželky a je hotovo.

 

Tip: Více receptů Dity P. naleznete v kuchařce Deník Dity P. 2.

Foto: www.ditap.cz

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz