Albert Škola vaření: Nejčastější chyby při přípravě smoothie a domácích džusů | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření: Nejčastější chyby při přípravě smoothie a domácích džusů

Vyvarujte se chyb při přípravě ovocných a zeleninových drinků
Foto: Albert
03.08.2015 / 06:00

V létě je třeba se řádně osvěžit a také doplnit potřebnou energii. Obojí získáte, když si dopřejete domácí smoothie nebo džus. Ač se na první pohled jejich příprava zdá velmi jednoduchá, přesto lze i v ní natropit spoustu chyb. Pojďme se tedy společně podívat na to, čeho byste se měli vyvarovat, abyste získali ze svého ovoce a zeleniny jen to nejlepší.

Na džus jedině mixér


Opak je pravdou. S mixérem nikdy žádný džus nevykouzlíte. Původní anglické slovo juice znamená šťáva. Na džus budete tím pádem potřebovat odšťavňovač a trochu zručnosti. Tedy pokud nevlastníte automatický odšťavňovač.


Tím jsme si vymezili rozdíl mezi džusem a smoothie. Džus je vymačkaná šťáva z ovoce či zeleniny, kdežto smoothie je výsledek jejich rozmixování. Tam se vám mixér určitě hodit bude.


Čím víc druhů, tím lepší chuť


Tato chyba platí jak u džusů, tak u smoothie. Je hezké, pokud máte rádi téměř všechno ovoce a zeleninu, ale smíchat všechny vaše oblíbené druhy a vytvořit z nich džus nebo smoothie opravdu není dobrý nápad. Váš drink nejen nebude zářit pestrými barvami tak, jak si představujete, ale ani chuť nebude vůbec oslnivá. Naopak může se stát, že vaše dílo bude nepoživatelné. Tento způsob přípravy bych spíše zařadil do kategorie Pejska a Kočičky nebo vaření pana H.


RECEPT: Kiwi-mangové smoothie

Kiwimmangové smoothie

Ve čtvrtek to připravím, v sobotu si pochutnám


Džusy i smoothie byste měli podávat výhradně čerstvé. Tedy odšťavnit nebo namixovat a ihned podávat. Skladování není úplně vhodné. Někdo by mohl namítat, že se s tím nemůže nic stát. Nicméně čerstvě vymačkaná šťáva nebo čerstvě namixované ovoce chutnají mnohem lépe než třídenní ležák z lednice.


Raději si počkejte a přípravu uskutečněte v den konzumace. Rozdíl v chuti je patrný na první doušek. Také se snažte připravit si jen tolik, kolik jste schopni vypít.


Ten banán je skoro nahnilý, mixnu ho do smoothie. Přece ho nevyhodím


Pamatujte, že džusy i smoothie byste měli připravovat výhradně z čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud se vám válí banán v míse na stole téměř týden a už byste ho raději nejedli, nedávejte ho ani do smoothie. Chuť čerstvého ovoce a zeleniny je nenahraditelná. Navíc pokud budete připravovat džus z čerstvého a šťavnatého jablka, určitě vám to půjde lépe než ze scvrklého a oschlého. Raději kupte čerstvé ovoce, i když je vám někdy líto to staré a oschlé vyhodit.


RECEPT: Jahodové smoothie s ovesnými vločkami

Jahodové smoothie s ovesnými vločkami

Šoupnu do mixéru i trochu ledu, ať je to osvěžující


Led do smoothie opravdu nepatří. Pak to můžete nazývat třeba ovocná či zeleninová tříšť. Do smoothie se led zpravidla nepřidává. Samozřejmě jestli to tak máte rádi, nic vám nebrání připravovat si to po svém. Pokud ale chcete mít své smoothie osvěžující i bez ledu, dejte předtím všechny suroviny pro přípravu nejprve vychladit do lednice. Výsledek bude ještě lepší – bez vody.


Měl jsem k obědu smoothie, tak si dám ještě dezert


Ačkoli se na první pohled může zdát, že jste při obědě díky smoothie přijali jen pořádnou dávku vitaminů, realita je trochu jinde. Kromě všech skvělých vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek obsahují tyto nápoje velkou dávku kalorií, tuků a cukrů. Možná by bylo lepší po smoothie dezert vynechat.


Taktéž pokud se snažíte o štíhlou postavu, není úplně vhodné z tohoto důvodu pít smoothie každý den například místo oběda. Všechny chyby, kterých byste se měli při přípravě domácích smoothie a džusů vyvarovat, naleznete ZDE.

RECEPT: Ranní smoothie

Ranní smoothie

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »